Menu

10 διάσημοι χορευτές που συμμετείχαν σε κινηματογραφικές ταινίες με χορό

Πολλοί διάσημοι χορευτές έχουν είτε πρωταγωνιστήσει είτε έχουν εμφανιστεί σε σύντομους ρόλους σε γνωστές κινηματογραφικές ταινίες με θέμα το χορό. Ανάμεσα στις διασημότερες ταινίες χορού συγκαταλέγονται, Τα κόκκινα παπούτσια, Η κρίσιμη καμπή, Μαύρος Κύκνος, Λευκές Νύχτες, Κεντρική Σκηνή, Ζήσε το Ρυθμό και άλλες. Στις ταινίες αυτές συμμετείχαν σπουδαίοι χορευτές όπως ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, η Τζούλι Κεντ, η Αλεσάντρα Φέρι, Ζιζί Ζανμέρ, Σεργκέι Πολούνιν, Ιζαμπέλα Μπόιλστον και πολλοί άλλοι. 

Παρακάτω λοιπόν θα κάνουμε μια αναδρομή στις ταινίες χορού, στις οποίες έχουμε δει να ερμηνεύουν ρόλους διάσημοι χορευτές που έχουν διακριθεί για το μοναδικό ταλέντο τους και έχουν αποκτήσει με το πέρασμα των ετών μια ξεχωριστή θέση στον κόσμο του μπαλέτου.

Σε μία από τις διασημότερες ταινίες χορού, Τα Κόκκινα Παπούτσια (The Red Shoes), το μιούζικαλ παραγωγής του 1948 σε σκηνοθεσία του διδύμου Μάικλ Πάουελ και Έμερικ Πρέσμπεργκερ, πρωταγωνιστούσε η σπουδαία μπαλαρίνα Moira Shearer (Μόιρα Σίρερ). Η ταινία The Red Shoes είναι βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και εκτός από τη Moira Shearer συμμετείχαν και άλλα μεγάλα ονόματα του μπαλέτου όπως η Λουντμίλα Τσερίνα, ο Λεονίντ Μασίν και ο Ρόμπερτ Χέλπμαν. 

Υπόθεση της ταινίας The Red Shoes: Υπό την επιρροή του ιμπρεσάριου του μπαλέτου, Μπόρις Λέρμοντοφ, οι προστατευόμενές του καταφέρνουν να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους πληρώνοντας το τίμημα της υποταγής τους στην τέχνη τους, αλλά και στον ίδιο τον μέντορά τους. Η Βικτόρια "Βίκι" Πέιτζ, που υποδύεται η Μόιρα Σίρερ, έχει τεράστιο ταλέντο και είναι γεννημένη για να πετύχει. Όμως δυσαρεστεί τον Λεμοντόβ όταν ερωτεύεται τον συνθέτη Τζούλιαν Κράστερ που έχει γράψει τη μουσική για το επόμενο μπαλέτο, στο οποίο πρόκειται να εμφανιστεί, με τίτλο Τα Κόκκινα Παπούτσια, με σκοπό να επιδείξει το ταλέντο της. Ο Λερμοντόβ ζηλεύει και απολύει τον Κράστερ, ωθώντας παράλληλα και την Βικτόρια στο να αφήσει το θίασό του. Ένα χρόνο αργότερα η Βικτόρια έχει παντρευτεί τον Κράστερ και ο Λερμοντόβ της προτείνει ξανά τη θέση της κύριας μπαλαρίνας στο θίασο. Η κοπέλα διχάζεται ανάμεσα στην αγάπη της για το χορό και σε εκείνην για το σύζυγό της και η απόφασή της πρόκειται να έχει ως κατάληξη το θάνατο.

