Menu

Παγκόσμια Ημέρα Χορού: Πότε γιορτάζεται και πως καθιερώθηκε η ημέρα γιορτής του χορού

  • Κατηγορία Νέα

Η Παγκόσμια Ημέρα του Χορού είναι μια γιορτή του χορού για όλο τον κόσμο με πολλές εκδηλώσεις. Καθιερώθηκε από την Επιτροπή Χορού του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, του βασικού συνεργάτη της UNESCO για τις παραστατικές τέχνες. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, την ημέρα της επετείου από τη γέννηση του Γάλλου χορευτή Jean-Georges Noverre (1727–1810), που θεωρείται δημιουργός του σύγχρονου μπαλέτου. Είναι μια γιορτή που στόχος της είναι να επισημάνει την αξία της τέχνης του χορού και να ενθαρρύνει την εκπαίδευση στο χορό και τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ χορού που διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο. 

Κάθε χρόνο, από το 1982 που καθιερώθηκε αυτή την ημέρα να γιορτάζεται ο χορός, επιλέγεται μία κορυφαία προσωπικότητα από τον κόσμο του χορού για να γράψει ένα μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα του Χορού. Επίσης το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου διοργανώνει μια ειδική εκδήλωση σε μια επιλεγμένη πόλη, όπου πραγματοποιούνται παραστάσεις χορού, εκπαιδευτικά προγράμματα και ομιλίες από κορυφαίες προσωπικότητες του χορού. 

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Χορού, το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου προσκαλεί τα μέλη του συμπεριλαμβανομένων χορευτών, χορογράφων και φοιτητών χορού να συμμετάσχουν σε μια μεγάλη εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε μια συγκεκριμένη πόλη. Για παράδειγμα το 2017 η εορταστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Σανγκάη της Κίνας και το 2018 στην Αβάνα της Κούβας.

Επίσης κάθε χρόνο επιλέγεται μια ξεχωριστή προσωπικότητα από τον κόσμο του χορού για να γράψει ένα μήνυμα για την γιορτή του χορού. Στο παρελθόν μηνύματα έχουν γράψει οι σπουδαίοι καλλιτέχνες Trisha Brown, Alicia Alonso, Merce Cunningham, Maya Plisetskaya, Maurice Béjart, Yuri Grigorovich, William Forsythe, Mats Ek, Akram Khan, Julio Bocca και άλλοι.

Την περασμένη χρονιά, το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα του Χορού 2021 έγραψε ο κορυφαίος χορευτής Friedemann Vogel (Φρίντεμανν Βόγκελ). Να σημειωθεί ότι το 2021 ήταν μια χρονιά που για μεγάλο χρονικό διάστημα τα θέατρα παρέμειναν κλειστά λόγω κορονοϊού. Αυτό επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τους χορευτές καθώς δεν μπορούσαν να έχουν ζωντανή επικοινωνία μέσω του χορού με το κοινό. Στο γεγονός αυτό έκανε αναφορά και ο Friedemann Vogel στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα του Χορού.

"Όλα ξεκινούν με την κίνηση, ένα ένστικτο που έχουμε όλοι, και ο χορός είναι αρμονική κίνηση για να επικοινωνούμε. Όσο και αν είναι σημαντική και εντυπωσιακή η άψογη τεχνική, η ουσία είναι τελικά αυτό που εκφράζει ο χορευτής μέσα από την κίνηση. Ως χορευτές, είμαστε συνεχώς σε κίνηση, φιλοδοξώντας να δημιουργήσουμε αξέχαστες στιγμές. Ανεξάρτητα από το είδος του χορού, είναι αυτό που κάθε χορευτής προσπαθεί να πετύχει. Έτσι, όταν ξαφνικά, δεν μας επιτρέπεται να παίζουμε πια, τα θέατρα κλείνουν και ακυρώνονται φεστιβάλ, ο κόσμος μας σταματά. Καμία σωματική επαφή. Χωρίς παραστάσεις. Χωρίς κοινό. Ποτέ στην πρόσφατη ιστορία η κοινότητα του χορού δεν βρέθηκε αντιμέτωπη με μια τέτοια πρόκληση, να καλείται να βρει το λόγο της ύπαρξής της. Ωστόσο, είναι ακριβώς όπως όταν στερούμαστε κάτι πολύτιμο για εμάς και εκτιμάμε πόσο τη σημασία του χορού για τη ζωή και την κοινωνία γενικότερα. Οι χορευτές συχνά φημίζονται για τη σωματική τους ικανότητα, ενώ στην πραγματικότητα συντηρούμαστε από την ψυχική μας δύναμη. Πιστεύω ότι αυτός είναι αυτός ο μοναδικός συνδυασμός φυσικής και ψυχολογικής ευελιξίας που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε, να επανεξετάσουμε τον εαυτό μας για να συνεχίσουμε να εμπνέουμε με το χορό μας", είχε γράψει στο μήνυμά του ο Friedemann Vogel.

Φέτος μετά και την άρση των περισσότερων μέτρων κατά του κορονοϊού, στις περισσότερες χώρες, η γιορτή του χορού θα περιλαμβάνει περισσότερες εκδηλώσεις χορού σε όλο τον κόσμο. Η μεγάλη γιορτή του χορού έρχεται στις 29 Απριλίου 2022 με πολλές εκπλήξεις. 

επιστροφή στην κορυφή