Menu

Bob Fosse: Ορισμένα γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζατε για τον διάσημο χορευτή και χορογράφο

  • Κατηγορία Νέα

Βραβευμένος με Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία Καμπαρέ το 1972, ο Bob Fosse (Μπομπ Φόσι) ήταν ένας από τους σπουδαιότερους χορευτές και χορογράφους που διέπρεψε στη σκηνοθεσία μιούζικαλ τόσο στα θέατρα του Μπρόντγουεϊ όσο και στον κινηματογράφο. Έγινε γνωστός μέσα από τις ταινίες Sweet Charity (1969), Lenny (1974), All That Jazz (1979) και Star 80 (1983). Είναι ο μοναδικός που είχε κερδίσει βραβεία Όσκαρ, Έμμυ και Τόνυ μέσα σε μία χρονιά. Είχε λάβει τέσσερις υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ και κατάφερε να κερδίσει οκτώ βραβεία Τόνυ για τη χορογραφία και τη σκηνοθεσία του θεατρικού μιούζικαλ Pippin.

Ο Bob Fosse γεννήθηκε στο Σικάγο το 1927 και ξεκίνησε μαθήματα χορού μικρή ηλικία. Έτσι σε ηλικία 13 ετών χόρευε ήδη επαγγελματικά με τον χορευτή Τσαρλς Γκρας, με τον οποίο είχαν δημιουργήσει το σχήμα The Riff Brothers και κατά την ενηλικίωση του, μετά τον πόλεμο, χόρευε σε νυχτερινά κέντρα. Μετά τον πόλεμο, ο Φόσι πήγε στο Χόλιγουντ έχοντας ως σκοπό να γίνει ο νέος Φρεντ Αστέρ. Συμμετείχε σε ταινίες και μιούζικαλ και αργότερα άρχισε να δημιουργεί χορογραφίες για μιούζικαλ στο θέατρο. Έφυγε από τη ζωή το 1987 από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ορισμένα γεγονότα λιγότερο γνωστά για τον Bob Fosse

Δεν ήταν μόνο χορογράφος 

Πριν γίνει χορογράφος, ο Bob Fosse ήταν χορευτής σε βοντβίλ και μπουρλέσκ. Το 1945 κατατάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό και μετά επέστρεψε στο χορό μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τον πόλεμο, ο Φόσι πήγε στο Χόλιγουντ έχοντας ως σκοπό να γίνει ο νέος Φρεντ Αστέρ. Η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν στην ταινία Kiss me Kate το 1953 κι ακολούθησε η συμμετοχή του στο μιούζικαλ Give a Girl a Break, 1953, όπου πληρούσε χρέη βοηθού σκηνοθέτη. Ήταν η χορογραφία του σε μια σκηνή του Kiss me Kate που τράβηξε την προσοχή των παραγωγών του Μπρόντγουεϊ και έχοντας πλέον αφήσει την καριέρα του ηθοποιού πίσω του, άρχισε να δημιουργεί χορογραφίες για μιούζικαλ στο θέατρο. Στη συνέχεια σκηνοθέτησε τις δικές του παραστάσεις για να επιμελείται και τη χορογραφία. Έτσι άρχισε να δημιούργησε τα αριστουργήματά του Sweet Charity (Γλυκειά Τσάριτι) με τη τη Σίρλεϊ Μακ Λέιν, Cabaret (Καμπαρέ) με τη με τη Λάιζα Μινέλι, Lenny (Λένι, ο Βρωμόστομος) με τον Ντάστιν Χόφμαν και All That Jazz (Η Παράσταση Αρχίζει) με τον Ρόι Σάιντερ. 

Χορογράφησε 11 μιούζικαλ 

Ο Bob Fosse χορογράφησε το πρώτο του μιούζικαλ Pajama Game το 1954. Ακολούθησαν άλλα 10 μιούζικαλ στο ρεπερτόριο του συμπεριλαμβανομένων των Damn Yankees, Chicago, Pippin, and Cabaret. Οι διάσημες χορογραφίες "Cell Block Tango", "Roxie" και "Mein Herr" που παρουσιάζονται σε πολλούς διαγωνισμούς χορού είναι του Bob Fosse. 

Το έργο του αποτέλεσε έμπνευση για πολλούς άλλους καλλιτέχνες

Το χαρακτηριστικό στυλ του Fosse ήταν πρωτοποριακό για την εποχή του και όπως ήταν φυσικό κέντρισε και το ενδιαφέρον άλλων καλλιτεχνών. Από τη χορογραφία του είναι επηρεασμένα τα μουσικά βίντεο με πρωταγωνίστριες τις Beyoncé, Lady Gaga, Britney Spears και άλλους καλλιτέχνες.

Η συνεργασία μαζί του ήταν δύσκολη

Σε όλη του τη ζωή, ο Bob Fosse πάλεψε με την κατάχρηση ουσιών και την κατάθλιψη. Ήταν επιρρεπής σε ξεσπάσματα και λογομαχίες. Η πολυτάραχη ζωή του και οι σχέσεις του αποτέλεσαν θέμα στη μίνι δραματική σειρά του 2019 "Fosse/Verdon".

Κατέχει ρεκόρ βραβείων Tony

Ο Bob Fosse κατέχει ρεκόρ οκτώ βραβείων Tony για τη χορογραφία καθώς και ένα για τη σκηνοθεσία. Επίσης κέρδισε βραβεία Όσκαρ και Emmy κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Πηγές: wikipedia.org, dancespirit.com

επιστροφή στην κορυφή