Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

American Ballet Theatre: Εαρινή Σεζόν 2013

American Ballet Theatre: Εαρινή Σεζόν 2013

Η Spring Season του American Ballet Theatre για το 2013 θα ξεκινήσει στις 13 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 6 Ιουλίου στο Metropolitan Opera House της Νέας Υόρκης. Αξιοσημείωτα γεγονότα της Spring Season ABT 2013 είναι η Παγκόσμια Πρεμιέρα του αποτελούμενου από τρία μέρη έργου, με μουσική του Dmitri Shostakovich, που έχει χορογραφήσει ο Alexei Ratmansky, η Πρεμιέρα για την Εταιρεία του μπαλέτου «Month in the Country» του Sir  Frederick Ashton και μια νέα παραγωγή του μπαλέτου «Le Corsaire». Εισιτήρια για τις παραστάσεις της Ανοιξιάτικης Σεζόν 2013 του ABT είναι διαθέσιμα στο box office του Metropolitan Opera House.

Οι Κορυφαίοι Χορευτές που θα χορέψουν στις παραστάσεις της σεζόν 2013 του Metropolitan OperaHouseείναι: ο Roberto Bolle, ο Herman Cornejo, η Irina Dvorovenko, ο Marcelo Gomes, oDavid Hallberg , η Paloma Herrera, η Julie Kent, η Gillian Murphy, η Natalia Osipova, η Veronika Part, η Xiomara Reyes, η Seo Hee, η Polina Semionova, Daniil Simkin, o Cory Stearns, o Ivan Vasiliev και η Diana Vishneva.

Η Εαρινή Σεζόν 2013 του American Ballet Theatre θα ανοίξει με μια παράσταση Gala στην οποία θα χορεύουν οι κορυφαίοι χορευτές του ABT τη Δευτέρα 13 Μαΐου.

Προσκεκλημένοι Κορυφαίοι Καλλιτέχνες στην Spring season 2013 θα είναι: η Alina Cojocaru, κορυφαία χορεύτρια του Royal Ballet και ο Vadim Muntagirov, κορυφαίος χορευτής του English National Ballet. Η Cojocaru θα χορέψει το ρόλο της Odette/Odile στο μπαλέτο «Swan Lake» με παρτενέρ τον Herman Cornejo στο ρόλο του πρίγκιπα Siegfried την Παρασκευή 21 Ιουνίου και το ρόλο της Πριγκίπισσας Aurora στο μπαλέτο «The Sleeping Beauty» με παρτενέρ και πάλι τον Cornejo στο ρόλο του Πρίγκιπα Désiré την Τετάρτη 3 Ιουλίου. Ο Muntagirov θα χορέψει το ρόλο του πρίγκιπα Désiré με την Hee Seo στο ρόλο της Πριγκίπισσας Aurora την Τρίτη 2 Ιουλίου.

Ο Steven McRae, κορυφαίος χορευτής του Royal Ballet και Alban Lendorf, κορυφαίος χορευτής του Royal Danish Ballet, θα χορέψουν ως Exchange Καλλιτέχνες 2013 κατά τη διάρκεια της Εαρινής Σεζόν ABT στα πλαίσια ενός προγράμματος ανταλλαγών με τις αντίστοιχες εταιρείες τους. Ο McRae θα χορέψει το ρόλο του Lankendem στο μπαλέτο «Le Corsaire» την Τετάρτη 5 Ιουνίου και στην βραδινή παράσταση το Σάββατο 5 Ιουνίου. Ο Lendorf θα χορέψει το ρόλο του Πρίγκιπας Désiré στο μπαλέτο «The Sleeping Beauty» με την Xiomara Reyes στο ρόλο της Πριγκίπισσας Aurora το Σάββατο 6 Ιουλίου.

