Menu

Κρατικό Μπαλέτο της Βιέννης: Η πρεμιέρα του μπαλέτου Liebeslieder με χορογραφίες των Robbins, Childs και Balanchine

Το μπαλέτο Liebeslieder (Love Songs) παρουσιάστηκε σε πρεμιέρα στην Κρατική Όπερα της Βιέννης την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022. Οι ταλαντούχοι χορευτές του Μπαλέτου της Κρατικής Όπερας της Βιέννης παρουσίασαν χορογραφίες των διάσημων χορογράφων Jerome Robbins, Lucinda Childs και George Balanchine σε μια υπέροχη βραδιά.

Ο George Balanchine και ο Jerome Robbins, δύο σπουδαίοι χορογράφοι στην ιστορία του χορού, με το έργο τους διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του New York City Ballet σε έναν από τους διασημότερους θιάσους χορού σε όλο τον κόσμο. Η παράσταση Liebeslieder αποτελείται από τρία αποσπάσματα, το «Other Dances» σε χορογραφία Jerome Robbins (Τζερόμ Ρόμπινς), το «Concerto» σε χορογραφία Lucinda Childs (Λουσίντα Τσάιλντς) και το «Liebeslieder Walzer» σε χορογραφία George Balanchine (Τζορτζ Μπαλανσίν).

Το «Other Dances» δημιουργήθηκε από τον Jerome Robbins το 1976  για τη Natalia Makarova και τον Mikhail Baryshnikov, ένα μπαλέτο σε μουσική του Φρεντερίκ Σοπέν που απεικονίζει με όμορφο τρόπο αυτό που η Ρωσίδα πρίμα μπαλαρίνα είπε κάποτε για τον χορογράφο: «Ο Ρόμπινς είναι ο πιο ρομαντικός από όλους τους μοντέρνους». Σε αυτό το Pas de deux το ο ρομαντισμός της μουσικής συνδυάζεται με την κομψότητα της τεχνικής του κλασικού μπαλέτου με τρόπο που είναι υπέροχος αλλά ταυτόχρονα και φυσικός.

Το «Concerto» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1993 στη Λισαβόνα από τον θίασο χορού Lucinda Childs Dance Company. Η παρουσίαση του, στο πλαίσιο της παράστασης Liebeslieder, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένα έργο της διάσημης Αμερικανίδας χορογράφου θα προβληθεί από το Κρατικό Μπαλέτο της Βιέννης. Μέσα από επαναλαμβανόμενες ακολουθίες κινήσεων, το «Concerto» εντυπωσιάζει σε συνδυασμό με το μουσικό έργο Concerto for Harpsichord and Strings του Πολωνού συνθέτη Henryk Górecki (Χένρικ Γκουρέτσκι).

Το «Liebeslieder Walzer» του George Balanchine μας μεταφέρει στον κόσμο των βιεννέζικων βαλς. Αυτό το έργο, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1960 από το Μπαλέτο της Νέας Υόρκης, ήταν μέρος του ρεπερτορίου του Κρατικού Μπαλέτου της Βιέννης από το 1977 έως το 1991 και τώρα επιστρέφει σε μια ανανεωμένη έκδοση. Τέσσερα ζευγάρια χορευτών, τραγουδιστών και μουσικών συναντιούνται σε μια γιορτή του Franz Schubert (Φραντς Σούμπερτ) ενώ η σκηνή μεταμορφώνεται σε αίθουσα χορού χορεύοντας το «Liebeslieder-Walzer, Op.52» και το «Neue Liebeslieder, Op.65» του Johannes Brahms.

Η πρεμιέρα της παράστασης Liebeslieder με το Μπαλέτο της Κρατικής Όπερας της Βιέννης έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής 14 Ιανουαρίου 2022 και παρουσιάστηκε και σε ζωντανή μετάδοση online. Η παράσταση είναι διαθέσιμη για προβολή από τις 14 Ιανουαρίου 2022 στις 20:30 μ.μ. και για 72 ώρες δωρεάν στην την online πλατφόρμα Wiener Staatsoper live (https://play.wiener-staatsoper.at/). 

Πηγή πληροφοριών: wiener-staatsoper.at

Φωτογραφίες από Instagram @wienerstaatsballettofficial

επιστροφή στην κορυφή