1. Moira Shearer

H Moira Shearer (17 Ιανουαρίου 1926 - 31 Ιανουαρίου 2006) ήταν διεθνούς φήμης Βρετανίδα μπαλαρίνα και ηθοποιός. Γεννήθηκε στην πόλη Ντανφέρμλιν της Σκωτίας. Το 1931 η οικογένειά της μετακόμισε στη Ντόλα της Βόρειας Ροδεσίας, όπου έλαβε την πρώτη της εκπαίδευση στο χορό με καθηγητή έναν πρώην μαθητή του Enrico Cecchetti. Επέστρεψε στη Βρετανία το 1936 και εκπαιδεύτηκε με τη Flora Fairbairn στο Λονδίνο για λίγους μήνες μέχρι να γίνει δεκτή ως μαθήτρια από τον Ρώσο καθηγητή Nicholas Legat. Μετά από τρία χρόνια δίπλα στον Legat, εντάχθηκε στη Σχολή Μπαλέτου Sadler's Wells. Όμως, μετά το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι γονείς της την πήγαν να ζήσει στη Σκωτία. Έκανε το ντεμπούτο της με το Διεθνές Μπαλέτο (International Ballet) της Mona Inglesbyτο 1941, πριν μεταβεί στο Sadler's Wells το 1942. Η Shearer αποσύρθηκε από το μπαλέτο το 1953, αλλά συνέχισε να δουλεύει καθώς εμφανίστηκε ως Τιτάνια στο μπαλέτο A Midsummer Night's Dream στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου του 1954. Επίσης εργάστηκε ξανά για τις ταινίες The Tales of Hoffmann (1951) και Peeping Tom (1960). Το 1972 επιλέχθηκε από το BBC για να παρουσιάσει τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision όταν παρουσιάστηκε στο Usher Hall του Εδιμβούργου. Η χορογράφος Gillian Lynne την έπεισε να επιστρέψει στο μπαλέτο το 1987 για να παίξει τη μητέρα του LS Lowry στο μπαλέτο A Simple Man για το BBC. 

Αγαπημένες ταινίες επίσης με θέμα το χορό είναι η Κρίσιμη Καμπή (The Turning Point), Λευκές Νύχτες (White Nights) και Χορευτές (Dancers). Και στις τρεις ταινίες πρωταγωνιστής είναι ο θρυλικός χορευτής Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ. Στην ταινία Χορευτές πρωταγωνιστoύν και οι σπουδαίες μπαλαρίνες Alessandra Ferri και Julie Kent.

Υπόθεση της ταινίας The Turning Point (1977): Δυο φίλες από τα παλιά η Ντίντι (Σίρλεϊ ΜακΛέιν) και η Έμμα (Ανν Μπάνκροφτ) ξανασυναντιούνται μετά από πολλά χρόνια. Αφορμή της συνάντησής τους είναι η περιοδεία της χορευτικής ομάδας της Έμμα στην Αμερική. Όταν ήταν νέες δούλευαν και οι δυο ως χορεύτριες μπαλέτου για την ίδια ομάδα, υπήρξαν καλύτερες φίλες και σκληρές αντίπαλοι. Όμως η Ντίντι σταμάτησε να ασχολείται με το χορό σε νεαρή ηλικία, παντρεύτηκε, απέκτησε τρία παιδιά και άνοιξε σχολή χορού στην Οκλαχόμα, ενώ η Έμμα συνέχισε και έγινε αστέρι στο χώρο του μπαλέτου. Μετά τη συνάντηση τους, η Έμμα καλεί την κόρη της Ντίντι, Εμίλια (Λέσλι Μπράουνι), επίσης χορεύτρια, να γίνει μέλος της χορευτικής της ομάδας. Έτσι μητέρα και κόρη βρίσκονται στη Νέα Υόρκη. Όταν η Έμμα ερωτεύεται ένα νεαρό Ρώσο καλλιτέχνη (Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ), βάζει σε κίνδυνο την καριέρα της και η Έμμα την βοηθάει να σταθεί στα πόδια της. Το γεγονός αυτό γίνεται αφορμή ώστε η Ντίντι και η Έμμα να ομολογήσουν την αλήθεια που έκρυβαν τόσο καιρό μέσα τους. Η Έμμα έχει μετανιώσει για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να αποκτήσει παιδιά, ενώ η Ντίντι ακόμη δεν έχει ξεπεράσει το γεγονός ότι αναγκάστηκε να παρατήσει το χορό.

