Menu

Rudolf Nureyev: Το 2013 είναι αφιερωμένο στο λαμπρότερο αστέρι του μπαλέτου

  • Κατηγορία Νέα

Το 2013 μπορεί να χαρακτηριστεί έτος Rudolf Nureyev καθώς είναι η 75η επέτειος από τη γέννησή του και 20η επέτειος από το θάνατο του. Σε όλο τον κόσμο τα μεγαλύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο συγκροτήματα μπαλέτου  αποτίσουν φόρο τιμής στον θρυλικό χορευτή, μέσα από παραστάσεις, εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις. Παρακάτω παρουσιάζονται πιο αναλυτικά οι εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα κατά την παρούσα σεζόν σε όλο τον κόσμο προς τιμήν του λαμπρότερου χορευτή του 20ου αιώνα:

Παραστάσεις

Γκαλά από το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού (Ballet de l'Opéra de Paris) την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013 στο Palais Garnier

Πρόκειται για ένα Γκαλά Μπαλέτου με αποσπάσματα από χορογραφίες που δημιούργησε ο ίδιος ο Rudolf Nureyev και διοργανώνεται από το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού. Θα συμμετέχουν οι κορυφαίοι χορευτές, το corps de ballet και οι μαθητές της Σχολής Χορού του Ballet de l'Opéra de Paris. 

Θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τα μπαλέτα:

CASSE-NOISETTE, LA BELLE AU BOIS DORMANT, CENDRILLON, DON QUICHOTTE, RAYMONDA, LE LAC DES CYGNES, ROMÉO ET JULIETTE, MANFRED, LA BAYADÈRE

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.operadeparis.fr/en/saison_2012_2013/Ballets/hommage-noureev/detail/

 

Θερινό Γκαλά από το Μπαλέτο της Όπερας της Βιέννης (Ballet de l'Opéra de Vienne) τηνΠέμπτη 4 Ιουλίου 2013 στο Théâtre du Châtelet

Το Μπαλέτο της Κρατικής Όπερας της Βιέννης, η οποία έχει επίσης στενούς δεσμούς με Rudolf Nureyev, διοργανώνει ένα γκαλά μπαλέτου αφιερωμένο στον μεγάλο καλλιτέχνη στην Αυστρία. Η παράσταση θα παρουσιαστεί τρεις ημέρες, στις 4, 5 και 6 Ιουλίου, αλλά η πρώτη παράσταση θα περιέχει «επιπλέον εκπλήξεις».

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.lesetesdeladanse.com/edition-2013/les-ballets-presentes/les-oeuvres-de-la-tournee-parisienne-du-ballet-national-de-lopera-de-vienne/

 

Εκθέσεις

Άνοιγμα της μόνιμης συλλογής Rudolf Nureyev στο Εθνικό Κέντρο Κουστουμιών Παραστάσεων (CNCs) από τον Οκτώβριο του 2013

Το Εθνικό Κέντρο Κουστουμιών Σκηνής «Centre national du costume de scène de Moulins» ανοίγει φέτος μια μόνιμη έκθεση αφιερωμένη στον Rudolf Nureyev. Πιο συγκεκριμένα 350 τετραγωνικά μέτρα του μουσείου διατίθενται για να δώσουν μια εικόνα από τη ζωή και το έργο του λαμπρού χορευτή. Η έκθεση περιλαμβάνει έπιπλα, μουσικά όργανα, κοστούμια, πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά, γλυπτά, φωτογραφίες, ταινίες κ.α. και χωρίζεται σε τέσσερα κύρια μέρη: η ζωή του Nureyev ως χορευτής, η ζωή του ως χορογράφος, η ιδιωτική του ζωή (τα παιδικά χρόνια, η πορεία προς τη Δύση κ.α.), το προσωπικό του γούστο στην τέχνη (ο τρόπος της ζωής του, το πάθος του για τη μουσική κ.α.).

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.cncs.fr/

 

Αναμνηστικά

Δύο νομίσματα δημοσιεύθηκαν από το Monnaie de Paris με το ομοίωμα του Rudolf Nureyev

Την πώληση από τον Ιανουάριο του 11.

Τα νομίσματα αυτά απευθύνονται μόνο σε συλλέκτες και πωλούνται από τις 11 Ιανουαρίου 2013. Είναι σχεδιασμένα από τον Christian Lacroix και απεικονίζουν από την μία πλευρά το πρόσωπο του χορευτή και από την άλλη πλευρά τον χορευτή σε arabesque και δίπλα το Palais Garnier. Διατέθηκαν  10.000 αντίτυπα από τα ασημένια νομίσματα των 10 ευρώ που κοστίζουν 67 €  και  μόνο 2.000 αντίτυπα από τα χρυσά νομίσματα των 50 ευρώ που κοστίζουν 500 €.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.monnaiedeparis.fr/

 

Ταινίες

Πολλές ταινίες και ντοκιμαντέρ για τον Rudolf Nureyev βρίσκονται σε εξέλιξη, δύο από τις οποίες πιθανόν θα κυκλοφορήσουν το 2013:

Ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Nureyev στην Όπερα του Παρισιού. 

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του Nureyev την περίοδο που συνεργάστηκε με το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού και δούλεψε ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του συγκροτήματος. Πολλές προσωπικότητες, κορυφαίοι χορευτές και χορογράφοι μιλούν για τον μεγάλο καλλιτέχνη του 20ου αιώνα. Η προβολή του θα γίνει σε λίγους μήνες.

Ρούντολφ Νουρέγιεφ: Ο στασιαστής δαίμονας της σκηνής του μπαλέτου

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ δυο επεισοδίων δημιουργήθηκε προς τιμήν της 75ης  επετείου από τη γέννηση του Nureyev, η οποία θα εορταστεί στις 17 Μαρτίου. Η ταινία θα προβληθεί στη Μόσχα, στο Καζάν, στην Ούφα, στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://greek.ruvr.ru/2013_01_31/103132013/

 

Πηγή πληροφοριών: dansesaveclaplume.com 

επιστροφή στην κορυφή