Menu

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει το μπαλέτο «Ερωτευμένος Σοπέν»

  • Κατηγορία Νέα

Το μπαλέτο «Ερωτευμένος Σοπέν» του βραβευμένου Γάλλου χορογράφου Γιαννίκ Μποκέν παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τέσσερις παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Η υπόθεση του μπαλέτου βασίζεται στο επιστολικό μυθιστόρημα «Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου» του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε και παρουσιάζεται με τις μαγευτικές μελωδίες από έργα για πιάνο του Φρεντερίκ Σοπέν.

Σε ότι αφορά τη χορογραφία του Μποκέν αξιοσημείωτο είναι ότι παρόλο που διατηρεί τους βασικούς χαρακτήρες που δημιουργήθηκαν από τον Γκαίτε σε ηλικία 24 ετών παράλληλα διαφοροποιεί τον χρόνο και τον τόπο όπου διαδραματίζεται το ερωτικό δράμα του Βέρθερου, ο οποίος τελικά θα ηττηθεί από το πάθος του. Συγκεκριμένα ενώ στο κείμενο του Γκαίτε περιγράφεται η πρώτη συνάντηση του Βέρθερου με την Σαρλόττε και μετά από καιρό γίνεται αντιληπτός ο έντονος έρωτας του για εκείνη, το δίπρακτο μπαλέτο του Μποκέν ξεκινάει με δεδομένο τον μεγάλο έρωτα του πρωταγωνιστή για τη Σαρλόττε, η οποία είναι παντρεμένη με τον Άλμπερτ.

Ο διακεκριμένος γάλλος χορογράφος Γιαννίκ Μποκέν σπούδασε χορό στη Σχολή Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, χόρεψε ως Α’ Χορευτής με το Μπαλέτο της Όπερας της Βόννης, με το Μπαλέτο της Όπερας της Ρώμης, με το Βασιλικό Μπαλέτο της Φλάνδρας (Αμβέρσα) και με το Μπαλέτο της Όπερας του Βερολίνου. Έχει λάβει πολλά βραβεία συμπεριλαμβανομένων των: Α’ Βραβείο του Ωδείου του Παρισιού (1981), Χρυσό μετάλλιο στο Διαγωνισμό Ουλγκάτ (1985), Χρυσό μετάλλιο στο Διεθνή Διαγωνισμό Παρισιού (1987), Βραβείο Ποζιτάνο «Λεονίντ Μασσίν» (1995). Έχει εργαστεί ως υπεύθυνος για τις πρόβες στο Μπαλέτο της Κρατικής Όπερας της Βιέννης, ενώ έχει διδάξει στο Μπαλέτο της Κρατικής Όπερας της Δρέσδης, στο Εθνικό Μπαλέτο της Φιλανδίας, στο Βασιλικό Μπαλέτο της Σουηδίας, στο Μπαλέτο Μπεζάρ της Λωζάννης, στο Θέατρο Στανισλάβσκι της Μόσχας, στα κορυφαία Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο, στο Βασιλικό Μπαλέτο της Φλάνδρας, στην Κρατική Όπερα της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας κ.ά. Τον Οκτώβριο 2013 παρουσίασε το μπαλέτο «Ερωτευμένος Σοπέν» στη Κωνσταντινούπολη σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία και αυτό το μήνα το παρουσιάζει για πρώτη φορά και στη χώρα μας με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Στην παράσταση θα συμμετέχουν οι καταξιωμένοι Α' Χορευτές, Σολίστ, Κορυφαίοι Χορευτές και το Corps de ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

 

Πληροφορίες παράστασης

«Ερωτευμένος Σοπέν»

Χορογραφία: Γιαννίκ Μποκέν
Σκηνικά - Κοστούμια - Φωτισμοί: Ρενάτο Τζανέλλα
Πιάνο: Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 9 ΜΑΙΟΥ 2014
9, 10, 11, 13 Μαΐου 2014

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, τηλ.: 210 4143310, 210 4143320)

Ώρα έναρξης: 20:00 μ.μ.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΛΣ:

http://www.nationalopera.gr/gr/event/eroteumenos-sopen-/

 

Πηγή πληροφοριών:  nationalopera.gr

Πηγή εικόνας: jaggart.com

επιστροφή στην κορυφή