Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η πρεμιέρα του μπαλέτου «Marco Spada» στο Bolshoi Theatre

Η πρεμιέρα του μπαλέτου «Marco Spada» στο Bolshoi Theatre

Το μπαλέτο του διάσημου Γάλλου χορογράφου, Pierre Lacotte, γνωστό ως «Marco Spada» ή «Η Κόρη του Ληστή» ανέβηκε για πρώτη φορά αυτό το μήνα στο ιστορικό Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας. Η επίσημη πρεμιέρα του μπαλέτου έλαβε χώρα στις 8 Νοεμβρίου 2013. Έπειτα το μπαλέτο παρουσιάστηκε ξανά στις 9,10,12,13,14,15 και 16 Νοεμβρίου. Το επόμενο έτος θα παρουσιαστεί στις 28 Μαρτίου 2014 με βάση το πρόγραμμα του Θεάτρου Bolshoi. Να σημειωθεί ότι το πρώτο μπαλέτο του Pierre Lacotte που ανέβηκε στη σκηνή του Bolshoi Theatre το 2000 ήταν το «La Fille du Pharaon» ή «Η Κόρη του Φαραώ» που σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία.

Το μπαλέτο «Marco Spada» ή «La Fille du Bandit» δημιουργήθηκε το 1857 στην Acadιmie royale de danse et musique (σημερινή Όπερα του Παρισιού) από τον χορογράφο Joseph Mazilier με τη μουσική του Daniel-Franηois-Esprit Auber. Το 1981 ο Pierre Lacotte παρουσίασε μια αναβίωση του μπαλέτου με πρωταγωνιστή τον θρυλικό χορευτή Rudolf Nureyev στην Όπερα της Ρώμης. Στην πρεμιέρα συμμετείχαν επίσης οι κορυφαίοι χορευτές (etoiles) του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, Ghislaine Thesmar και Michaël Denard. 

Έπειτα ο Pierre Lacotte δημιούργησε μια νέα εκδοχή του μπαλέτου για το Θέατρο Bolshoi. Η νέα αυτή παραγωγή παρουσιάζει κάποιες διαφορές σε σχέση εκείνη που δημιουργήθηκε για τον θρύλο του μπαλέτου Rudolf Nureyev. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό προσωπικοτήτων ενώ παρατηρούνται αλλαγές στις σκηνές που χορεύει το corps de ballet και στη χορογραφία των πρωταγωνιστικών ρόλων. Κατόπιν σύναψης συμφωνίας με τον Pierre Lacotte, το Bolshoi Theatre θα έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα για την παρουσίαση της συγκεκριμένης παραγωγής.

Στην επίσημη πρεμιέρα που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Bolshoi στις 8 Νοεμβρίου παρόντες ήταν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Bolshoi Ballet, Sergei Filin, ο διάσημος Γάλλος χορογράφος Pierre Lacotte και πολλοί άλλοι κορυφαίοι καλλιτέχνες. Επίσης τους κύριους ρόλους ερμήνευαν οι διάσημοι χορευτές David Hallberg, Evgenia Obraztsova, Semyon Chudin, Olga Smirnova, Igor Tsvirko, Alexei Loparevich και τους υπόλοιπους ρόλους ταλαντούχοι χορευτές του Bolshoi Ballet. Συμμετείχε η Συμφωνική Ορχήστρα του Θεάτρου Bolshoi.

Υπόθεση του μπαλέτου

1η Πράξη

Σκηνή 1η

Συγκεντρωμένοι για τον εορτασμό ενός γάμου, οι αγρότες διαμαρτύρονται κατά του Κυβερνήτη της Ρώμης για τα παραπτώματα ενός ληστή του Marco Spada. Παρόλο που δεν τον έχουν δει ποτέ, οι φήμες για τις ληστείες που έχει διαπράξει στην περιοχή αποτελεί φλέγον θέμα της συζήτησης τους. Μια ομάδα ιππέων εισέρχεται στο χωριό. Ο Count Pepinelli, ο αρχηγός των ιππέων, ερωτεύεται τη γοητευτική κόρη του Κυβερνήτη, την Marchesa Sampietri. Αλλά δυστυχώς εκείνη είναι αρραβωνιασμένη με τον Prince Frederici. Εκμεταλλευόμενος την κατάσταση, ο Marco Spada αδειάζει τις τσέπες των θεατών. Όλοι μένουν έκθαμβοι. Βροχή σκορπίζει το πλήθος. Το μόνο πρόσωπο που έχει μείνει στην πλατεία είναι ο Friar Borromeo, από τον οποίο ο Marco Spada με επιδεξιότητα έκλεψε όλες τις ελεημοσύνες που είχε συλλέξει.

