Menu

Gabrielle Chanel and Dance: Η ιδιαίτερη σχέση που είχε η Coco Chanel με το χορό (video)

Μια νέα σειρά από video με τίτλο "Inside CHANEL" παρουσιάζουν την ιδιαίτερη σχέση που είχε η Coco Chanel με τις τέχνες. Ο διάσημος γαλλικός οίκος μόδας παρουσιάζει μια καινούργια σειρά ταινιών, στο επίσημο κανάλι του στο Youtube, για το έργο της Coco Chanel στο χορό. Στις αρχές του 20ου αιώνα, για την τέχνη του χορού άνοιξαν νέοι ορίζοντες στην κίνηση και την έκφραση ενώ μεγάλοι καλλιτέχνες συνέβαλαν στην εξέλιξή αυτής της τέχνης.

Ο στόχος της Coco Chanel ήταν μέσα από το στυλ των ρούχων που σχεδίαζε, να απελευθερώσει τα γυναικεία σώματα. Το ταλέντο, η χάρη και οι κινήσεις των χορευτών δεν έπρεπε να περιορίζονται από τα ρούχα καθώς η ίδια πίστευε πως μια μοντέρνα εμφάνιση πρέπει να είναι απαλλαγμένη από περιορισμούς. Η μακροχρόνια φιλία της με τον διάσημο χορογράφο, κριτικό τέχνης και δημιουργό των φημισμένων Ρώσικων Μπαλέτων (Ballets Russes), Σεργκέι Ντιάγκιλεφ αποτέλεσε ένα από τα ορόσημα στην καριέρα της και οδήγησε σε πολλές καλλιτεχνικές συνεργασίες. 

Το 1924, η θρυλική σχεδιάστρια συνεργάστηκε με τους κορυφαίους καλλιτέχνες Cocteau και Picasso για το Train Bleu, ένα show σάτιρας της δεκαετίας του 1920. Τα κοστούμια που σχεδίασε για τους κολυμβητές, τον παίκτη του γκολφ και τον πρωταθλητή του τένις που πρωταγωνιστούσαν σε αυτή την παράσταση, έμοιαζαν έτοιμα να φορεθούν από τους αθλητές. Τα ρούχα της αντιπροσώπευαν την ακρίβεια του οράματός της για μια μόδα που απελευθερώθηκε από τα δεσμά της και ήρθε σε επαφή με την πραγματική ζωή. Αυτή η ιδέα ενισχύθηκε περισσότερο, μέσα από τις άνετες μεταξωτές τουνίκ που σχεδιάστηκαν το 1929 για το έργο "Apollon Musagète" σε χορογραφία George Balanchine που παρουσιάστηκε από τα Ρώσικα Μπαλέτα του Ντιάγκιλεφ. Το 1939 η γνωστή σχεδιάστρια δημιούργησε τα κοστούμια για το περίφημο "Ballets Russes de Monte-Carlo", ενώ ο Dali σχεδίασε αντίστοιχα το σετ.

Η Gabrielle Chanel σχεδιάζοντας ρούχα για το χορό απελευθέρωσε το γυναικείο σώμα αναδεικνύοντας τη θηλυκή γοητεία.

Δείτε παρακάτω ένα από τα video της δράσης "Inside CHANEL" που δείχνουν την σχέση της Coco Chanel με το χορό.

Πολυμέσα

επιστροφή στην κορυφή