Υπόθεση της ταινίας White Nights (1985): Ένας διάσημος Ρώσος χορευτής, που έχει εγκαταλείψει την πατρίδα του, αναγκάζεται, καθώς πηγαίνει για περιοδεία στην Ιαπωνία, να προσγειωθεί λόγω βλάβης, με το αεροπλάνο στη Σιβηρία. Εκεί θα αρχίσει μια έντονη παρασκηνιακή προσπάθεια των Ρώσων να τον εμφανίσουν "μετανιωμένο αντιφρονούντα".

Υπόθεση της ταινίας (1987): Οι Χορευτές είναι μια ταινία σε σκηνοθεσία του Herbert Ross. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από έναν χορευτή μπαλέτου που σχεδιάζει να κάνει μια κινηματογραφική εκδοχή του μπαλέτου Giselle. Η ταινία δέιχνει πως ο ρομαντισμός στη σχέση του χορευτή με μια νεαρή γυναίκα σχετίζεται με την πλοκή του μπαλέτου.

2. Mikhail Baryshnikov

O σπουδαίος Mikhail Baryshnikov θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους χορευτές στην ιστορία του μπαλέτου μαζί με τους Vaslav Nijinsky, Rudolf Nureyev, Vladimir Vasiliev και άλλους σπουδαίους χορευτές. Γεννήθηκε το 1948 στη Ρίγα της τότε ΕΣΣΔ και σημερινής Λετονίας. Μετά από ένα πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα στο Kirov Ballet στο Λένινγκραντ, το 1974 αυτομόλησε στον Καναδά. Αφού συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους χορού, εντάχθηκε στο New York City Ballet ως κορυφαίος χορευτής. Εκεί εκπαιδεύτηκε στο στυλ χορού του George Balanchine. Στη συνέχεια χόρεψε με το American Ballet Theatre, όπου αργότερα έγινε και καλλιτεχνικός διευθυντής. Από το 1990 έως το 2002, ο Baryshnikov ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του White Oak Dance Project, μιας εταιρείας περιόδευε. Το συγκεκριμένο συγκρότημα χορού ιδρύθηκε από τον Baryshnikov και τον Mark Morris. Το 2003 κέρδισε το βραβείο Prix Benois de la Danse για το μακροχρόνιο έργο του. Το 2005 ίδρυσε το Baryshnikov Arts Center στη Νέα Υόρκη. Εξελέγη Μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών το 1999. Το 2000 του απονεμήθηκε το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών.

3. Alessandra Ferri

Η Alessandra Ferri είναι Ιταλίδα πρίμα μπαλαρίνα. Γεννήθηκε στο Μιλάνο και σπούδασε χορό στη Σχολή Μπαλέτου του Θεάτρου της Σκάλας του Μιλάνου (La Scala Theatre Ballet School) και στο Royal Ballet School του Λονδίνου. Χόρεψε με το Βασιλικό Μπαλέτο (Royal Ballet) (1980-1984), το American Ballet Theatre (1985-2007) και το Μπαλέτο της Σκάλας του Μιλάνου (1992-2007) αλλά και ως international guest artist, μέχρι την προσωρινή απόσυρσή της από τη σκηνή στις 10 Αυγούστου 2007, σε ηλικία 44 ετών. Αργότερα το 2013 επέστρεψε ξανά στη σκηνή ερμηνεύοντας ρόλους σε διάφορα έργα. Μετά τις σπουδές της στο μπαλέτο, χόρεψε ως εκπρόσωπος της Βασιλικής Σχολής Μπαλέτου στο διαγωνισμό Prix de Lausanne τη δεκαετία του 1980 κερδίζοντας μια υποτροφία που της επέτρεψε να συνεχίσει τις σπουδές της στη σχολή. Στη συνέχεια χόρεψε με το Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου, το American Ballet Theatre, το Μπαλέτο της Σκάλας του Μιλάνου, αλλά και ως guest artist με πολλούς διάσημους θιάσους μπαλέτου του κόσμου. Έχει λάβει πολλά βραβεία ενώ έχει χορέψει με παρτενέρ πολλούς διάσημους χορευτές όπως με τους Rudolf Nureyev (στο Λος Άντζελες για τα 50α του γενέθλιά το έτος 1988), Mikhail Baryshnikov (στην ταινία Χορευτές το 1987), Anthony Dowell , Patrick Dupond, Peter Schaufuss, Maximiliano Guerra, Laurent Hilaire, Manuel Legris, Julio Bocca και Marcelo Gomes. Τον Ιούνιο του 2017 εμφανίστηκε στην Βασιλική Όπερα του Λονδίνου στο έργο Μαργαρίτα και Αρμάνδος.

