Menu

Οι βασικές διαφορές μεταξύ των μαθημάτων κλασικού μπαλέτου και σύγχρονου χορού

  • Κατηγορία Νέα

Ο χορός είναι μια μορφή τέχνης και ένας ξεχωριστός τρόπος έκφρασης είτε πρόκειται για κλασικό χορό, είτε για σύγχρονο χορό, είτε για οποιοδήποτε άλλο είδος χορού. Μεταξύ των μαθημάτων κλασικού και σύγχρονου χορού υπάρχουν κάποιες διαφορές, τις οποίες θα δούμε παρακάτω.

Στο κλασικό μπαλέτο απαιτούνται συνήθως διαφορετικά ρούχα και παπούτσια απ' ότι στο σύγχρονο χορό

Μία από τις πιο σημαντικές διαφορές μεταξύ μπαλέτου και άλλων μορφών χορού είναι ότι απαιτεί τη χρήση συγκεκριμένου τύπου ένδυσης. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες επαγγελματίες χορεύτριες μπαλέτου φορούν συνήθως φούστες tutu και παπούτσια pointe, τα οποία έχουν σχεδιαστεί ώστε οι κινήσεις τους να δείχνουν σαν να μην έχουν την αίσθηση της βαρύτητας καθώς τους επιτρέπουν να χορεύουν στις μύτες των ποδιών τους. Οι άνδρες χορευτές φορούν επίσης ειδικά σχεδιασμένα μαλακά παπούτσια μπαλέτου. 

Σε αντίθεση με το κλασικό μπαλέτο, στο μοντέρνο και στο σύγχρονο χορό χρησιμοποιείται διαφορετικό στυλ ρούχων. Οι χορευτές της τζαζ συχνά φορούν ειδικά παπούτσια tap χορού (κλακέτες) και ρούχα πιο άνετα που προσφέρουν περισσότερη ελευθερία κινήσεων σε σχέση με τα ρούχα του κλασικού μπαλέτου καθώς οι κινήσεις στο σύγχρονο χορό δεν ακολουθούν συνήθως τους αυστηρούς κανόνες του μπαλέτου. Η επιλογή των ρούχων είναι σημαντική γιατί συμβάλει στην ελευθερία της κίνησης και στη δημιουργικότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χορευτές ανάλογα με τη χορογραφία χορεύουν και χωρίς παπούτσια στο σύγχρονο χορό.

Το κλασικό μπαλέτο και ο σύγχρονος χορός έχουν διαφορετική τεχνική καθώς είναι διαφορετικά στυλ χορού

Το κλασικό μπαλέτο έχει μακρά ιστορία. Η προέλευση του τοποθετείται στις αριστοκρατικές αυλές της Γαλλίας και της Ιταλίας κατά τον 16ο και 17ο αιώνα. Παραδοσιακά ήταν μια μορφή τέχνης που απολάμβαναν και συμμετείχαν σ' αυτές οι αριστοκράτες. Ωστόσο, καθώς περνούσε ο χρόνος και η κλασική μουσική δανείστηκε περισσότερά στοιχεία από την ευρωπαϊκή λαϊκή μουσική, το μπαλέτο έγινε πιο προσιτό στο ευρύ κοινό. Σε αντίθεση, ο σύγχρονος χορός ήταν ένα είδος πάντα προσιτό στο κοινό. Ο μοντέρνος χορός είναι ένα στυλ που δεν χαρακτηρίζεται από τους περιορισμούς του κλασικού μπαλέτου. Εστιάζει στις ελεύθερες κινήσεις και τον αυτοσχεδιασμό που προέρχονται από τα εσωτερικά συναισθήματα. 

Πηγή: virtuousdancecenter.com

επιστροφή στην κορυφή