Σημαντικά γεγονότα της σεζόν είναι Παγκόσμια Πρεμιέρα των τριών έργων του διάσημου χορογράφου Alexei Ratmansky, τα οποία θα παρουσιαστούν την Παρασκευή 31 Μαΐου. Τα έργα του Ratmansky έχουν τη μουσική του Dmitri Shostakovich, ενώ τα σκηνικά είναι του George Tsypin, τα κοστούμια του Keso Dekker και ο φωτισμός της Jennifer Tipton. Το πρώτο έργο «Symphony #9» παρουσιάστηκε σε Πρώτη Παγκόσμια Πρεμιέρα στο New York City Center στις 18 Οκτωβρίου 2012 από τους διάσημους χορευτές Polina Semionova, Marcelo Gomes, Herman Cornejo, Simone Messmer και Craig Salstein. To «Symphony # 9» θα παρουσιαστεί με το ίδιο καστ χορευτών στις 31 Μαΐου, παράλληλα με τις Παγκόσμιες Πρεμιέρες του δεύτερου και τρίτου έργου. Το δεύτερο έργο, του οποίου η μουσική είναι η Chamber Symphony for Strings (Op. 110a) του Shostakovich, θα παρουσιαστεί από τους διάσημους χορευτές David Hallberg, Paloma Herrera, Julie Kent και Isabella Boylston. Το τρίτο έργο της βραδιάς, το οποίο έχει ως μουσική τη Symphony No.1, θα παρουσιαστεί από τους επίσης διάσημους χορευτές Diana Vishneva, Calvin Royal ΙΙΙ, Natalia Osipova και Ivan Vasiliev. Η πλήρης βραδιά Shostakovich θα παρουσιαστεί σε τέσσερις παραστάσεις έως τις 3 Ιουνίου.

Επίσης το American Ballet Theatre θα παρουσιάσει τέσσερις παραστάσεις μεικτού ρεπερτορίου στις 21 – 23 Μαΐου. Συγκεκριμένα το μπαλέτο «Month in the Country» του Sir Frederick Ashton θα παρουσιαστεί σε πρεμιέρα για το ABT την Τρίτη το βράδυ 21 Μαΐου με πρωταγωνιστές τους κορυφαίους χορευτές Julie Kent και Roberto Bolle. Βασιζόμενο στο ομώνυμο έργο του IvanTurgenev, το μπαλέτο «Month in the Country» περιλαμβάνει τη μουσική του Frédéric Chopin, διαμορφωμένη κατάλληλα από τον John Lanchbery, με σκηνικά από την Julia Trevelyan Oman και φωτισμούς από τον John B. Read. Το λιμπρέτο αφηγείται την ιστορία ενός κομψού Ρώσικου σπιτιού που διαταράσσεται από την παρουσία ενός νεαρού δασκάλου. Το συγκεκριμένο μπαλέτο παρουσιάστηκε σε Παγκόσμια Πρεμιέρα από το Royal Ballet στο Royal Royal Opera House του Covent Garden στις 12 Φεβρουαρίου 1976, με πρωταγωνιστές τους κορυφαίους χορευτές Lynn Seymour ως Natalia Petrovna και Anthony Dowell ως Beliaev. Το μπαλέτο είναι φτιαγμένο για το ABT από την Grant Coyle.

Στο ίδιο πρόγραμμα παρουσίασης μεικτού ρεπερτορίου ανήκει και η αναβίωση του μπαλέτου «Symphony in C» του George Balanchine καθώς και το μπαλέτο «Drink to Me Only With Thine Eyes»  του Mark Morris. Το μπαλέτο «Symphony in C» έχει μουσική του Georges Bizet, τα κουστούμια είναι της Barbara Karinska και oφωτισμός του Mark Stanley. Παρουσιάστηκε σε Παγκόσμια Πρεμιέρα από το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού υπό τον τίτλο «Le Palais de Crista»l στις 8 Ιουλίου 1947. Στις Ηνωμένες Πολιτείες έκανε Πρεμιέρα της από το Ballet Society (σημερινό New York City Ballet) στις 22 Μαρτίου 1948. Το ABT παρουσίασε για πρώτη φορά το συγκεκριμένο μπαλέτο στο City Center της Νέας Υόρκης στις 23 Οκτωβρίου 2001 με πρωταγωνιστές τους κορυφαίους χορευτές Paloma Herrera, Ethan Stiefel, Nina Ananiashvili, Jose Manuel Carreño, Ashley Tuttle, Angel Corella, Sandra Brown και Sascha Radetsky. Η Πρεμιέρα της Αναβίωσης του μπαλέτου «Symphony in C»  πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2013 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Hong Kongστο Χονγκ Κονγκ της Κίνας. Το μπαλέτο είναι φτιαγμένο για το ABT από τους Merrill Ashley και Stacey Caddell.

