Menu

Η νέα παραγωγή του μπαλέτου Raymonda της Tamara Rojo για το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας

Η διάσημη μπαλαρίνα και καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Μπαλέτου της Αγγλίας (English National Ballet), Ταμάρα Ρόχο (Tamara Rojo), λίγο πριν αποχαιρετήσει το διάσημο θίασο μπαλέτου για να αναλάβει τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Μπαλέτου του Σαν Φρανσίσκο (San Francisco Ballet), παρουσίασε μια νέα παραγωγή του σπουδαίου κλασικού μπαλέτου Raymonda.

Τη φετινή σεζόν, η Tamara Rojo αποχαιρετά το English National Ballet μετά από δέκα χρόνια επιτυχημένης καριέρας ως χορεύτρια και χορογράφος και φεύγει για το Σαν Φρανσίσκο όπου θα διαδεχτεί τον Helgi Tomasson, καλλιτεχνικό διευθυντή του San Francisco Ballet τα τελευταία 37 χρόνια. Πριν τη λήξη της συνεργασίας της με τον κορυφαίο θίασο μπαλέτου της Αγγλίας, η διάσημη μπαλαρίνα παρουσίασε τον Ιανουάριο του 2022 τη νέα της παραγωγή του κλασικού μπαλέτου του Marius Petipa, Raymonda.

Το μπαλέτο Raymonda παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από Αυτοκρατορικό Μπαλέτο (Imperial Ballet) στο Αυτοκρατορικό Θέατρο Mariinsky (Imperial Mariinsky Theatre) στις 19 Ιανουαρίου 1898 στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας σε χορογραφία Marius Petipa και σε μουσική Alexander Glazunov. Η πρωτότυπη χορογραφία του Petipa αναθεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τον Konstantin Sergeyev, όταν ο ίδιος ανέβασε μια νέα εκδοχή του μπαλέτου το 1948.

Και στο νέο έργο της Tamara Rojo η χορογραφία σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στην πρωτότυπη του Marius Petipa toy 1898. Όμως, σε ότι φορά την υπόθεση του μπαλέτου, αντί για τις Σταυροφορίες, η Rojo εμπνεύστηκε από την Βρετανίδα πρωτοπόρο της σύγχρονης νοσηλευτικής, Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ (Florence Nightingale) και τις γυναίκες που πρόσφεραν κοινωνικό έργο κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πόλεμου (5 Οκτ 1853 – 30 Μαρ 1856. Η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσικής Αυτοκρατορίας από τη μία πλευρά και των συμμαχικών δυνάμεων της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, της Γαλλικής Αυτοκρατορίας, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του Βασιλείου της Σαρδηνίας από την άλλη πλευρά).

Η Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ την εποχή του Κριμαϊκού Πολέμου είχε γίνει γνωστή με το προσωνύμιο «Η Κυρία με το Σφυρί» γιατί όταν της αρνήθηκαν την πρόσβαση σε μία κλειδωμένη φαρμακαποθήκη εκείνη πήρε ένα σφυρί και έσπασε την κλειδαριά.

Η νέα εντυπωσιακή παραγωγή της Tamara Rojo μας μεταφέρει στην Αγγλία το 1854. Η Ραϊμόντα αποχαιρετά την άνετη ζωή της για να γίνει νοσοκόμα στον Κριμαϊκό πόλεμο. Εκεί αρραβωνιάζεται έναν στρατιώτη, τον Τζον, αλλά σύντομα αναπτύσσει αισθήματα για τον φίλο του Αμπντούρ, αρχηγό του οθωμανικού στρατού. Καθώς η αναταραχή μεγαλώνει γύρω και μέσα της, σε ποιον θα χαρίσει την καρδιά της; Με πρωταγωνιστές ένα τεράστιο καστ χορευτών, αυτή η μεγάλη παραγωγή διατηρεί τα καλύτερα αποσπάσματα του πρωτότυπου έργου του 19ου αιώνα, την υπέροχη μουσική του Alexander Glazunov και την κλασική χορογραφία του Marius Petipa αλλά αφηγείται μια νέα δραματική ιστορία.

Το μπαλέτο Raymonda σε παραγωγή της Tamara Rojo με το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας παρουσίαστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα στις 18 Ιανουαρίου 2022 στο London Coliseum. Είναι μια συμπαραγωγή του Εθνικού Μπαλέτου της Αγγλίας και του Μπαλέτου της Εθνικής Όπερας της Φιλανδίας.

Φωτογραφίες από Instagram @englishnationalballet

Πηγές: ballet.org.uk, wikipedia.org

επιστροφή στην κορυφή