Menu

Πως τα μαθήματα μπαλέτου μπορούν να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση του εγκεφάλου σας

  • Κατηγορία Νέα

Τις περισσότερες φορές το κίνητρο των πολλών ενηλίκων που ξεκινούν κλασικό χορό είναι η βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης. Το κλασικό μπαλέτο προσδίδει χάρη στην κίνηση και βοηθά στην σωστή στάση του σώματος. Τα μαθήματα μπαλέτου αποτελούνται από πολλές ασκήσεις για την εκτέλεση των οποίων το μυαλό πρέπει να λειτουργεί γρήγορα. Έτσι οι ασκήσεις μπαλέτου εκτός από γυμνασμένο σώμα βοηθούν και στην ενδυνάμωση του μυαλού.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η διευθύντρια της σχολής μπαλέτου Elancé Adult Ballet στη Μελβούρνη, Dianne Harrison: "Πρέπει πραγματικά να το μυαλό να είναι σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια των μαθημάτων μπαλέτου. Ο εγκέφαλος πρέπει να είναι αρκετά βήματα μπροστά από το σώμα σας. Πρέπει να καθοδηγεί και να ελέγχει αρκετές ομάδες μυών, να εφαρμόζει τις σωστές τεχνικές και να συμβάλλει στην έκφραση των συναισθημάτων. Και μετά από όλα αυτά να χορέψατε". 

Ευτυχώς ο εγκέφαλος των ανθρώπων ανταποκρίνεται καλά σε αυτές τις προκλήσεις. Μια μελέτη του 2017 στο περιοδικό Frontiers in Human Neuroscience συνέκρινε τον αντίκτυπο που είχε τόσο ο χορός όσο και η επαναλαμβανόμενη εκπαίδευση αντοχής του ιππόκαμπου, την περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη.

Διαπιστώθηκε ότι ενώ και τα δύο είχαν θετικό αντίκτυπο στον εγκέφαλο, μόνο ο χορός οδήγησε σε αλλαγή συμπεριφοράς μέσω βελτιωμένης ισορροπίας. Οι συντάκτες της μελέτης αποδίδουν το γεγονός αυτό στους χορευτές που πρέπει να μάθουν νέες χορογραφίες καθώς και διαφορετικούς συνδυασμούς σε βήματα, ρυθμούς και ταχύτητες. Επομένως ο χορός φαίνεται ότι μπορεί να αντιστρέφει τα σημάδια γήρανσης στον εγκέφαλο.

Επίσης μια μελέτη του 2003 στο The New England Journal of Medicine έδειξε ότι από 11 φυσικές δραστηριότητες, μόνο ο χορός συνδέεται με χαμηλό κίνδυνο άνοιας.

Το μπαλέτο προσφέρει επίσης και πιο άμεσα οφέλη. "Το μπαλέτο είναι το καλύτερο για την υγεία του νου", λέει η ιατρός ψυχικής υγείας και φοιτήτρια μπαλέτου Clare Groves. "Είναι ο καλύτερος τρόπος να επαναφέρουμε πίσω στη μνήμη μας τις κατάλληλες σκέψεις μας την κατάλληλη στιγμή. Ένα μάθημα μπαλέτου διάρκειας 90 λεπτών είναι ο κατάλληλος χρόνος και τρόπος για την βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου", συμπληρώνει.

Πηγή: smh.com.au

επιστροφή στην κορυφή