Το μπαλέτο «Drink to Me Only With Thine Eyes» είναι ένα έργο με δώδεκα χορευτές σκηνοθετημένο από την Tina Fehlandt. Έχει μουσική του Virgil Thomson και τα κοστούμια είναι του Santo Loquasto. Παρουσιάστηκε σε Παγκόσμια Πρεμιέρα από το ABT στις 31 Μαΐου 1988. Ένα απόσπασμα από το μπαλέτο παρουσιάστηκε στην πρώτη παράσταση του προγράμματος Dancing For Life στο New York State Theater στις 5 Οκτωβρίου 1987.

Επιπρόσθετα το American Ballet Theatre θα παρουσιάσει μια νέα παραγωγή του κλασικού μπαλέτου «Le Corsaire», με συνδυασμούς από τον Christian Prego, κοστούμια σχεδιασμένα από τον Aníbal Lápiz και φωτισμούς από τον Brad Fields, την Τρίτη 4 Ιουνίου, με πρωταγωνιστές του κορυφαίους χορευτές Natalia Osipova, Ivan Vasiliev, Herman Cornejo, Daniil Simkin και Isabella Boylston. Βασισμένο στο ποίημα του Λόρδου Byron «The Corsair» (1814), το μπαλέτο είναι χορογραφημένο από τον Konstantin Sergeyev μετά Marius Petipa. Επίσης ανεβαίνει στη σκηνή από την Anna-Marie Holmes μετά Petipa και Sergeyev, με μουσική από τον Adolphe Adam, τον Cesare Pugni, τον Léo Delibes, τον Riccardo Drigo και τον Prince Oldenbourg. Η πρεμιέρα του μπαλέτου «Le Corsaire» στο American Ballet Theatre έλαβε χώρα στις 19 Ιουνίου 1998 με πρωταγωνιστές τους κορυφαίους χορευτές Nina Ananiashvili (Medora), Ashley Tuttle (Gulnare), Giuseppe Picone (Conrad), Angel Corella (Birbanto), Jose Manuel Carreño (Ali, ο δούλος) και Vladimir Malakhov (Lankendem). Η νέα παραγωγή του μπαλέτου παρουσιάστηκε σε πρεμιέρα από το Ballet Estable del Teatro Colóστο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής στις 18 Δεκεμβρίου 2011 και θα παρουσιαστεί σε πρεμιέρα για το ABTστο Kennedy Center for the Performing Arts στην Ουάσιγκτον, DC στις 11 Απριλίου 2013.

