Menu

Η πρεμιέρα του Μπαλέτου «Onegin» στο Θέατρο Bolshoi

  • Κατηγορία Νέα

Ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός του Ιουλίου ήταν η πρεμιέρα του μπαλέτου Onegin σε χορογραφία John Cranko στο Θέατρο Bolshoi της Μόσχας με ερμηνευτές διάσημους κορυφαίους χορευτές του διεθνούς χορευτικού στερεώματος.

Η πρεμιέρα του μπαλέτου έλαβε χώρα στις 12 Ιουλίου και οι παραστάσεις συνεχίστηκαν μέχρι τις 21 Ιουλίου. Σε κάθε παράσταση άλλαζε το καστ των διάσημων χορευτών που εμφανίστηκαν στην επιβλητική σκηνή του Bolshoi Theatre. Μεταξύ των διάσημων αστεριών του μπαλέτου που χόρεψαν στο μπαλέτο Onegin ήταν η Diana Vishneva (Mariinsky Ballet, American Ballet Theatre), Marcelo Gomes (American Ballet Theatre), η Evgenia Obraztsova (Bolshoi Ballet), David Hallberg (American Ballet Theatre), Friedemann Vogel (Stuttgart Ballet), η Alicia Amatriain (Stuttgart Ballet), ο Vladislav Lantratov (BolshoiBallet), η OlgaSmirnova (BolshoiBallet), ο Semyon Chudin (Bolshoi Ballet), ο Alexander Volchkov (Bolshoi Ballet), ο Dmitry Gudanov (Bolshoi Ballet), ο Artem Ovcharenko (Bolshoi Ballet), η Nina Kaptsova (Bolshoi Ballet) και πολλοί άλλοι εξαιρετικοί χορευτές.

H συγκεκριμένη παραγωγή του μπαλέτου «Onegin» που ανέβηκε στο Θέατρο Bolshoi είναι χορογραφημένη από τον John Cranko ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια έχει σχεδιάσει ο Jurgen Rose. Η υπόθεση του μπαλέτου βασίζεται στο μυθιστόρημα «Eugene Onegin» του Alexander Pushkin με κεντρικούς χαρακτήρες την Tatyana Larina και τον Eugene Onegin. Η μουσική είναι του Pyotr Tchaikovsky ενορχηστρωμένη από τον Kurt-Heinz Stolze.

Ο John Cranko ήταν ο πρώτος που σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα μπαλέτο βασισμένο στο μυθιστόρημα του Alexander Pushkin καθώς χορογραφούσε κάποια αποσπάσματα για την όπερα «Eugene Onegin» του Tchaikovky το 1952. Ανέφερε την ιδέα του στο διοικητικό συμβούλιο του Royal Opera House στο Covent Garden, αλλά η πρόταση του απορρίφθηκε. Μετά από μια σειρά από επιτυχημένα έργα που δημιούργησε για το Sadler’s Wells Ballet (Pineapple Poll 1951, The Lady and the Fool 1956 και The Prince of Pagodas 1957), ο Cranko άφησε το Λονδίνο για την Στουτγάρδη. Εκεί δημιούργησε μία από τις πιο επιτυχημένες προσαρμογές του μπαλέτου Romeo & Juliet (1962) και επιβεβαίωσε το ταλέντο του στη δραματική αφήγηση, δουλεύοντας στο ίδιο πνεύμα με τον στενό του φίλο Kenneth MacMillan (του οποίου η χορογραφική γλώσσα θα μπορούσε να θεωρηθεί επηρεασμένη από τον Cranko).

Στη Στουτγάρδη έλαβε την πλήρη υποστήριξη του Walter Erich Schafer, του Γενικού Διευθυντή Εταιρειών Όπερας και Χορού για να ανέβει το μπαλέτο «Onegin», με την προϋπόθεση να μην χρησιμοποιηθούν οι παρτιτούρες της  όπερας «Eugene Onegin». Έτσι σε συνεργασία με το μαέστρο Kurt-Heinze Stolze δημιουργήθηκε το μπαλέτο «Kapellmeister», το οποίο αποτελείται από διάφορα σύντομα γνωστά κομμάτια του Tchaikovsky. Ο Cranko συνέθεσε ένα λιμπρέτο ακολουθώντας πιστά το μυθιστόρημα του Pushkin και το μπαλέτο «Onegin» έκανε πρεμιέρα στις 13 Απριλίου 1965 με πρωταγωνιστές τους διάσημους χορευτές: Marcia Haydee (Tatiana) και Ray Barra (Onegin). Σαράντα πέντε χρόνια αργότερα, το μπαλέτο «Onegin» θεωρείται πλέον δημιούργημα του Cranko και αποτελεί μέρος του ρεπερτορίου περισσότερων από 20 εταιρειών σε όλο τον κόσμο. Το αριστουργηματικό μπαλέτο «Onegin» σημείωσε μεγάλη επιτυχία παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων οπαδών της όπερας και άλλων προσωπικοτήτων του καλλιτεχνικού χώρου.

Επίσης ο Cranko προχώρησε σε αρκετές αναθεωρήσεις του μπαλέτου κατά το διάστημα 1965 - 1967. Η έκδοση που επικρατεί σήμερα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Μπαλέτο της Στουτγάρδης τον Οκτώβριο του 1967. 

 

Σχετικά Links

http://www.bolshoi.ru/en/performances/655/libretto/  (Υπόθεση του μπαλέτου)

http://www.bolshoi.ru/en/performances/655/ (Πληροφορίες για το μπαλέτο)

http://www.youtube.com/watch?v=jGYVquiZZzs

 

Πηγή πληροφοριών: style.com, moscowbolshoi.com, bolshoi.ru

Πηγή εικόνας: sys18.nbcnews.com 

επιστροφή στην κορυφή