Menu

Δώδεκα κορυφαίοι χορευτές και χορογράφοι στην ιστορία του κλασικού μπαλέτου

Το μπαλέτο είναι μια μορφή τέχνης που έχει ιστορία αιώνων. Στην ιστορία του μπαλέτου έχουν ξεχωρίσει με το ταλέντο τους πολλά κορυφαία ονόματα χορευτών. Εκτός από τις μπαλαρίνες στο μπαλέτο διακρίνονται και πολλοί άντρες κορυφαίοι χορευτές. Οι άντρες χορευτές πρέπει να έχουν σωματική δύναμη προκειμένου να σηκώνουν ψηλά τις χορεύτριες και να είναι κάλοι παρτενέρ, δύο χαρακτηριστικά που τους καθιστούν κορυφαίους χορευτές. Παρακάτω θα δούμε δώδεκα από τους διασημότερους άντρες χορευτές στην ιστορία του μπαλέτου.

Rudolf Nureyev (1938 - 1993)

O Ρούντολφ Νουρέγιεφ γεννήθηκε το 1938 στη Σοβιετική Ένωση. Σπούδασε μπαλέτο στο Kirov Ballet School και σύντομα έγινε ένας από τους σπουδαιότερους χορευτές του 20ου αιώνα. Ήταν ένας από τους πρώτους άνδρες που ανέλαβαν νέους, κύριους ρόλους σε μπαλέτα σε μια εποχή που οι άνδρες ερμήνευαν μικρούς ρόλους. Το 1961 αυτομόλησε στη Δύση και ξεχώρισε με το ταλέντο του. Συνεργάστηκε με την πρίμα μπαλαρίνα Margot Fonteyn και έγιναν θρυλικό ζευγάρι του μπαλέτου. Χόρεψε με πολλές διάσημες μπαλαρίνες σε όλο τον κόσμο. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού. Ανέβασε νέες παραγωγές κλασικών μπαλέτων και συνεργάστηκε με τα Βασιλικά Μπαλέτα της Σουηδίας, το Μπαλέτο της Σκάλας του Μιλάνου, το Μπαλέτο του Βερολίνο και πολλούς άλλους μεγάλους θιάσους μπαλέτου. Το έργο ήταν πολύ σημαντικό στην ιστορία του κλασικού μπαλέτου.

Mikhail Baryshnikov

Γεννήθηκε το 1948 στη Ρίγα της τότε ΕΣΣΔ και σημερινής Λετονίας ως Μιχαήλ Νικολάγιεβιτς Μπαρίσνικοφ. Ξεκίνησε τον χορό σε ηλικία 12 ετών και σπούδασε στην Ακαδημία Μπαλέτου Βαγκάνοβα. Είχε γίνει ήδη αναγνωρίσιμος χορευτής στη χώρα του, ωστόσο ένιωθε ότι το μπαλέτο στην ΕΣΣΔ τον περιόριζε καλλιτεχνικά. Έτσι κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας των Μπολσόι στον Καναδά, ο Μπαρίσνικοφ κατάφερε να πάρει πολιτικό άσυλο και συνέχισε την καριέρα του ως ηθοποιός και χορευτής στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Vaslav Nijinsky (1889 - 1950)

Ο Βασλάβ Νιζίνσκι γεννήθηκε στο Κίεβο και σπούδασε χορό στην Αυτοκρατορική Σχολή Χορού στην Αγία Πετρούπολη. Ήταν ένας από τους πρώτους άντρες χορευτές οι οποίοι μπορούσαν με επιτυχία χορεύουν en pointe και με τα φαινομενικά αβίαστα άλματα του κατάφερε να αποκτήσει παγκόσμια φήμη ως ο σπουδαιότερος άνδρας χορευτής των αρχών του 20ου αιώνα.

Yuri Grigorovich

O Γιούρι Γκριγκορόβιτς γεννήθηκε στο Λένινγκραντ και είναι Ρώσος χορευτής και χορογράφος. Αποφοίτησε από την Αυτοκρατορική Σχολή Μπαλέτου του Λένινγκραντ το 1946 και χόρεψε ως σολίστ του Μπαλέτου Kirov μέχρι το 1962. Ανέβασε τα έργα του Sergei Prokofiev "Το Πέτρινο Λουλούδι" (1957) και “Ο Θρύλος της Αγάπης” (1961) λαμβάνοντας αναγνώριση ως χορογράφος. Το 1964 μετακόμισε στο Θέατρο Μπολσόι όπου διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής μέχρι το 1995 ανεβάζοντας πολλές διάσημες παραγωγές του κλασικού ρεπερτορίου μπαλέτου όπως “Ο Καρυοθραύστης”, “Σπάτακος” και μια νέα παραγωγή της “Λίμνης των Κύκνων”. Το 1995 αποχώρησε από το Μπαλέτο Μπολσόι και ίδρυσε την δική του εταιρεία. Μετά από αρκετά χρόνια επέστρεψε στο Θέατρο Μπολσόι με την ιδιότητα του διευθυντή μπαλέτου και χορογράφου.

