Menu

Η Susan Jaffe αναλαμβάνει τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του American Ballet Theatre

Η διάσημη πρώην κορυφαία χορεύτρια Susan Jaffe (Σούζαν Τζάφι) ανακηρύχθηκε νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του American Ballet Theatre (ABT). H Susan Jaffe θα αναλάβει τη διεύθυνση του κορυφαίου θιάσου μπαλέτου, στο τέλος του 2022, διαδεχόμενη τον Kevin McKenzie (Κέβιν Μακένζι), ο οποίος ήταν για 30 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του American Ballet Theatre.

Όταν η Susan Jaffe επιλέχθηκε από τον κορυφαίο Mikhail Baryshnikov για να χορέψει με το American Ballet Theatre ήταν μόλις 18 ετών. Αυτή ήταν η αρχή μιας λαμπρής καριέρας στο χορό για την Susan Jaffe που έγινε μία από τις σπουδαιότερες μπαλαρίνες στον κόσμο. Σήμερα, 40 χρόνια μετά την πρώτη φόρα που συνεργάστηκε με το American Ballet Thetare αναλαμβάνει τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του θιάσου.

Η Jaffe σπούδασε μπαλέτο στο Maryland Youth Ballet, στο School of American Ballet και στο American Ballet Theatre (ABT). Σε ηλικία 16 ετών έγινε μέλος του ABT II και εντάχθηκε στο corps de ballet του ABT σε ηλικία 18 ετών. Ο Mikhail Baryshnikov, ο τότε καλλιτεχνικός διευθυντής του ABT επέλεξε την Jaffe από το corps de ballet για να αντικαταστήσει την διάσημη μπαλαρίνα Gelsey Kirkland σε μια παράσταση γκαλά μπαλέτου. Με δύο μέρες πρόβας, η Jaffe χόρεψε Pas d'Esclave στο Kennedy Center στην Ουάσιγκτον με τον αείμνηστο Alexander Godunov, σταρ του Μπαλέτου Μπολσόι, ο οποίος είχε χορέψει μαζί με τη θρυλική μπαλαρίνα Maya Plisetskaya. Έκτοτε η Jaffe προήχθη σε κορυφαία χορεύτρια και συνέχισε να χορεύει με το ABT για τα επόμενα 22 χρόνια.

Εκτός από την επιτυχημένη καριέρα της με το American Ballet Theatre, η Susan Jaffe έχει χορέψει και ως guest artist με άλλους μεγάλους θιάσους μπαλέτου σε όλο τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα έχει χορέψει με το Royal Ballet του Λονδίνου, με τα Μπαλέτα Kirov (σημερινά Mariinsky), με το Μπαλέτο της Σκάλας του Μιλάνου, με το Βαιλικό Μπαλέτο της Δάνιας κ.α. Τον Αύγουστο του 2012, έγινε Κοσμήτορας της Σχολής Χορού στη Σχολή Τεχνών του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, ενώ από την 1η Ιουλίου 2020 έγινε Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Μπαλέτου του Θεάτρου του Πίτσμπουργκ στην Πενσυλβάνια. Επίσης έχει συνεργαστεί με το ABT ως καθηγήτρια του Jacqueline Kennedy Onassis School, ως διευθύντρια ρεπερτορίου αλλά και ως σύμβουλος του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα που επιστρέφω στην πατρίδα μου για να ηγούμαι του American Ballet Theatre», δήλωσε η Susan Jaffe. Η σπουδαία καλλιτέχνης θα μεταδώσει τις γνώσεις και θα συμβάλλει στην εξέλιξη του μπαλέτου με την μεγάλη εμπειρία της. Η δεξιοτεχνία της σε ένα ευρύ φάσμα κορυφαίων ρόλων του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, από τoυς ρόλους της Odette/Odile στη Λίμνη των Κύκνων και της Aurora στην Ωραία Κοιμωμένη μέχρι τα δραματικά έργα Agnes de Mille (Άγκνες ντε Μίλι) και Kenneth MacMillan (Κένεθ Μακμίλαν) και τα σύγχρονα έργα των Merce Cunningham (Μέρσι Κάνινγκχαμ), Mark Morris (Μαρκ Μόρις) και Twyla Tharp (Τουίλα Θαρπ), προμήνυαν την ευελιξία που απαιτείται να έχουν οι χορευτές σήμερα.

«Θα διατηρήσω την ομορφιά και το βάθος του κλασικού μπαλέτου αλλά με την οπτική της κατεύθυνσης που βρισκόμαστε σήμερα στον κόσμο του μπαλέτου. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το μπαλέτο προσιτό και αγαπητό σε όλους - γιατί αγαπώ το μπαλέτο και θέλω να το αγαπήσουν όλοι», δήλωσε χαρακτηριστικά η Susan Jaffe σε συνέντευξή της. 

«Είμαι πολύ χαρούμενος που το ABT θα τεθεί υπό την επιμέλεια της Susan. Είναι μια θαυμάσια δασκάλα και προπονήτρια, που φέρει την εμπειρία μιας πολυετούς και αναγνωρισμένης καριέρας», είπε χαρακτηριστικά ο Kevin McKenzie λίγους μήνες πριν αφήσει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΑΒΤ.

Πηγές: dancemagazine.com, abcnews.go.com

επιστροφή στην κορυφή