Μια ακόμη διάσημη ταινία χορού, από τις πιο αγαπημένες είναι και η Κεντρική Σκηνή (Center Stage) στην οποία πρωταγωνιστούν οι διάσημοι χορευτές του American Ballet Theatre, Julie Kent και Ethan Steifel. Στην ταινία Κεντρική Σκηνή, έξι σπουδαστές της Αμερικανικής Ακαδημίας Μπαλέτου, που τα δίνουν όλα στο χορό, προσπαθούν να μπουν σε μια χορευτική ομάδα. 

4. Julie Kent

H Julie Cox είναι διάσημη Αμερικανίδα μπαλαρίνα που ήταν κορυφαία χορεύτρια στο American Ballet Theatre της Νέας Υόρκης από το 1993 έως τον Ιούνιο του 2015. Το 2016 έγινε καλλιτεχνική διευθύντρια του Μπαλέτου της Ουάσινγκτον. Γεννήθηκε το 1969 στην Bethesda της Maryland και έλαβε σπούδασε χορό στην Ακαδημία Μπαλέτου Νέων του Μέριλαντ. Επίσης σπούδασε στη Σχολή American Ballet Theatre II (ABT II) και στη Σχολή του American Ballet. Άλλαξε το όνομα της σε Julie Kent μετά από υπόδειξη του Mikhail Baryshnikov. Έγινε μέλος του American Ballet Theatre ως μαθητευόμενη το 1985, εντάχθηκε στο corps de ballet του θιάσου μπαλέτου το 1986, προήχθη σε σολίστ το 1990 και σε κορυφαία χορεύτρια το 1993. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της χόρεψε έργα των Marius Petipa, George Balanchine, Jerome Robbins, Frederick Ashton, Kenneth MacMillan και John Cranko. Έχει δημιουργήσει ρόλους σε έργα των John Neumeier, Twyla Tharp, Alexei Ratmansky, Nacho Duato και Stanton Welch. Το 2105 αποχαιρέτησε τη σκηνή με την παράσταση Ρωμαίος και Ιουλιέτα όπου χόρεψε με παρτενέρ τον Roberto Bolle. Μετά από την αποχώρησή της από το ABT έγινε καλλιτεχνική διευθύντρια του Μπαλέτου της Ουάσινγκτον (Washington Ballet) δουλεύοντας με νέους χορευτές και ανεβάζοντας στη σκηνή μεγάλες παραγωγές όπως το μπαλέτο The Sleeping Beauty μαζί με τον σύζυγό της Victor Barbee, πρώην χορευτή του ABT και σήμερα Associate Artistic Director του The Washington Ballet.

5. Ethan Steifel  

Ο Ethan Stiefel είναι διάσημος Αμερικανός χορευτής, χορογράφος που διετέλεσε και καλλιτεχνικός διευθυντής του Βασιλικού Μπαλέτου της Νέας Ζηλανδίας. Γεννήθηκε στο Tyrone της Πενσυλβάνια και ξεκίνησε να σπουδάζει χορό σε ηλικία 8 ετών στην Ακαδημία Χορού στο Μάντισον της Ουισκόνσιν. Σπούδασε για δύο χρόνια στη Σχολή Μπαλέτου του Μιλγουόκι και στο Μπαλέτο Νέων της Κεντρικής Πενσυλβανίας πριν μετακομίσει στη Νέα Υόρκη για να παρακολουθήσει μαθήματα στη Σχολή του American Ballet με υποτροφία. Ξεκίνησε την καριέρα του στο χορό το 1989 ως μέλος του corps de ballet του New York City Ballet. To 1992 χόρεψε με το Μπαλέτο της Ζυρίχης. Το 1995 έγινε κορυφαίος χορευτής του New York City Ballet. Το 1997 έγινε μέλος του American Ballet Theatre ως κορυφαίος χορευτής, με το οποίο χόρεψε ως το 2012. Το ρεπερτόριο του περιλαμβάνει πολλούς μεγάλους ρόλους τόσο από το κλασικό όσο και από το σύγχρονο ρεπερτόριο. Από το 2011 έως το 2014 δούλεψε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Βασιλικού Μπαλέτου της Νέας Ζηλανδίας. Η σύζυγός του Gillian Murphy είναι επίσης διάσημη μπαλαρίνα και κορυφαία χορεύτρια του American Ballet Theatre.