Σκηνή 2η

Η Marchesa, ο Διοικητής της Ρώμης και ο Count Pepinelli, που χάθηκαν σε μια βόλτα στο βουνό, δεν έχουν ιδέα ότι βρίσκονται στο καταφύγιο του Marco Spada. H Angela, η κόρη του ληστή Marco Spada, δεν έχει ιδέα για τις παράνομες πράξεις του πατέρα της. Με την πεποίθηση ότι κανείς δεν βρίσκεται στο σπίτι του Spada, οι συνεργοί γρήγορα μπαίνουν στο δωμάτιο, αλλά στη συνέχεια, εξίσου γρήγορα, εξαφανίζονται. Ο Pepinelli, ο οποίος έχει δει όλα αυτά, προειδοποιεί τον Spada, ότι στο σπίτι του έχουν εισβάλει ληστές. Οι ιππείς καταλαμβάνουν τις θέσεις τους. Οι καταπακτές στο δάπεδο ανοίγουν και πάλι και οι πίνακες που κρέμονται στους τοίχους μετατοπίζονται από τις θέσεις τους, αλλά αυτή τη φορά μόνο για να αποκαλύψουν στους έκπληκτους επισκέπτες ένα πλούσιο τραπέζι και σαγηνευτικές νεαρές γυναίκες!

2η Πράξη

Ο Διοικητής της Ρώμης καλεί τον Marco Spada και την κόρη του Angela σε ένα χορό. Την ίδια στιγμή που ο Πρίγκιπας Frederici είναι έτοιμος να ζητήσει από τον Spada το χέρι της κόρης του σε γάμο, ο Friar Borromeo καταφθάνει και καταγγέλλει σε όλους ότι έχει πέσει θύμα ληστείας. Ο Borromeo λέει ότι θα αναγνωρίσει τον κλέφτη. Ο Spada αποφασίζει ότι είναι ώρα να εξαφανιστεί, αλλά πριν καταφέρει να το κάνει, ο Borromeo τον ενοχοποιεί. Η Angela λέει στον Prince Frederici ότι δεν μπορεί να τον παντρευτεί. Ο Πρίγκιπας Frederici ανακοινώνει αμέσως τον αρραβώνα του με την Marchesa. Τώρα είναι η σειρά του Pepinelli να σβήσει. 

3η Πράξη

Σκηνή 1η

Ο Pepinelli αποφασίζει να δηλώσει τον έρωτά του με την Marchesa για τελευταία φορά, αλλά η τελευταία σχεδιάζοντας το γάμο της πηγαίνει να τον συναντήσει φορώντας το νυφικό της. Ξαφνικά οι ληστές εμφανίζονται από παντού και απαγάγουν και την Marchesa και τον Κόμη Pepinelli.

Σκηνή 2η

Περιτριγυρισμένος από τους ανθρώπους του, ο Marco Spada, προς έκπληξή του, εντοπίζει τα μάτια της Angela σε στολή ληστή. Να ζήσει ή να πεθάνει? Λέει χαρακτηριστικά: Αποδέχομαι τη μοίρα μου και θέλω να ζήσω εδώ με όλους εσάς. Παρά τη θέλησή του, ο Friar Borromeo αναγκάζεται να παντρέψει την Marchesa και τον Pepinelli. Το συμβάν ακούγεται σε απόσταση και οι ληστές αποφασίζουν να καταφύγουν σε μια σπηλιά κρατώντας ως ομήρους τον Πρίγκιπα Frederici και το Διοικητή, τους οποίους συνάντησαν στο δρόμο τους. Όμως η Angela επεμβαίνει και σώζει τις ζωές των δύο τελευταίων. Ο Marco Spada τραυματίζεται θανάσιμα. Πριν πεθάνει εξομολογείται ότι η Angela δεν είναι η κόρη του. Αυτό το ψέμα την σώζει από τη σύλληψη και αφήνει ανοιχτό το δρόμο για το γάμο της με τον Prince Frederici.

Σχετικά Links

http://www.bolshoi.ru/en/performances/691/

http://www.bolshoi.ru/en/performances/691/libretto/ 

 

Πηγές πληροφοριών: mk.ru, bolshoimoscow.com

Πηγή εικόνας: bolshoimoscow.com


 

balleton.gr