Menu

Η Λίμνη των Κύκνων σε χορογραφία της Karen Kain για την 70η επέτειο του Εθνικού Μπαλέτου του Καναδά (video)

Η πολυαναμενόμενη μεγάλη παραγωγή της Karen Kain (Κάρεν Κέιν), της σπουδαίας χορεύτριας και καλλιτεχνικής διευθύντριας του Εθνικού Μπαλέτου του Καναδά τα τελευταία 16 χρόνια θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της σεζόν χορού 2021-2022 του Εθνικού Μπαλέτου του Καναδά. Η νέα σεζόν του National Ballet of Canada σηματοδοτεί την 70η επέτειο του διάσημου θιάσου μπαλέτου. Μια λαμπερή παραγωγή της κορυφαίας χορεύτριας και χορογράφου Karen Kain με τους χορευτές του Εθνικού Μπαλέτου του Καναδά.

Η Karen Kain, η οποία τον περασμένο Μάρτιο έγινε 70 ετών, στο τέλος αυτού του μήνα αφήνει τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του μεγάλου μπαλέτου, χωρίς να έχει ανακοινωθεί ποιος θα την διαδεχθεί. Οι προκλήσεις που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τις παραστατικές τέχνες καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα σταμάτησαν να γίνονται ζωντανές παραστάσεις. "Πιστεύω βαθιά και ειλικρινά ότι οι τέχνες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και της μοναξιάς αυτής της εποχής και ότι ο χορός έχει τη δύναμη να μας ενώσει ξανά", αναφέρει χαρακτηριστικά η Karen Kain. 

Το Εθνικό Μπαλέτο του Καναδά στο πλαίσιο της νέας σεζόν 2021-2022 ξεκινά τις ζωντανές παραστάσεις από το Harbourfront Centre στο Τορόντο τον Αύγουστο. Οι παραστάσεις συνεχίζονται στο Κέντρο Πολιτισμού στο Τορόντο Four Seasons Centre for the Performing Arts με ένα πρόγραμμα από το Νοέμβριο 2021 που περιλαμβάνει τόσο το μπαλέτο "Atlas of Angels" του George Balanchine όσο και το αριστούργημα "Serenade" του George Balanchine. Στο πρόγραμμα του Εθνικού Μπαλέτου του Καναδά επιστρέφει το αγαπημένο μπαλέτο των εορτών "Ο Καρυοθραύστης", το οποίο αποτελεί βασικό έργο του ρεπερτορίου από τότε που ο χορευτής και χορογράφος James Kodelka ήρθε στον θίασο μπαλέτου το 1995. 

Το πρόγραμμα της νέας σεζόν του Εθνικού Μπαλέτου του Καναδά περιλαμβάνει επίσης τα έργα, "A Streetcar Named Desire" του John Neumeier, "Sleeping Beauty" σε αναβίωση της Karen Kane, "Elite Syncopations" του Kenneth Macmillan, "After the Rain" του Christopher Weldon και το μπαλέτο "Swan Lake" σε παραγωγή της Karen Kain, το οποίο έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί τον Ιούνιο 2022. 

Για τη Λίμνη των Κύκνων, η Karen Kain αναφέρει πως εμπνεύστηκε από τον κορυφαίο χορευτή Eric Brun, ο οποίος επίσης υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του διάσημου θιάσου μπαλέτου το 1967. 

"Ο πρώτος μου μεγάλος ρόλος ήταν το 1971 και μου άρεσε ο τρόπος με τον οποίο η αφήγηση του Eric δημιούργησε μια συναισθηματική ώθηση", λέει η Karen Kain. "Αυτό που παρακολουθούσατε και αυτό που η μουσική σας έλεγε συναισθηματικά ήταν πολύ συγχρονισμένο. Αλλά παρόλο που η νέα μας παραγωγή εμπνεύστηκε από την έκδοση του Erik, σήμερα θα πρέπει να είναι η Λίμνη των Κύκνων, όχι κάποιο παράλογο παραμύθι. Θέλω να είναι επίκαιρο και διαχρονικό και όχι πολύ φανταχτερό, αλλά και να επισημάνω την ποικιλομορφία και την εκπληκτική τεχνική ικανότητα της εταιρείας σήμερα", συμπληρώνει η Karen Kain για την παραγωγή της Λίμνης των Κύκνων. 

Karen Kain

H Karen Kain γεννήθηκε στην πόλη Χάμιλτον στον Καναδά. Όταν ήταν 11 ετών ξεκίνησε την προπόνησή της στην Σχολή του Εθνικού Μπαλέτου του Καναδά. Μετά την αποφοίτησή της το 1969, κλήθηκε να χορέψει με το Εθνικό Μπαλέτο του Καναδά. Έγινε κορυφαία χορεύτρια το 1971 παρουσιάζοντας ένα ευρύ φάσμα από κύριους ρόλους σε μεγάλα μπαλέτα ενώ χόρεψε και με τον θρύλο του μπαλέτου, Rudolf Nureyev. Χόρεψε ως guest artist με τους θιάσους χορού Ballet National de Marseilles του Roland Petit, Bolshoi Ballet, London Festival Ballet, Paris Opera Ballet, Hamburg Ballet, Vienna State Opera Ballet και Eliot Feld Ballet.Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, η Karen Kain χόρεψε σε πολλά μπαλέτα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, όπως Swan Lake (Erik Bruhn), Coppélia, The Sleeping Beauty (Rudolph Nureyev), Giselle, Romeo and Juliet (John Cranko), La fille mal gardée, Onegin (John Cranko), The Taming of the Shrew (John Cranko), Pastorale (James Kudelka), Carmen (Roland Petit), Concerto Barocco (Balanchine), A Month in the Country (Frederick Ashton) και Nutcracker, στο οποίο συχνά χόρευε με τον χορευτή Frank Augustyn. Το 1977, η Kain σταμάτησε να χορεύει, αλλά ξεκίνησε ξανά το 1981 με το Εθνικό Μπαλέτο του Καναδά, με το οποίο χόρεψε για 15 ακόμη χρόνια. Το 1996, η Kain ξαναχόρεψε με τον Frank Augustyn για την παραγωγή Robin Hood του συζύγου της, ηθοποιού και θεατρικού παραγωγού, Ross Petty στο Elgin Theatre του Τορόντο. Η Kain σταμάτησε να χορεύει ως επαγγελματίας χορεύτρια το 1997. Το 1998 επέστρεψε στο Εθνικό Μπαλέτο του Καναδά ως μέλος της ανώτερης ομάδας διαχείρισης, στο ρόλο του καλλιτεχνικού συνεργάτη. Το 2005 διαδέχθηκε την χορεύτρια Kimberly Glasco (Κίμπερλι Γκλάσκο) και ανέλαβε τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Εθνικού Μπαλέτου του Καναδά.

Δείτε παρακάτω το video για τη σεζόν 2021-2022 του Εθνικού Μπαλέτου του Καναδά.

Πηγές: thepeterboroughexaminer.comforosocuellamos.com, wikipedia.org

επιστροφή στην κορυφή