Vladimir Vasiliev

O Βλάντιμιρ Βασίλιεφ είναι ένας θρυλικός Ρώσος χορευτής που άφησε εποχή χορεύοντας με το Μπαλέτο Bolshoi της Μόσχας. Φημιζόταν κυρίως για το ρόλο του Σπάρτακου στο ομώνυμο μπαλέτο, για τα μεγάλα άλματα και τις στροφές του. Ο Vasiliev γεννήθηκε στη Μόσχα, στη Σοβιετική Ένωση. Αποφοίτησε από τη Σχολή Μπαλέτου της Μόσχας το 1958 και εντάχθηκε στο Bolshoi Ballet. Έγινε ένας κορυφαίος χορευτής που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του κλασικού χορού στους άντρες χορευτές. Αποτέλεσε μια ισχυρή φυσιογνωμία του Μπαλέτου Bolshoi. Πολυάριθμοι ρόλοι έχουν δημιουργηθεί για τον Vasiliev, τους οποίους ερμήνευε περιοδεύοντας σε όλο τον κόσμο, συνήθως συνεργαζόμενος με τη σύζυγό του, την πρίμα μπαλαρίνα του Bolshoi Ballet Ekaterina Maximova. Ο ίδιος και η σύζυγος του Maximova έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς με την εμφάνιση τους στην όπερα "La Traviata" του Giuseppe Verdi  σε παραγωγή Franco Zeffirelli το 1983. Το 1995 αποχώρησε από το Μπαλέτο Μπολσόι και ίδρυσε την δική του εταιρεία. Μετά από αρκετά χρόνια επέστρεψε στο Θέατρο Μπολσόι με την ιδιότητα του διευθυντή μπαλέτου και χορογράφου. Μετά την αποχώρηση του από το Θέατρο Bolshoi, ο Vasiliev παρουσίασε σε πρεμιέρα το μπαλέτο δικής του παραγωγής «Lungo Viaggio Nella Notte di Natale» στην Opera di Roma. Έκτοτε συνέχισε να χορογραφεί και να δημιουργεί νέα μπαλέτα.

Benjamin Millepied

Ο Μπέντζαμιν Μίλιπεντ γεννήθηκε στο Μπορντό της Γαλλίας και ξεκίνησε να σπουδάζει χορό όταν ήταν μόλις 8 ετών. Έγινε χορευτής του New York City Ballet το 1995, στο οποίο προήχθη σε σολίστ το 1998 και σε κορυφαίο χορευτή το 2002. Επίσης σύντομα άρχισε να δημιουργεί χορογραφίες και κομμάτια για άλλες μεγάλες εταιρίες. Αποσύρθηκε από το NYCB το 2011. Σημείωσε μεγάλη επιτυχία με το έργο του LA Dance. Ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού από το 2014 έως το 2016.

Carlos Acosta

Ο Κάρλος Ακόστα γεννήθηκε στην Κούβα και έχει χορέψει με πολλούς παγκοσμίου φήμης θιάσους μπαλέτου όπως με το Εθνικό Μπαλέτο της Κούβας, το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας, το Μπαλέτο του Χιούστον και το American Ballet Theatre. Ήταν χορευτής του Royal Ballet από το 1998 έως το 2015. Το 2003 προήχθη σε κορυφαίος χορευτής του διάσημου θιάσου μπαλέτου και χόρεψε ως προσκεκλημένος καλλιτέχνης περιοδεύοντας σε πολλές χώρες του κόσμου. Αποχαιρέτησε μετά από 17 χρόνια το Βασιλικό Μπαλέτο χορεύοντας στο μπαλέτο Κάρμεν, το Νοέμβριο του 2015, μια παράσταση την οποία χορογράφησε και πρωταγωνιστούσε. Τον Ιανουάριο του 2020 διορίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής του Βασιλικού Μπαλέτου του Μπέρμιγχαμ και αργότερα ανακοίνωσε τα σχέδια για την πρώτη σεζόν του στο θίασο, συμπεριλαμβανομένου ενός φεστιβάλ χορού με τίτλο "Cured by Carlos" και κάποιων παραστάσεων με την κορυφαία χορεύτρια Alessandra Ferri.