Η Εαρινή Σεζόν 2013 του American Ballet Theatre στο The Metropolitan Opera House περιλαμβάνει και έξι μεγάλου μήκους μπαλέτα. Πιο συγκεκριμένα το ABT αρχικά θα παρουσιάσει το μπαλέτο «Onegin» του John Cranko. Το μπαλέτο «Onegin» βασίζεται στο ομώνυμο ποίημα του Alexander Pushkin και έχει μουσική του Peter Ilyitch Tchaikovsky, την οποία έχει διασκευάσει και ενορχηστρώσει ο Kurt-Heinz Stolze. Παρουσιάστηκε σε Παγκόσμια Πρεμιέρα του στις 13 Απριλίου 1965 από το Stuttgart Ballet στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Στο American Ballet Theatre, το μπαλέτο «Onegin» παρουσιάστηκε σε πρεμιέρα την 1η Ιουνίου 2001, στο Metropolitan Opera House της Νέας Υόρκης με πρωταγωνιστές τους κορυφαίους χορευτές Julie Kent (Tatiana), Robert Hill (Onegin), Vladimir Malakhov (Lensky) και Maria Riccetto (Olga). Η νέα αυτή παραγωγή, με σκηνικά και κοστούμια του Santo Loquasto και φωτισμούς από τον James F. Ingalls, έκανε πρεμιέρα με το Εθνικό Μπαλέτο του Καναδά στις 19 Ιουνίου 2010 στο Four Seasons Centre for the Performing Arts στο Τορόντο του Καναδά. Από το ABT παρουσιάστηκε πρώτη φορά στις 4 Ιουνίου 2012 στο Metropolitan Opera House. Το μπαλέτο είναι φτιαγμένο για το ABT από τους Reid Anderson και Jane Bourne και θα παρουσιαστεί σε οκτώ παραστάσεις 14- 20 Μαΐου.

Η πρώτη από τις οκτώ παραστάσεις του μπαλέτου «Δον Κιχώτης», θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 24 Μαΐου με πρωταγωνιστές τους κορυφαίους χορευτές Xiomara Reyes και Herman Cornejo. Θα είναι μια παράσταση αφιερωμένη στον εορτασμό της επετείου των 10 ετών που η Xiomara Reyes και ο Herman Cornejo είναι Κορυφαίοι Χορευτές στο ABT. Την παράσταση για το ABT έχουν επιμεληθεί ο Kevin McKenzie και η Susan Jones. Η χορογραφία είναι του Marius Petipa μετά Alexander Gorsky, ενώ η μουσική είναι του Ludwig Minkus. Επίσης τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Santo Loquasto και οι φωτισμοί της Natasha Katz. Η παραγωγή των McKenzie / Jones του «Don Quixote» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το ABT 12 Ιουνίου 1995.

Επιπλέον το μπαλέτο «Romeo and Juliet» του Sir Kenneth MacMillan θα παρουσιαστεί σε οκτώ παραστάσεις. Η πρώτη θα παρουσιαστεί την Δευτέρα 10 Ιουνίου με πρωταγωνιστές τους κορυφαίους χορευτές Diana Vishneva και Marcelo Gomes. Στο συγκεκριμένο μπαλέτο η μουσική είναι του Sergei Prokofiev, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Nicholas Georgiadis και οι φωτισμοί του Thomas Skelton. Το μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» παρουσιάστηκε σε Παγκόσμια Πρεμιέρα από το Royal Ballet του Λονδίνου στις 9 Φεβρουαρίου 1965. Από το ABT παρουσιάστηκε σε Πρεμιέρα στο Metropolitan Opera House στις 22 Απριλίου 1985.

Στο ABT θα παρουσιαστούν και οκτώ παραστάσεις του μπαλέτου «Swan Lake» σε χορογραφία Kevin McKenzie μετά Marius Petipa, εκ των οποίων η πρώτη θα δοθεί τη Δευτέρα 17 Ιουνίου με πρωταγωνιστές τους κορυφαίους χορευτές Polina Semionova και David Hallberg. Το συγκεκριμένο μπαλέτο έχει την χαρακτηριστική μουσική του Peter Ilyitch Tchaikovsky, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Zack Brown και οι φωτισμοί του Duane Schuler. Η παραγωγή του μπαλέτου «Λίμνη των Κύκνων» έκανε πρεμιέρα στο Kennedy Center for the Performing Arts της Washington, DC στις 24 Μαρτίου 2000, με πρωταγωνιστές τους κορυφαίους χορευτές Julie Kent (Odette-Odile), Angel Corella (Prince Siegfried) και Marcelo Gomes (von Rothbart).

