Menu

Οι εντυπωσιακές χορογραφίες που είδαμε φέτος στην Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης

  • Κατηγορία Νέα

Την Πρωτοχρονιά, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης, για μία ακόμη χρονιά, μας κάλεσε να υποδεχτούμε το νέο έτος με μια ξεχωριστή συναυλία με υπέροχες μελωδίες και χορό. Φέτος λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού, η καθιερωμένη Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία πραγματοποιήθηκε χωρίς παρουσία κοινού. Όμως μεταδόθηκε ζωντανά, όπως κάθε χρόνο, σε πάνω από 90 χώρες και την παρακολούθησαν εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο.

Υπήρξε παράδοση συναυλιών για την Πρωτοχρονιά στη Βιέννη από το 1838, αλλά όχι με τη μουσική της οικογένειας Strauss. Από το 1928 έως το 1933 πραγματοποιήθηκαν έξι συναυλίες στην χρυσοποίκιλτη Αίθουσα του Μεγάρου των Φίλων της Μουσικής Musikverein, που ενορχηστρώθηκαν από τον Γιόχαν Στράους τον νεότερο. Η πρώτη συναυλία πραγματοποιήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1939. Το Μέγαρο Φίλων της Μουσικής είχε δωρίσει πριν από 150 χρόνια, ο μεγάλος Έλληνας ευεργέτης και μαικήνας των τεχνών, Νικόλαoς Δούμπας. 

Τη Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης για το 2021 διηύθυνε ο διάσημος Ιταλός διευθυντής ορχήστρας, Ρικάρντο Μούτι (Riccardo Muti). Η Φιλαρμονική της Βιέννης υποδέχτηκε το νέο έτος με τις υπέροχες μελωδίες των Γιόχαν Στράους, Γιόζεφ Στράους, Γιόχαν Στράους του νεότερου, Φραντς φον Σουπέ, Κάρλ Τσέλερ, Carl Millöcker, Κάρελ Κόμζακ Β'.

Μία από τις κορυφαίες στιγμές της Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας ήταν τα χορευτικά αποσπάσματα που παρουσίασαν οι σπουδαίοι χορευτές του Κρατικού Μπαλέτου της Βιέννης. Οι χορευτές του Vienna State Ballet, David Dato, Ketevan Papava, Alice Firenze, Sveva Gargiulo, Liudmila Konovalova, Denys Cherevychko, Masayu Kimoto, Roman Lazik, Eszter Ledan, Zsolt Torok παρουσίασαν δύο χορογραφίες πάνω στα μουσικά αποσπάσματα Margherita Polka του Josef Strauss στο Λος Χάους στη Βιέννη (Looshaus am Michaelerplatz) και Frϋhlingsstimmen Walzer του Johann Strauss του Νεότερου στο Liechtenstein Garden Palace στη Βιέννη (Gartenpalais Liechtenstein) σε χορογραφίες του διάσημου χορευτή και χορογράφου Χοσέ Κάρλος Μαρτίνεθ (José Carlos Martínez). Τα λαμπερά κοστούμια των χορευτών ήταν σχεδιασμένα από τον διάσημο Γάλλο σχεδιαστή μόδας, Κριστιάν Λακρουά (Christian Lacroix).

Στην Ελλάδα, η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία από τη Βιέννη μεταδόθηκε από την ΕΡΤ1, την Παρασκευή 1η Ιανουαρίου 2021 και είναι διαθέσιμη για περιορισμένο χρονικό διάστημα στο ERTFLIX.

επιστροφή στην κορυφή