Menu

Γιατί οι χορευτές μπαλέτου μπορούν να κάνουν πολλές πιρουέτες χωρίς να ζαλίζονται

  • Κατηγορία Νέα

Οι πιρουέτες που κάνουν οι χορευτές κλασικού μπαλέτου κόβουν την ανάσα όταν χορεύουν στη σκηνή. Όμως πως γίνεται και οι χορευτές δεν ζαλίζονται όταν εκτελούν κατά τη διάρκεια μιας χορογραφίας συνεχόμενες περιστροφές; Μια μελέτη δίνει την απάντηση στο ερώτημα αυτό καθώς εντόπισε σημαντικές αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου των χορευτών, κάτι το οποίο τους βοηθάει να μην ζαλίζονται κατά τη διάρκεια αυτών των ατέλειωτων περιστροφών.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν μερικά χρόνια στο περιοδικό Cerebral Cortex συμμετείχαν 29 χορεύτριες μπαλέτου και 20 αθλήτριες της κωπηλασίας με ίδια ηλικία και παρόμοια επίπεδα φυσικής κατάστασης. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα έκαναν συνεχόμενες περιστροφές καθισμένοι σε μία καρέκλα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι οι χορεύτριες παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα ζάλης σε σχέση με τις αθλήτριες κωπηλασίας.

Ο ίλιγγος είναι μια αίσθηση ζάλης όπου το άτομο νιώθει τα πάντα γύρω του να περιστρέφονται. Συνήθως η ζαλάδα οφείλεται σε ένα εσωτερικό πρόβλημα στο αυτί που πιστεύεται ότι προκαλείται από συσσώρευση υγρού που αλλάζει την πίεση στο αυτί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ίλιγγο ή σε εμβοές στα αυτιά ή και απώλεια ακοής.

Οι χορευτές μπαλέτου μετά από πολυετή εκπαίδευση μπορούν να κάνουν πολλές πιρουέτες χωρίς να νιώσουν σχεδόν καθόλου αίσθημα ζάλης. Τα ευρήματα της προαναφερόμενης μελέτης δείχνουν ότι αυτή η ικανότητα των χορευτών οφείλεται στην πολύ γρήγορη κίνηση του κεφαλιού τους καθώς περιστρέφονται για να εστιάσουν το βλέμμα τους σε ένα συγκεκριμένο σημείο όσο το δυνατόν περισσότερο.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η πολυετής εκπαίδευση στο μπαλέτο μπορεί να επιτρέψει στους χορευτές να καταστέλλουν τα σήματα από τα όργανα ισορροπίας στο εσωτερικό αυτί και να κάνουν πολλές πιρουέτες χωρίς να νιώσουν ζάλη και να πέσουν.

Πηγές: dailymail.co.uk, medicinenet.com, huffpost.com

επιστροφή στην κορυφή