Menu

Όσα δεν γνωρίζετε για την μέθοδο εκπαίδευσης μπαλέτου Cecchetti

  • Κατηγορία Νέα

Η μέθοδος Cecchetti είναι μια από τις βασικές τεχνικές εκπαίδευσης κλασικού μπαλέτου. Είναι ένα αυστηρό πρόγραμμα που περιλαμβάνει ένα σύνολο ασκήσεων για κάθε ημέρα της εβδομάδας, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τους νόμους της ανατομίας. Συνδυάζοντας τα διαφορετικά βήματα σε προκαθορισμένες ασκήσεις, η μέθοδος εκπαίδευσης εξασφαλίζει ότι κάθε μέρος του σώματος γυμνάζεται ομοιόμορφα, σύμφωνα με το “The Technical Manual and Directory of Classical Ballet” από την Gail Grant.

Στη συγκεκριμένη μέθοδο κάθε άσκηση εκτελείται τόσο από την δεξιά όσο και από την αριστερή πλευρά, ξεκινώντας με μία πλευρά την μία εβδομάδα και συνεχίζοντας με την άλλη πλευρά την επόμενη εβδομάδα. Τα μαθήματα μπαλέτου είναι προγραμματισμένα και σχεδιασμένα, δεν περιλαμβάνουν αυτοσχεδιασμό ούτε εξαρτώνται από τη διάθεση του δασκάλου.

Η μέθοδος Cecchetti εκπαιδεύει τους χορευτές να αντιμετωπίζουν το μπαλέτο ως μια επιστήμη.

Χαρακτηριστικά της μεθόδου Cecchetti

Περισσότερο από άλλες μεθόδους κλασικού μπαλέτου, η μέθοδος Cecchetti διδάσκει την κίνηση των χεριών μεταξύ των διαφορών θέσεων.

Οι μαθητές που ακολουθούν την μέθοδο Cecchetti διδάσκονται πως να σκέφτονται τις κινήσεις των ποδιών και του κεφαλιού σε σχέση με την κίνηση του σώματος. Η αυστηρή τεχνική εκπαίδευσης μπαλέτου επικεντρώνεται επίσης στις γρήγορες κινήσεις των ποδιών, τις καθαρές γραμμές και τις όμορφες μεταβάσεις μεταξύ των θέσεων.

Επίσης η μέθοδος Cecchetti υποστηρίζει τις στροφές που είναι βασισμένες στο φυσικό εύρος της κίνησης.

Η Άννα Πάβλοβα είναι μια από τις διασημότερες μπαλαρίνες που ακολούθησε την συγκεκριμένη μέθοδο.

Ποιος ήταν ο Enrico Cecchetti

Η μέθοδος μπαλέτου Cecchetti βασίζεται σε τεχνικές που αναπτύχθηκαν από τον Ιταλό ballet master Enrico Cecchetti, ο οποίος επηρεάστηκε από τις αρχές εκπαίδευσης μπαλέτου του Carlo Blasis.

Ο Blasis ήταν ένας παραδοσιακός Γάλλος χορευτής μπαλέτου και θεωρητικός του 19ου αιώνα, γνωστός για τη δημιουργία της πρώτης δημοσιευμένης κωδικοποιημένης τεχνικής μπαλέτου. Ο Cecchetti εμπνεύστηκε από αυτές τις αυστηρές τεχνικές και θεωρίες.

O Cecchetti έμαθε πολλά διαφορετικά στιλ μπαλέτου και επέλεξε τα αγαπημένα του στοιχεία από κάθε μέθοδο για να δημιουργήσει την δική του. Θεωρούσε ότι ήταν πιο σημαντικό να εκτελεστεί μια άσκηση σωστά μία φορά παρά να γίνεται ξανά και ξανά απρόσεκτα. Καθοδήγησε τους μαθητές του δίνοντας βάση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.

O Cecchetti οραματίστηκε το μπαλέτο ως ένα αυστηρό, σαφές και καθαρό στιλ κίνησης με ιδιαίτερη έμφαση στις γραμμές του σώματος.

Πηγή: liveabout.com

επιστροφή στην κορυφή