Menu

Corps de ballet: Τα χαρακτηριστικά που καθιστούν το "σώμα του μπαλέτου" τόσο σημαντικό

  • Κατηγορία Νέα

Το corps de ballet, το γνωστό ως "σώμα του μπαλέτου" διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο κλασικό μπαλέτο για πολλούς λόγους. Πολλοί θίασοι μπαλέτου σε όλο τον κόσμο φημίζονται για την τεχνική αρτιότητα του corps de ballet τους, το οποίο συνθέτουν ταλαντούχοι χορευτές. Μάλιστα πολλές χορογραφίες από διάσημα μπαλέτα έχουν δημιουργηθεί ειδικά για το corps de ballet. 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μπαλέτο Η Λίμνη των Κύκνων, στο οποίο το corps de ballet κατέχει βασική θέση. Οι όμορφοι κύκνοι που αντιπροσωπεύονται από το corps de ballet μας μεταφέρουν με τα κοστούμια τους και τις αρμονικές κινήσεις τους στο σκηνικό της λίμνης. Εκτός από τους βασικούς ρόλους του πρίγκιπα Ζίγκφριντ, της Οντετ, της Οντίλ και του μάγου Ροθμπαρτ, οι κύκνοι, δηλαδή το σώμα του μπαλέτου, αποτελούμενο από μπαλαρίνες στις περισσότερες παραγωγές ή από άντρες χορευτές όπως στην παραγωγή του Matthew Bourne, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο μπαλέτο. Με το δικό του τρόπο, το corps de ballet με το συγχρονισμένο χορό του προσελκύει το ενδιαφέρον του κοινού.

Οι περισσότεροι κορυφαίοι χορευτές διάσημων θιάσων μπαλέτων σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει να χορεύουν σε νεότερη ηλικία από το corps de ballet. Έτσι πολλοί χορευτές του corps de ballet που ξεχωρίζουν με την τεχνική τους και το ταλέντο τους, αργότερα γίνονται σολίστ και μετέπειτα κορυφαίοι χορευτές σε ένα θίασο μπαλέτου. Γι' αυτό και οι θίασοι μπαλέτου διαλέγουν για τo cops de ballet τους ταλαντούχους χορευτές και χορεύτριες με δυνατή τεχνική, οι οποίοι συνήθως έχουν και την ίδια ηλικία. Οι χορευτές του corps de ballet κάνουν πρόβες με διαφορετικούς χορογράφους και εξασκούνται σε διαφορετικά στυλ χορού. Γι' αυτό και η δουλειά τους είναι αρκετά απαιτητική. 

Πολλοί είναι οι παράγοντες που κάνουν ένα corps de ballet επιτυχημένο με κυρίαρχο στοιχείο την ομαδική εργασία. Τα μπαλέτα δεν υφίστανται χωρίς το corps de ballet, το οποίο διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο όσο και οι χορευτές που ερμηνεύουν τους κύριους ρόλους σε ένα μπαλέτο. Η σημασία της ύπαρξης του corps de ballet σε ένα μπαλέτου δεν σχετίζεται μόνο με τη χορογραφία και τις συγχρονισμένες κινήσεις των χορευτών που το απαρτίζουν αλλά και με τη μετάδοση του συναισθήματος που εκπέμπει το κάθε μπαλέτο, με βάση την υπόθεσή του, στο κοινό. Όταν το corps de ballet χορεύει με τη σωστή ενέργεια στη σκηνή μεταφέρει και την απαιτούμενη ατμόσφαιρα στο κοινό. Οι χορευτές του corps de ballet κάνουν πολύωρες πρόβες όπως και οι κύριοι χορευτές. Αν σε κάποια χορογραφία δεν επιτευχθεί ο κατάλληλος συγχρονισμός και κάποιος χορευτής από το corps de ballet χάσει τη ροή της κίνησης τότε το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καταστροφικό για το μπαλέτο. Ενώ αν υπάρχει ο σωστός συγχρονισμός στις κινήσεις και οι σωστές θέσεις στη σκηνή, το corps de ballet μπορεί να κλέψει τις εντυπώσεις και από τους πρώτους χορευτές.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μπαλέτου που αποδεικνύει την σημασία της ύπαρξης του cirps de ballet είναι Η Λίμνη των Κύκνων, όπου οι μπαλαρίνες με τα λευκά τούλινα κοστούμια μεταφέρουν το κοινό στην ατμόσφαιρα της λίμνης με τους κύκνους. 

Εάν ένας χορευτής έχει περάσει από το corps de ballet είναι πολύ πιο εύκολο αργότερα να είναι κορυφαίος χορευτής καθώς έχει μεγαλύτερη εμπειρία και ενέργεια λόγω της σκληρής δουλειάς με στόχο να φτάσει στην κορυφή. 

Πηγή: dailynews.lk

επιστροφή στην κορυφή