Κορυφαία ταινία με χορό είναι και το μιούζικαλ Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, στο οποίο συμμετέχουν οι σπουδαίοι χορευτές Ζιζί Ζανμέρ, Έρικ Μπρουν και Ρολάντ Πετί. Η ταινία παρουσιάζει τη βιογραφία του διάσημου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Παράλληλα ξετυλίγονται οι διάσημες ιστορίες του και η ιστορία της Μικρής Γοργόνας σε μπαλέτο.

6. Zizi Jeanmaire

Η Zizi Jeanmaire (29 April 1924 – 17 July 2020) ήταν διάσημη Γαλλίδα μπαλαρίνα και σύζυγος του θρυλικού χορευτή και χορογράφου Ρολάν Πετί. Πρωταγωνίστησε σε πολλά μπαλέτα, μιούζικαλ και ταινίες. Πολλοί από τους ρόλους της δημιουργήθηκαν από τον σύζυγό της Roland Petit, τον διάσημο χορογράφο που πέθανε το 2011. Έγινε διάσημη τη δεκαετία του 1950 για την ερμηνεία της στο μπαλέτο "Carmen" και συνέχισε να παίζει σε πολλές ταινίες του Χόλιγουντ. Η Zizi Jeanmaire γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1924. Το 1933 συνάντησε τον μελλοντικό της σύζυγο και για πολλά χρόνια συνεργάτη της, Ρολάν Πετί, στο Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού όταν ήταν και οι δύο περίπου εννέα ετών. Παντρεύτηκαν το 1954 και απέκτησαν μια κόρη, την Valentine Petit. Έφυγε από το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού όταν ήταν 19, λέγοντας ότι ήθελε να δει τον κόσμο και τελικά έφτασε στο Χόλιγουντ και τη Νέα Υόρκη. Πρωταγωνίστησε στα μιούζικαλ Hans Christian Andersen (1952) και Anything Goes (1956). Μετά αφοσιώθηκε στο μπαλέτο, παρουσιάζοντας περισσότερες από 60 παραστάσεις με τον Petit. Θριάμβευσε στο Παρίσι το 1961 με το έργο "Mon Truc en Plumes" φορώντας το θρυλικό της κοστούμι με τεράστια, ροζ φτερά στρουθοκαμήλου που σχεδιάστηκε από τον Yves Saint Laurent. Tο 1966 χόρεψε μαζί με τον Rudolf Nureyev στο μπαλέτο του Roland Petit, "Le Jeune Homme et la Mort". Η Zizi Jeanmaire και ο Roland Petit "ήταν το ζευγάρι της δεκαετίας του εξήντα" σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph.

Μια ακόμη διάσημη ταινία με πολύ χορό είναι και το High Strung (Ζήσε το Ρυθμό) του 2016. Στην ταινία ένας βιολιστής και μια χορεύτρια του κλασικού μπαλέτου θα ερωτευτούν και θα συνθέσουν ένα αντισυμβατικό δίδυμο που θα διεκδικήσει το πρώτο βραβείο ενός μουσικοχορευτικού διαγωνισμού. Πρωταγωνίστρια της ταινίας η μπαλαρίνα Keenan Kapma (Κίναν Κάμπα).

