Menu

Olesya Novikova: Η χαρισματική μπαλαρίνα που προήχθη σε κορυφαία χορεύτρια του Μπαλέτου Μαριίνσκι

Η διάσημη Ρωσίδα μπαλαρίνα Olesya Novikova (Ολεσίγια Νοβίκοβα) έλαβε τον τίτλο της κορυφαίας χορεύτριας (principal dancer) του Μπαλέτου Μαριίνσκι. Η πολυαναμενόμενη αυτή είδηση ανακοινώθηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Mariinsky Ballet, Yuri Fateev, στο κοινό του Θεάτρου Μαριίνσκι μετά το τέλος της παράστασης "Raymonda", στην οποία πρωταγωνιστούσε η μπαλαρίνα Olesya Novikova, στις 20 Ιουνίου 2021. 

Οι κορυφαίοι χορευτές αποτελούν την υψηλότερη βαθμίδα καλλιτεχνών στην ιεραρχία των χορευτών του Mariinsky Ballet. Από το 2015 το Θέατρο Mariinsky δεν είχε ανακοινώσει την μετάβαση στην ανώτερη βαθμίδα των κορυφαίων χορευτών για νέες μπαλαρίνες και η ανακοίνωση για την Olesya Novikova αποτέλεσε ένα πολύ ευχάριστο γεγονός για την ιστορική σκηνή.

Η Olesya Novikova χορεύει με τον ιστορικό θίασο μπαλέτου για δέκατη ένατη σεζόν και έχει ερμηνεύσει σχεδόν όλους τους βασικούς ρόλους σε μπαλέτα του ρεπερτορίου του Μπαλέτου Μαριίνσκι. Στους ρόλους από εμβληματικά κλασικά μπαλέτα όπως, Odette - Odile, Giselle, Sylphida, Aurora, Nikiya και Gamzatti θαυμάζει την ακρίβεια των κινήσεων και την συμμόρφωση με τους κανόνες της σχολής της Αγίας Πετρούπολης, στις χορογραφίες του George Balanchine μαγεύεται από την ελευθερία του χορού, ενώ στα δραματικά έργα του εικοστού αιώνα την εκφραστικότητα. Η Novikona παρουσιάζει με τεχνική αρτιότητα και κομψότητα κάθε χορογραφία ακόμα και τις πιο απαιτητικές τεχνικά. Ξεχωρίζει με το ταλέντο της και έχει μαγέψει εκτός από το κοινό της Αγίας Πετρούπολης, το κοινό της Σκάλας του Μιλάνου αλλά και το κοινό της Όπερας της Ρώμης. 

Η Olesya Novikova γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη και σπούδασε στην Ακαδημία Μπαλέτου Βαγκάνοβα (Vaganova Academy of Russian Ballet). Μετά την αποφοίτησή της, έγινε μέλος του θεάτρου Mariinsky. Έχει περιοδεύσει με το Μπαλέτο Μαριίνσκι στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και την Κίνα. Το 2002, η Novikova κέρδισε ένα βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Vaganova-Prix Ballet Dancers. Επίσης δημιούργησε τον γυναικείο πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο Du Côté de chez Swann του Alexei Miroshnichenko. Το 2011 χόρεψε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο μπαλέτο Raymonda. Είναι παντρεμένη με τον κορυφαίο χορευτή Leonid Sarafanov.

Με πληροφορίες από: antennadaily.ru, wikipedia.org

Δείτε παρακάτω ένα video από την παράσταση Raymonda όπου ανακοινώθηκε ότι η Olesya Novikova είναι κορυφαία χορεύτρια του Mariinsky Ballet.

επιστροφή στην κορυφή