Οι κορυφαίοι χορευτές Gillian Murphy και Marcelo Gomes θα χορέψουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην πρώτη παράσταση για τη σεζόν του μπαλέτου «Sylvia» του Sir Frederick Ashton τη Δευτέρα 24 Ιουνίου. Το μπαλέτο «Sylvia» αποτελείται από τρεις πράξεις, έχει μουσική του Leo Delibes, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια έχουν επιμεληθεί, με βάση τα πρωτότυπα σχέδια, οι Robin και Christopher Ironside. Επιπλέον σχέδια για την αναβίωση του μπαλέτου «Σύλβια» δημιουργήθηκαν από τον Peter Farmer και ο φωτισμός είναι του Mark Jonathan. Η Παγκόσμια Πρεμιέρα της αρχικής παραγωγής της «Sylvia» δόθηκε από το Royal Ballet στις 3 Σεπτεμβρίου 1952 στο Royal Opera House του Covent Garden στο Λονδίνο. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους χόρευαν οι θρυλικοί χορευτές Margot Fonteyn (Sylvia), Michael Somes (Aminta), John Hart (Orion) και Alexander Grant (Eros). Η Παγκόσμια Πρεμιέρα της αναβίωσης της «Sylvia» δόθηκε από το Royal Ballet στις 4 Νοεμβρίου 2004 στο Royal Opera House του Covent Garden, με πρωταγωνιστές τους κορυφαίους χορευτές Darcey Bussell (Sylvia), Jonathan Cope (Aminta), Thiago Soares (Orion) και Martin Harvey  (Eros). Η «Sylvia» παρουσιάστηκε σε Πρεμιέρα για το American Ballet Theatre στο Metropolitan Opera House της Νέας Υόρκης στις 3 Ιουνίου 2005, με πρωταγωνιστές τους κορυφαίους χορευτές του ABT Gillian Murphy (Sylvia), Maxim Beloserkovsky (Aminta), Marcelo Gomes (Orion) και Herman Cornejo (Eros). Το συγκεκριμένο μπαλέτο ανέβηκε για το ABT από τον Christopher Newton και θα παρουσιαστεί σε οκτώ παραστάσεις μέχρι 29 Ιουνίου.

Η τελευταία εβδομάδα από τις οκτώ που θα διαρκέσει η Εαρινή Σεζόν ABT στο Metropolitan Opera House περιλαμβάνει επτά παραστάσεις του μπαλέτου «The Sleeping Beauty» 1-6 Ιουλίου. Το μπαλέτο «The Sleeping Beauty» έχει τη μουσική του Peter Ilyitch Tchaikovsky, η χορογραφία είναι του Marius Petipa με πρόσθετα στοιχεία των Kevin McKenzie, Gelsey Kirkland και Michael Chernov. Η παραγωγή αποτελείται από τα σκηνικά του Tony Walton, τα κοστούμια της Willa Kim με επιπλέον σχέδια από την Holly Hynes, ενώ ο φωτισμός είναι των Richard Pilbrow και Dawn Chiang. Στην πρώτη παράσταση του «The Sleeping Beauty» για τη σεζόν θα χορεύουν οι κορυφαίοι χορευτές Paloma Herrera και Cory Stearns τη Δευτέρα 1η  Ιουλίου.  Η συγκεκριμένη παραγωγή του «The Sleeping Beauty» παρουσιάστηκε σε Παγκόσμια Πρεμιέρα στο Metropolitan Opera House την 1η Ιουνίου 2007, με πρωταγωνιστές τους κορυφαίους χορευτές του ABT Veronika Part (Princess Aurora), Marcelo Gomes (Prince Désiré), Michele Wiles (Lilac Fairy), Martine van Hamel (Carabosse) και Herman Cornejo (Bluebird).

Πηγή πληροφοριών: broadwayworld.com

Πηγή εικόνας: ballettothepeople.com

Περισσότερες πληροφορίες στο: http://www.abt.org/

balleton.gr