7. Keenan Kampa

Η Keenan Kampa είναι διάσημη Αμερικανίδα μπαλαρίνα και ηθοποιός. Γεννήθηκε 3 Φεβρουαρίου 1989 και ξεκίνησε να χορεύει σε ηλικία τεσσάρων ετών. Σπούδασε στο Conservatory Ballet in Reston. Από το 2003 έως το 2004 συμμετείχε στο Καλοκαιρινό Πρόγραμμα Χορού του Μπαλέτου της Βοστώνης. Το 2005 και το 2006 συμμετείχε στο θερινό πρόγραμμα του American Ballet Theatre με υποτροφία. Έλαβε μέρος στον Εθνικό Διαγωνισμό Μπαλέτου Νέων το 2006 και κέρδισε χρυσό μετάλλιο. Το 2007, όταν ήταν δεκαοκτώ ετών προσκλήθηκε να σπουδάσει στην Ακαδημία Μπαλέτου Vaganova στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας και έγινε η πρώτη Αμερικανίδα που σπούδασε στην διάσημη ρώσικη ακαδημία μπαλέτου. Μετά από τρία χρόνια αποφοίτησε από την Ακαδημία και έλαβε ρώσικο δίπλωμα μπαλέτου. Αποδέχτηκε μια σύμβαση με το Boston Ballet ενώ έλαβε πρόσκληση να χορέψει με το Μπαλέτο Μαριίνσκι και έγινε η πρώτη Αμερικανίδα στην ιστορία του μπαλέτου που κατάφερε κάτι τέτοιο. Επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2014. Σχεδίαζε να επιστρέψει στη Ρωσία, αλλά αποφάσισε να παραμείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει χορέψει σε πολλά μπαλέτα του κλασικού ρεπερτορίου, στην 3D μετάδοση του μπαλέτου Η Λίμνη των Κύκνων με το Mariinsky Ballet (2013) και στην κινηματογραφική ταινία High Strung (2016).

Στην ταινία αμερικανικής παραγωγής του 2018, Red Sparrow (Το κόκκινο σπουργίτι) συμμετέχουν οι κορυφαίοι χορευτές Sergei Polunin και Isabella Boylshton. Η Isabella Boylshton εμφανίζεται στις σκηνές χορού της Jennifer Lawrence, η οποία πρωταγωνιστεί στην ταινία ερμηνεύοντας το ρόλο μιας μπαλαρίνας που μετατρέπεται σε μυστική πράκτορα με σκοπό να συγκεντρώσει πληροφορίες από έναν κατάσκοπο της CIA. O Sergei Polunin ερμηνεύει το ρόλο ενός πρώην παρτενέρ της πρωταγωνίστριας Jennifer Lawrence στο χορό. 

8. Sergei Polunin 

Ο Σεργκέι Πολούνιν είναι ένας από τους διασημότερους χορευτές της σημερινής εποχής με καταγωγή από την Ουκρανία και πρώην κορυφαίος χορευτής του The Royal Ballet. Επίσης είναι ένα από τα βασικά μέλη του Μουσικού Θεάτρου Μόσχας Stanislavski and Nemirovich-Danchenko και του Novosibirsk Opera και Ballet Theatre. Ο Πολούνιν έχει λάβει πολλά βραβεία, όπως το Prix de Lausanne και το Youth America Grand Prix το 2006, ενώ το 2007 έλαβε τον τίτλο του Καλύτερου Νέου Χορευτή της Βρετανίας. Το 2014, ο Πολούνιν ανακοίνωσε τη συνεργασία του με τον Αμερικανό φωτογράφο και σκηνοθέτη Ντέιβιντ ΛαΤσάπελ και πήρε μέρος σε ένα από τα πρότζεκτ του, συμπεριλαμβανομένου και του χορευτικού βίντεο του τραγουδιού Take Me to Church, το οποίο παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2015 και έγινε viral. Το 2016 δημιουργήθηκε ένα ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία Στίβεν Κάντορ για τη ζωή και την καριέρα του Πολούνιν. Επίσης, έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός στις ταινίες Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές και Κόκκινο Σπουργίτι.

