Menu

Carla Fracci: Η λαμπρή καριέρα, η συνεργασία με θρύλους του χορού και το μπαλέτο Giselle

Η Carla Fracci, μία από τις σπουδαιότερες πρίμα μπαλαρίνες του 20ου αιώνα, έφυγε από τη ζωή στις 27 Μαΐου 2021 σε ηλικία 84 ετών. Η διάσημη Ιταλίδα μπαλαρίνα κατά τη διάρκεια της λαμπρής καριέρας της χόρεψε με μεγάλα ονόματα της ιστορίας του μπαλέτου, όπως οι Rudolf NureyevVladimir Vasiliev, Mikhail Baryshnikov και Erik Bruhn. Με τις μοναδικές ερμηνείες σε δραματικά μπαλέτα όπως τα "La Syplhide" και "Giselle" έγινε διάσημη για το ταλέντο της και την εμπειρία της στα ρομαντικά μπαλέτα. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο παρτενέρ της Erik Bruhn το διάστημα 1961-1967: "Η Fracci έδωσε στον κόσμο μια νέα ιδέα για την μορφή της μπαλαρίνας στα ρομαντικά μπαλέτα του 19ου αιώνα".

Η Carla Fracci γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου 1936 στο Μιλάνο και σπούδασε στην Ακαδημία Μπαλέτου του Θεάτρου της Σκάλας του Μιλάνου. Το 1946 έδωσε εξετάσεις για την μεγάλη Σχολή Μπαλέτου του Μιλάνου και παρόλο που αρχικά ο σωματότυπος της θεωρήθηκε ακατάλληλος για το μπαλέτο κατάφερε να περάσει και συνέχισε να εργάζεται σκληρά μέχρι την αποφοίτησή της το 1955. Αμέσως μετά την αποφοίτησή της εισήχθη στη Σκάλα του Μιλάνου και ένα χρόνο αργότερα προήχθη σε σολίστ. Το 1958 προήχθη σε κορυφαία χορεύτρια και χόρεψε τον πρώτο ρόλο στο μπαλέτο Giselle τον επόμενο χρόνο με το London Ballet Festival. Το 1963 άφησε τον θίασο μπαλέτο και ακολούθησε ανεξάρτητη καριέρα.

Συνέχισε να χορεύει για πάνω από 50 χρόνια. Ξεκινώντας από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 διηύθυνε πολλούς θιάσους χορού στην Ιταλία μεταξύ των οποίων τα Teatro San Carlo στη Νάπολη, Verona Arena Ballet Company, Teatro dell'Opera di Roma Ballet Company όπου παρέμεινε μέχρι το 2010. Εκεί ακολούθησε το παραδοσιακό ρεπερτόριο της Όπερας καθώς και τα έργα του Sergei Diaghilev για τα Ballets Russes. Στην Όπερα της Ρώμης ανέβασε το έργο The Rite of Spring του Millicent Hodson και τα μπαλέτα Shéhérazade, Petrushka και The Firebird σε παραγωγή Andris Liepa. 

Τον περασμένο Ιανουάριο παρέδωσε τα τελευταία της μαθήματα στους χορευτές της Σκάλας του Μιλάνου για το μπαλέτο Giselle. Ο ρόλος της Giselle που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους από μπαλέτα για την καριέρα μιας μπαλαρίνας, ήταν ορόσημο στην καριέρα της Fracci. Μέσα από αυτό το μπαλέτο η Fracci ξεχώρισε για το μοναδικό της ταλέντο στην ερμηνεία δραματικών ρόλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι χόρεψε πρώτη φορά το ρόλο της Giselle το 1959 στο Λονδίνο και στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο τις επόμενες δεκαετίας. 

Το 1964 είχε παντρευτεί τον Ιταλό σκηνοθέτη Beppe Menegatti και είχαν αποκτήσει ένα γιο. 

Με πληροφορίες από: wikipedia.org

Δείτε παρακάτω ένα video από τo μπαλέτο Giselle που είχε χορέψει με τον κορυφαίο χορευτή Erik Bruhn.

επιστροφή στην κορυφή