Menu

Οι πέντε πιο διαδεδομένοι μύθοι και η αλήθεια για τα παπούτσια pointe

  • Κατηγορία Νέα

Οι pointe είναι τα παπούτσια που φορούν οι επαγγελματίες μπαλαρίνες για να χορέψουν μπαλέτο. Οι πουέντ δίνουν τη δυνατότητα στις μπαλαρίνες να χορεύουν στις μύτες των ποδιών τους. Αυτό όμως προαπαιτεί πολλά χρόνια εντατικών μαθημάτων μπαλέτου με μαλακά παpούτσια χορού, τα γνωστά και ως soft. Πάντα είναι απαραίτητη η καθοδήγηση από έναν δάσκαλο χορού, ο οποίος θα κρίνει με βάση πολλούς παράγοντες ποια θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να φορέσει μια μπαλαρίνα pointe.

Τα παπούτσια pointe συνεχίζουν να αποτελούν ένα μυστήριο για πολλούς. Η Josephine Lee, καταξιωμένη επιχειρηματίας, ιδρύτρια και διευθύνων σύμβουλος μεγάλου καταστήματος ειδών χορού στην Καλιφόρνια, αναφέρει τους πιο γνωστούς μύθους που επικρατούν σχετικά με τα παπούτσια pointe και εξηγεί τι ισχύει στην πραγματικότητα. 

Έτσι λοιπόν, όπως αναφέρει η Josephine Lee, οι 5 πιο κοινοί μύθοι για τα παπούτσια pointe είναι:

1. Τα ισχυρότερα πόδια χρειάζονται σκληρότερα παπούτσια: Η δύναμη του παπουτσιού δεν καθορίζεται πάντα από την δύναμη των ποδιών. Αν αυτό ήταν αλήθεια οι επαγγελματίες χορευτές δεν θα φορούσαν πολύ μαλακά παπούτσια. Η σκληρότητα της pointe μπορεί να καθοριστεί από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες όπως η ευελιξία, η σταθερότητα, το επίπεδο δεξιοτήτων, η δύναμη και η αντοχή. Όλα εξαρτώνται από τις δυνατότητες κάθε χορευτή. Μπορεί μια χορεύτρια να φορέσει πιο σκληρές pointe επειδή χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη ή επειδή έχει εξαιρετικά ευέλικτα πόδια και χρειάζεται αντοχή. Επίσης μπορεί μια χορεύτρια να φορέσει πιο μαλακές pointe γιατί έχει δύναμη και δεν χρειάζεται να στηρίζεται πολύ στα παπούτσια. Επομένως όλα εξαρτώνται από τις ανάγκες κάθε χορευτή.

2. Τα πόδια θα παραμορφωθούν με την χρήση των pointe: Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι παπουτσιών pointe και πολλά αξεσουάρ για να ταιριάζουν σε κάθε χορεύτρια. Εάν τα παπούτσια εφαρμόζουν σωστά στα πόδια δεν υπάρχει λόγος παραμόρφωσης των ποδιών. Σήμερα υπάρχουν πολλές επιλογές για να είναι πιο άνετα τα παπούτσια pointe στο μπαλέτο.

3. Πρέπει να επεξεργαστείτε τα παπούτσια pointe πριν τα φορέσετε: Έχουμε δει όλοι βίντεο με επαγγελματίες χορευτές να προετοιμάζουν τα παπούτσια τους. Αν όμως δεν είστε έτοιμοι να αγοράζετε καινούργιες πουέντ συχνά τότε δεν πρέπει να ακολουθήσετε το παράδειγμά τους. Αυτή είναι μια διαδικασία που ακολουθούν οι χορευτές για να αισθάνονται ότι έχουν χορέψει με τα παπούτσια για ώρες έτσι ώστε να είναι έτοιμοι για μια καλή απόδοση στη σκηνή. Αν όμως τα παπούτσια πουέντ υποστούν επεξεργασία τότε θα διατηρηθούν μόνο για μία απόδοση. Έτσι είναι κατασκευασμένα ώστε να είναι κατάλληλα για προπόνηση. Το καλύτερο είναι να επιτρέψετε στα παπούτσια να εφαρμόσουν φυσικά στα πόδια σας.

4. Πρέπει να είστε σε μια συγκεκριμένη ηλικία για να ξεκινήσετε pointe: Οι χορευτές γενικά πρέπει να έχουν μια ωριμότητα πριν φορέσουν pointe, αλλά όλοι είναι διαφορετικοί. Είναι ακριβέστερο να καθορίσετε πότε να αρχίσετε να χορεύετε με pointe με βάση το πόσο έχετε τον έλεγχο του σώματός και σε ποιο επίπεδο βρίσκεστε παρά σε σχέση με το πόσο χρονών είστε. Τα εξειδικευμένα στούντιο μπαλέτου μπορεί να έχουν χορευτές που ξεκινούν νωρίτερα επειδή έχουν εκπαιδευτεί σωστά και έχουν καλό έλεγχο του σώματός τους.

5. Τα παπούτσια pointe είναι εξαιρετικά επώδυνα: Ο χορός με πουεντ σίγουρα δεν είναι τόσο άνετος όπως το περπάτημα με άλλα παπούτσια. Αλλά δεν είναι τόσο οδυνηρό που να σας κάνει να θέλετε να σταματήσετε. Αν οι πουέντ έχουν τοποθετηθεί σωστά με τα κατάλληλα βοηθήματα πρέπει να προστατεύουν τους χορευτές από τον υπερβολικό πόνο. Εάν αισθάνεστε ότι δεν εφαρμόζουν σωστά οι πουέντ τότε συμβουλευτείτε τον δάσκαλό σας.

Η Josephine Lee αναφέρει ότι τα παπούτσια pointe εξελίσσονται συνεχώς αλλά αυτό που παραμένει ίδιο είναι ότι πρέπει να έχει προηγηθεί σκληρή δουλειά για τον χορό σε πουέντ.

Πηγή: thepointeshop.com

Φωτογραφίες: instagram @thepointeshop

επιστροφή στην κορυφή