David Hallberg

Ο Ντέιβιντ Χάλμπεργκ (Ντέιβιντ Χάλμπεργκ) γεννήθηκε στο Ράπιντ, στη Νότια Ντακότα των ΗΠΑ. Έχει χορέψει ως κορυφαίος χορευτής με το American Ballet Theatre, το Australian Ballet και το Bolshoi Ballet. Σπούδασε στη Σχολή Μπαλέτου της Αριζόνα, ενώ το 1999 παρακολούθησε μαθήματα χορού, για ένα χρόνο, στη Σχολή του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού. Το 2001 εντάχθηκε στο Studio Company του American Ballet Theatre. To 2010 κέρδισε το βραβείο Benois de la danse για την ερμηνεία του Άλμπρεχτ στο μπαλέτο Ζιζέλ. Το 2011 έγινε ο πρώτος Αμερικανός που ονομάστηκε κορυφαίος χορευτής στο Μπαλέτο Μπολσόι. Χόρεψε ως guest artist με διάσημους θιάσους μπαλέτου σε όλο τον κόσμο. Τον Ιανουάριο του 2021 ανέλαβε τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Μπαλέτου της Αυστραλίας.

Roberto Bolle

Ο Ρομπέρτο Μπόλε γεννήθηκε στην Ιταλία και ξεκίνησε να σπουδάζει μπαλέτο στην ηλικία των 7 ετών. Από την ηλικία των 11 ετών έγινε δεκτός στην διάσημη Σχολή Μπαλέτου του Θεάτρου της Σκάλας του Μιλάνου. Σήμερα είναι κορυφαίος χορευτής στο Μπαλέτο της Σκάλας του Μιλάνου και στο American Ballet Theatre. Επίσης έχει χορέψει ως κορυφαίος προσκεκλημένος καλλιτέχνης με πολλούς μεγάλους θιάσους σε όλο τον κόσμο. 

Sergei Polunin

O Σεργκέι Πολούνιν γεννήθηκε στην Ουκρανία. Σε ηλικία 13 ετών έγινε δεκτός στη Σχολή Μπαλέτου του British Royal Ballet School. Αργότερα έγινε πρώτος σολίστ του Royal Ballet το 2009 και τον Ιούνιο του 2010 προήχθη σε κορυφαίος χορευτής του θιάσου. Κατάφερε να γίνει ο νεότερος κορυφαίος χορευτής στην ιστορία του θιάσου. Μετά από δύο χρόνια επιτυχημένης καριέρας αποφάσισε να αφήσει το 2012 το Royal Ballet. Μετά από αρκετούς μήνες έγινε κορυφαίος χορευτής στο Μουσικό Θέατρο Μόσχας Stanislavsky και Novosibirsk State Academic Opera και Ballet Theatre. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους χορευτές της σημερινής εποχής που ασχολείται με τον κινηματογράφο και το χορό. 

Ivan Vasiliev

Ιβάν Βασίλιεφ είναι κορυφαίος Ρώσος χορευτής. Αποφοίτησε από τη Σχολή Μπαλέτου της Λευκορωσίας το 2006. Από τότε έχει κερδίσει πολλά βραβεία και έγινε ένας από τους σπουδαιότερους χορευτές της σημερινής εποχής σε ηλικία 27 ετών. Ο Vasiliev έγινε μέλος του Μπαλέτου Μπολσόι το 2006 όπου προήχθη σε κορυφαίος χορευτής και χόρεψε πολλούς κύριους ρόλους μπαλέτου. Στα τέλη του 2011 αποχώρησε από το Μπαλέτο Μπολσόι και έγινε κορυφαίος χορευτής του Mikhailovsky Theatre. Συνέχισε παράλληλα να χορεύει ως κορυφαίος προσκεκλημένος καλλιτέχνης σε όλο τον κόσμο.

Anthony Dowell

Ο Άνθονι Ντάουελ είναι Βρετανός χορευτής και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Royal Ballet. Είναι γνωστός ως ένας από τους σπουδαιότερους χορευτές του 20ου αιώνα. Σπούδασε χορό στη Σχολή Μπαλέτου Sadler's Wells το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε Royal Ballet School. Έγινε κορυφαίος χορευτής του Royal Ballet. Διακρίνεται για την καθαρότητα και την μουσικότητα στις κινήσεις του. Το 1970 άρχισε να ασχολείται με δραστηριότητες μακριά από την σκηνή του μπαλέτου. Αρχικά ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό κοστουμιών και στη συνέχεια συνεργάστηκε με άλλους θιάσους εκτός του Royal Ballet. Συνεργάστηκε με κορυφαία ονόματα του μπαλέτου όπως με την Natalia Makarova στο μπαλέτο "Λίμνη των Κύκνων" και με την Gelsey Kirkland στο μπαλέτο "Ρωμαίος και Ιουλιέτα". Μετά την επίσημη αποχώρησή του από το Royal Ballet συνέχισε να κάνει εμφανίσεις στο χορό και δημιούργησε ρόλους για τα γνωστά έργα.

Με πληροφορίες από: balletboard.comwikipedia.org

επιστροφή στην κορυφή