Menu

Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης για το 2014

  • Κατηγορία Νέα

Η παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης για μία ακόμη χρονιά θα εντυπωσιάσει το κοινό και τους αμέτρητους τηλεθεατές από όλο τον κόσμο που θα την παρακολουθήσουν σε απευθείας μετάδοση από την «χρυσοποίκιλτη αίθουσα» του Μεγάρου των Φίλων της Μουσικής της πρωτεύουσας της Αυστρίας το μεσημέρι της 1ης Ιανουαρίου 2014.

Τη φετινή χρονιά τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης θα διευθύνει για δεύτερη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 2009 ο διάσημος Ισραηλινής- Αργεντινής καταγωγής Αρχιμουσικός Daniel Barenboim, ο οποίος τη συγκεκριμένη περίοδο είναι Γενικός Μουσικός Διευθυντής της Κρατικής Όπερας του Βερολίνου και Μουσικός Διευθυντής της Σκάλας του Μιλάνου. Μάλιστα φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια συνεργασίας του Daniel Barenboim με τη Φιλαρμονική της Βιέννης και ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος κατά τη επίσημη παρουσίαση του προγράμματος της Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας στη Βιέννη για το 2014.

Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία που θα μεταδοθεί για 56η συνεχή χρονιά από τη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση σε συνολικά 90 χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως πάντα θα είναι αφιερωμένη στη μουσική δυναστεία των Στράους. Το ελληνικό κοινό θα έχει τη δυνατότητα να την παρακολουθήσει σε ζωντανή μετάδοση από τη Βιέννη στη Δημόσια Τηλεόραση στις 12:10 το μεσημέρι. Φέτος στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται η 150η επέτειος της γέννησης του Richard Strauss (την 11η Ιουνίου 2014) αλλά και η 100η  επέτειος από το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου (τον Αύγουστο 2014). Επίσης θα ακουστούν έργα των Ρίχαρντ Στράους, Γιόζεφ Λάνερ, Γιόζεφ Χέλμερσμπεργκερ και Λέο Ντελίμπ.

Επίσης για τους εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, η δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση έχει φροντίσει να παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης από την αίθουσα του Μεγάρου Φίλων της Μουσικής που είχε δωρίσει ο μεγάλος Έλληνας μαικήνας των Τεχνών Νικόλαος Δούμπας, ζωντανή εικόνα με το φημισμένο Μπαλέτο της Κρατικής Όπερας Βιέννης, το οποίο αυτή τη φορά θα χορεύει στο πρόσφατα ανακαινισθέν βιεννέζικο ανάκτορο «Λίχτενσταιν».

Φέτος το σχεδιασμό και την επιμέλεια των κουστουμιών του Κρατικού Μπαλέτου της Βιέννης έχει αναλάβει η διάσημη σχεδιάστρια Vivienne Westwood. Τα κοστούμια είναι επιλεγμένα έτσι ώστε να ταιριάζουν με το κλασικό ύφος του μπαλέτου. Συγκεκριμένα για το βαλς που θα παρουσιαστεί, η χορεύτρια Kathrin Menzinger θα φορέσει μια προσαρμοσμένη έκδοση ενός μεταξωτού φορέματος από τη συλλογή Gold Label για το 2014, ενώ ο παρτενέρ της, Vadim Garbuzov, θα φορέσει μαύρο σταυρωτό σακάκι και μαύρο μεταξωτό παντελόνι.

Στο διάλειμμα της Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας θα προβληθεί και μια ταινία με το Μπαλέτο που θα παρουσιαστούν τα σχέδια της Westwood τα οποία περιλαμβάνουν ένα βαθύ μπορντό φόρεμα με τούλι και ένα κίτρινο φόρεμα εμπνευσμένο από τη συλλογή της σχεδιάστριας για την άνοιξη του 2005. Το πιο «Westwood» κομμάτι όμως, θεωρούνται οι σκωτσέζικες φούστες και μπούστα από ταρτάν που θα φορέσουν οι χορευτές της πόλκα.

Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης είναι συνώνυμη της μουσικής δυναστείας των Στράους, αφού από την αρχική καθιέρωσή της, πριν σχεδόν 120 χρόνια, ακούγονται πάντα τα έργα τους. Από το 1892 που έγινε ουσιαστικά η καθιέρωσή της παρόλο που επίσημα στη σημερινή της μορφή αναφέρεται από το 1946 και μετά, την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης διεύθυναν οι μεγαλύτεροι αρχιμουσικοί παγκοσμίου φήμης.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας στο:

http://www.wienerphilharmoniker.at/concerts/concert-detail/event-id/464

 

 

Πηγές πληροφοριών: philenews.com, news.in.gr

επιστροφή στην κορυφή