Menu

Οι διαφορές στον εγκέφαλο των χορευτών από τους ανθρώπους που δεν ασχολούνται με το χορό

  • Κατηγορία Νέα

Οι πιρουέτες, τα ψηλά άλματα, οι φούστες tutu και ο χορός σε πουέντ δεν είναι τα μόνα πράγματα που κάνουν τους χορευτές να ξεχωρίζουν από το μέσο άνθρωπο. Αποδεικνύεται ότι ο εγκέφαλος των χορευτών μπορεί στην πραγματικότητα να παρουσιάζει αρκετές διαφορές σε σχέση με τον εγκέφαλο των άλλων ανθρώπων που δεν ασχολούνται με το χορό.

Ο Dr. Aharon Shulimson, ψυχολόγος στην πολιτεία Γιούτα των ΗΠΑ χρησιμοποιεί μια τεχνική απεικόνισης του εγκεφάλου για να μετρήσει τα εγκεφαλικά κύματα 26 χορευτών του Ballet West. Στη συνέχεια σύγκρινε τα αποτελέσματα με τα δεδομένα του "στατιστικού κανόνα". Χάρη σ'αυτή την μελέτη, ο Dr. Shulimson κατέληξε σε κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των χορευτών.

Ένα από ευρήματα από τη μελέτη του Dr Shulimson που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι τα δύο τρίτα των χορευτών που συμμετείχαν στη μελέτη, είχαν πολύ δραστήριο εγκέφαλο. Αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά καθώς σε ένα σύνολο ανθρώπων που δεν ασχολούνται με το χορό, μόνο περίπου το 4% των ατόμων παρουσιάζουν τέτοιου είδους εγκεφαλική δραστηριότητα.

Παρόλο που τα ευρήματά του έχουν παρουσιαστεί στο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Ψυχοφυσιολογίας και Βιοανάδρασης, η μελέτη είναι πολύ περιορισμένη για να καταλήξουμε σε οριστικά αποτελέσματα. Ο Dr Shulimson σκοπεύει να διευρύνει τη μελέτη του για να συμπεριλάβει άλλους θιάσους μπαλέτου για να αποκτήσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι συμβαίνει στο μυαλό των χορευτών μπαλέτου.

Πηγή: dancespirit.com

επιστροφή στην κορυφή