9. Isabella Boylston 

Η Isabella Boylston είναι διάσημη Αμερικανίδα μπαλαρίνα και κορυφαία χορεύτρια στο American Ballet Theatre. Όταν ήταν επτά ετών άρχισε να ασχολείται με το χορό στο Boulder Ballet. Μέχρι την ηλικία των 12 ετών, είχε ξεκινήσει σπουδές στην ακαδημία του μπαλέτου του Κολοράντο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο στους τελικούς του διαγωνισμού Youth America Grand Prix 2001 στη Νέα Υόρκη. Το 2002 έλαβε πλήρη υποτροφία για να σπουδάσει στο Harid Conservatory στο Boca Raton της Φλόριντα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου εκεί εργάστηκε με τον χορογράφο Mark Godden και χόρεψε πρωταγωνιστές ρόλους όπως η Medora στο μπαλέτο Le Corsaire, Paquita pas de trois, Lise στο μπαλέτο La fille mal gardée και Sugarplum Fairy στο μπαλέτο The Nutcracker. Συμμετείχε σε θερινά προγράμματα στο School of American Ballet, στο Boston Ballet και στο American Ballet Theatre. Το 2005, η Boylston έγινε μέλος του ABT Studio Company και έγινε μαθητευόμενη χορεύτρια με την κύριο θίασο τον Μάιο του 2006. Έγινε μέλος του corp de ballet του American Ballet Theatre το Μάρτιο του 2007, προήχθη σε σολίστ τον Ιούνιο του 2011 και κορυφαία χορεύτρια τον Αύγουστο του 2014. Ανάμεσα στους κύριους ρόλους που έχει χορέψει είναι η Nikiya στο μπαλέτο La Bayadere, Kitri στο Δον Κιχώτη και Columbine στο Harlequinade. Επίσης έχει χορέψει σε πολλά άλλα μπαλέτα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου χορού τόσο με το American Ballet Theatre όσο και ως guest artist με άλλους μεγάλους θιάσους χορού. Στην ταινία Red Sparrow, η Isabella Boylshton χόρεψε στο ρόλο της Jennifer Lawrence σε χορογραφία Justin Peck.

Επίσης μία από τις διασημότερες ταινίες χορού είναι ο Μαύρος Κύκνος (Black Swan) παραγωγής 2010 σε σκηνοθεσία Ντάρεν Αρονόφσκι. Η πλοκή αφορά την παραγωγή της Λίμνης των Κύκνων. Το μπαλέτο απαιτεί μια μπαλαρίνα να παίξει και τον Λευκό Κύκνο και τον Μαύρο. Μία χορεύτρια, η Νίνα είναι τέλεια για το ρόλο του Λευκού Κύκνου ενώ η Λίλι ταιριάζει απόλυτα στον Μαύρο Κύκνο. Όταν οι δυο θα παλέψουν για το ρόλο, η Νίνα θα ανακαλύψει τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού της. Στην ταινία στο ρόλο της Natalie Portman χορεύει σε κάποιες σκηνές η μπαλαρίνα Sarah Lane. Να σημειωθεί ότι στην ίδια ταινία έπαιζε και ο κορυφαίος χορευτής και χορογράφος Benjamin Millepied.

10. Sarah Lane

Η Sarah Lane είναι διάσημη Αμερικανίδα μπαλαρίνα και κορυφαία μπαλαρίνα του American Ballet Theatre. Γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια. Ξεκίνησε να σπουδάζει χορό στο Classical Ballet Memphis. Συνέχισε την εκπαίδευσή της στο Draper Center for Dance Education. Σε ηλικία 16 ετών παρακολούθησε το Καλοκαιρινό Πρόγραμμα του Μπαλέτου της Βοστώνης με πλήρη υποτροφία. Στο North American Ballet Festival το 2000 και το 2001, κέρδισε την πρώτη θέση. Το 2002 πήρε βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Μπαλέτου Τζάκσον. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου χόρεψε επίσης στο Kennedy Center στην Ουάσινγκτον. Το 2002 κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο Διαγωνισμό Youth America Grand Prix Competition. Η Lane εντάχθηκε στο American Ballet Theatre ως μαθητευόμενη τον Αύγουστο του 2003 και έγινε μέλος του corps de ballet της εταιρείας τον Απρίλιο του 2004. Διορίστηκε σολίστ τον Αύγουστο του 2007 και προήχθη σε κορυφαία χορεύτρια τον Σεπτέμβριο του 2017.

επιστροφή στην κορυφή