Menu

Τεχνική Balanchine: Τα χαρακτηριστικά της διάσημης μεθόδου διδασκαλίας μπαλέτου

  • Κατηγορία Νέα

Η τεχνική Balanchine είναι μια μέθοδος εκμάθησης μπαλέτου που ανέπτυξε ο σπουδαίος χορογράφος George Balanchine. Είναι ένας τρόπος εκπαίδευσης μπαλέτου που ακολουθούν οι χορευτές της Σχολής του Αμερικανικού Μπαλέτου (η σχολή που συνεργάζεται με το Μπαλέτο της Νέας Υόρκης, New York City Ballet) και επικεντρώνεται σε πολύ γρήγορες κινήσεις με μια πιο εκτεταμένη χρήση του άνω μέρους του σώματος.

Χαρακτηριστικά της μεθόδου εκπαίδευσης Balanchine

Η μέθοδος Balanchine χαρακτηρίζεται από μεγάλη ταχύτητα, βαθιά plie και μεγάλη έμφαση στις γραμμές του σώματος. Οι χορευτές που έχουν εκπαιδευτεί με τη μέθοδο Balanchine πρέπει να είναι γυμνασμένοι και εξαιρετικά ευλύγιστοι. Η τεχνική αυτή έχει πολλές διαφορετικές θέσεις των χεριών και δραματική χορογραφία.

Οι θέσεις των χεριών στην μέθοδο Balanchine (συχνά αποκαλούμενες ως "Balanchine Arms") τείνουν να είναι πιο ανοιχτές, λιγότερο καμπυλωτές και συχνά λυγίζουν στον καρπό. Τα plie είναι πιο βαθιά και οι θέσεις arabesque είναι συνήθως άνισες, με ανοιχτό ισχίο που δίνει την ψευδαίσθηση στο κοινό μιας υψηλότερης γραμμής arabesque. 

George Balanchine

O George Balanchine (22 Ιανουαρίου 1904 - 30 Απριλίου 1983), θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους χορογράφους του 20ου αιώνα ενώ χαρακτηρίζεται και πατέρας του Αμερικανικού Μπαλέτου καθώς ίδρυσε το New York City Ballet και παρέμεινε καλλιτεχνικός διευθυντής του διάσημου θιάσου για πάνω από 35 χρόνια. 

Ο Balanchine ακολούθησε τα πρότυπα της τεχνικής του μπαλέτου του Imperial Ballet School όπου είχε σπουδάσει και τα συνδύασε με κινήσεις που είχε υιοθετήσει από άλλες σχολές χορού κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Broadway και στο Χόλιγουντ, δημιουργώντας το δικό του "νεοκλασικό στυλ" χορού. Ως χορογράφος ήταν γνωστός για τη μουσικότητά του και συνεργάστηκε με κορυφαίους συνθέτες της εποχής του, όπως ο Igor Stravinsky. 

Tο 1933 προσκλήθηκε στην Αμερική από τον Αμερικανό συγγραφέα, ιμπρεσάριο και προστάτη των τεχνών Lincoln Kirstein (Λίνκολν Κίρστεϊν) και ίδρυσαν τη Σχολή του Αμερικανικού Μπαλέτου. Μαζί με τον Kristein, ο Balanchine ίδρυσε επίσης το Μπαλέτο της Νέας Υόρκης (New York City Ballet). 

Θεωρείται ως ο πρώτος σύγχρονος χορογράφος στον κόσμο του μπαλέτου, του οποίου το πάθος και η δημιουργικότητα του, τον οδήγησαν σε διαχρονικά κλασικά μπαλέτα. 

Επίσης ο Balanchine χαρακτηρίζεται συχνά πρωτοπόρος του σύγχρονου μπαλέτου. Πολλά από τα μπαλέτα του παρουσιάζουν ένα σύγχρονο ύφος χορού. Μερικά από τα διάσημα έργα του είναι τα: Serenade, Jewels, Don Quixote, Firebird, Stars and Stripes και A Midsummer Night’s Dream.

Με πληροφορίες από: wikipedia.org, liveabout.com

επιστροφή στην κορυφή