Menu

Η Αΐντα του Τζουζέπε Βέρντι από τη Σκάλα του Μιλάνου στο Christmas Theater On Line

  • Κατηγορία Νέα

Η Αΐντα του Τζουζέπε Βέρντι, μια υπερπαραγωγή του Φράνκο Τζεφιρέλι με την Ορχήστρα, την Χορωδία και το Μπαλέτο του Θεάτρου της Σκάλας του Μιλάνου, έρχεται στο Christmas Theater Online από 8 έως 10 Ιανουαρίου 2021. Η παράσταση έχει ελληνικούς υπότιτλους.

Το 2021 συμπληρώνονται 150 χρόνια από την πρώτη πρεμιέρα της διάσημης όπερας του Βέρντι. Γιορτάζοντας αυτή την σπουδαία επέτειο, οι πρώτες ημέρες του νέου χρόνου γεμίζουν με μια μοναδική παράσταση που έρχεται σπίτι μας για να μας χαρίσει στιγμές συγκίνησης. 

Το έργο "Αΐντα", όπερα σε τέσσερις πράξεις, είναι σε ποιητικό κείμενο του Αντόνιο Γκισλαντσόνι βασισμένο σε σενάριο του Ωγκύστ Μαριέτ.

Η πρεμιέρα του έργου έγινε στις 24 Δεκεμβρίου 1871 στην Χεδιβική Όπερα του Καΐρου. Με πρότυπο τη Σκάλα του Μιλάνου, αλλά με το ξύλο ως βασικό υλικό, η Όπερα του Καΐρου, οικοδομήθηκε μέσα σε έξι μήνες το 1869 και εγκαινιάστηκε λίγες μέρες πριν από τη διώρυγα του Σουέζ. Ο Χεδίβης (αντιβασιλέας) της Αιγύπτου ήθελε καινούργιο μουσικό έργο, μια όπερα αρχαιοαιγυπτικακής θεματολογίας για να εγκαινιάσει το νεόδμητο κτίριο και το είχε ζητήσει από τον Τζουζέπε Βέρντι. Τελικά αυτό συνέβη 2 χρόνια αργότερα με την "Αΐντα".

Αμέσως μετά, στις 8 Φεβρουαρίου 1872 πραγματοποιήθηκε στη Σκάλα του Μιλάνου η πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της όπερας.

Σχεδόν 150 χρόνια μετά η Σκάλα του Μιλάνου παρουσιάζει την “Αΐντα” σε μια σπουδαία παραγωγή με την χορωδία και την ορχήστρα σε πλήρη σύνθεση και με εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια σε σκηνοθεσία του Φράνκο Τζεφιρέλι.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η δράση εκτυλίσσεται στην Αίγυπτο, συγκεκριμένα στη Μέμφιδα και στις Θήβες, την εποχή ισχύος των φαραώ. Η Αΐντα, κόρη του Βασιλιά της Αιθιοπίας, είναι σκλάβα της Αμνέριδας, δηλαδή της κόρης του Βασιλιά της Αιγύπτου. Και οι δύο γυναίκες αγαπούν τον Ρανταμές, αρχιστράτηγο των Αιγυπτίων, ο οποίος επιστρέφει νικητής από τον πόλεμο κατά των Αιθιόπων.

Υποκύπτοντας στις πιέσεις του πατέρα της, η Αΐντα εκμαιεύει από τον ερωτευμένο Ρανταμές ένα στρατιωτικό μυστικό. Εξοργισμένη, η Άμνερις τον κατηγορεί για προδοσία. Στη συνέχεια προσπαθεί να τον σώσει, αλλά μάταια: Ο Ρανταμές καταδικάζεται από το ιερατείο να ταφεί ζωντανός σε μία υπόγεια κρύπτη. Εκεί έχει κρυφτεί η Αΐντα, επιθυμώντας να πεθάνει στο πλευρό του αγαπημένου της.

Ο Τζουζέπε Βέρντι, ο διασημότερος συνθέτης του ιταλικού Ρομαντισμού, γεννήθηκε στο Λε Ρόνκολε της βόρειας Ιταλίας το 1813 και πέθανε στο Μιλάνο το 1901. Σπούδασε μουσική στο επαρχιακό Μπουσσέτο και στη συνέχεια στο Μιλάνο. Τα πρώτα του έργα γράφηκαν μέσα στο επαναστατικό κλίμα της εποχής, απηχώντας ιδεολογικά τον αγώνα για την απελευθέρωση των ιταλικών κρατιδίων από τους Αυστριακούς και την ενοποίησή τους σε κυρίαρχη χώρα. Η ενασχόλησή του με την πολιτική τον ανέδειξε σε εθνικό σύμβολο. Το 1861 εξελέγη μέλος του πρώτου ιταλικού κοινοβουλίου.

Διασημότερες όπερές του είναι: Ναμπούκκο (1842), Ριγολέττος (1851), Ο Τροβαδούρος (1853), Η Παραστρατημένη (1853), Η Δύναμη του Πεπρωμένου (1862), Αΐντα (1871), Οθέλλος (1887) και Φάλσταφ (1893). 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Τζουζέπε Βέρντι

ΑΪΝΤΑ On Line Streaming

Όπερα σε τέσσερις πράξεις με ελληνικούς υπότιτλους

Ποιητικό κείμενο του Αντόνιο Γκισλαντσόνι βασισμένο σε σενάριο του Ωγκύστ Μαριέτ.

Με την χορωδία το μπαλέτο και την ορχήστρα του Θεάτρου της Σκάλας του ΜΙΛΑΝΟΥ σε σκηνοθεσία Φράνκο Τζεφιρέλι

Διευθυντής Ορχήστρας: Ρικάρντο Σαϊγί

Διευθυντής Χορωδίας: Μπρούνο Κασάνι

Χορογράφος: Βλαντίμιρ Βασίλιεφ

Σκηνικά – κοστούμια: Μαουρίσιο Μιλενότι

Φωτισμοί: Τζιάνι Μαντοβανίνι

Πρωταγωνιστές:

Αΐντα: Βιολέτα Ουρμάνα

Άμνερις: Ιλντίκο Κομλόσι

Ρανταμές: Ρομπέρτο Αλάνια

Βασιλιάς: Μάρκο Σπότι

Μπαλέτο: Ρομπέρτο Μπόλε, Λουτσιάνα Σαβινιάνο, Μίρνα Καμάρα

Διάρκεια: 150 λεπτά

ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021 στις 20:00 

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021 στις 16:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021 στις 20:00 

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021 στις 16:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021 στις 20:00 

ΤΙΜΗ ΚΩΔΙΚΟΥ: 15 ΕΥΡΩ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 211 77 01 700

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΚΩΔΙΚΩΝ: 211 77 01 700, WWW.VIVA.GR, WWW.CHRISTMASTHEATER.GR

επιστροφή στην κορυφή