Menu

«Ζορμπάς» από το Μπαλέτο της ΕΛΣ στο Καλλιμάρμαρο

  • Κατηγορία Νέα

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Παναθηναϊκό Στάδιο ένα έργο-ορόσημο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, το διεθνώς γνωστό και κλασικό έργο «Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη, την Κυριακή 29 Ιουνίου.

Πρόκειται για μία παραγωγή υψηλής αισθητικής στην οποία ο λογοτεχνικός ήρωας του μυθιστορήματος Ο βίος και η πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά του Νίκου Καζαντζάκη, ζωντανεύει από τους χορευτές του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον επιβλητικό χώρο του Καλλιμάρμαρου Σταδίου, μέσα από την μεγαλοπρεπή κλασική χορογραφία του Λόρκα Μασσίν, την μοναδική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και την επιβλητική φωνή της Μαρίας Φαραντούρη.

Ο ήρωας που εμπνεύστηκε ο Καζαντζάκης και γοήτευσε τον σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη στην ομώνυμη και βραβευμένη με όσκαρ ταινία του πριν από 50 χρόνια, επιστρέφει αλώβητος από το χρόνο για να μιλήσει ξανά για τη δύναμη της ζωής και να σβήσει τη χαρά και τον πόνο του στο χορό.

Ο χορογράφος Λόρκα Μασσίν παρουσίασε το 1976 στην Εθνική Λυρική Σκηνή μία πρώτη εκδοχή του «Ζορμπά», με βάση τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη για την ομώνυμη ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη που είχε συνθέσει το 1964. Δέκα χρόνια αργότερα, ο συνθέτης επέλεξε τα αποσπάσματα από τα έργα του που θεωρούσε ότι ταίριαζαν καλύτερα με το έργο του Καζαντζάκη. Το σχέδιο υποβλήθηκε στο Φεστιβάλ της Βερόνας, όπου του πρότειναν να ενορχηστρώσει όλο το υλικό, γεγονός το οποίο πραγματοποιήθηκε μετά από οκτώ μήνες συνεχούς εργασίας στο Παρίσι. Τον Αύγουστο του 1990, ο Έλληνας συνθέτης διηύθυνε την πρώτη εκτέλεση του νέου έργου του στην Αρένα της Βερόνα μπροστά σε 18.000 θεατές, οι οποίοι αποθέωσαν τόσο τη μουσική του όσο και τη εντυπωσιακή χορογραφία του Μασσίν. Η χορογραφία του Λόρκα Μασσίν συνδυάζει τον κλασικό, το λαϊκό και το μοντέρνο χορό, ενώ η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη συνδυάζει τη συμφωνική με τη λαϊκή ελληνική μουσική. Μέχρι σήμερα ο «Ζορμπάς» έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από 30 χώρες σημειώνοντας εξαιρετική επιτυχία.

Στην παράσταση τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Α’ Χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ. Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο διακεκριμένος αρχιμουσικός, Ηλίας Βουδούρης. Τραγουδά η κορυφαία ελληνίδα ερμηνεύτρια, Μαρία Φαραντούρη. Τη Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος, ενώ την καλλιτεχνική επίβλεψη της παραγωγής έχει αναλάβει ο Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ, Ρενάτο Τζανέλλα. Συμμετέχουν και μαθητές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ. 

Πληροφορίες παράστασης

«Ζορμπάς»

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο)
Ώρα έναρξης: 21:00 μ.μ.

Mουσική διεύθυνση: Hλίας Βουδούρης
Χορογραφία - Λιμπρέττο: Λόρκα Μασσίν

Καλλιτεχνική επίβλεψη: Ρενάτο Τζανέλλα 
Σκηνικά: Σοφία Παντουβάκη
Επιμέλεια κοστουμιών: Xρυσάνθη Ψαροπούλου
Φωτισμοί: Γιάννης Θεοδωρίδης
Διεύθυνση Χορωδίας: Aγαθάγγελος Γεωργακάτος

Τραγουδά η Μαρία Φαραντούρη 

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι:

Στράτος Παπανούσης  (Ζορμπάς) 

 

Ντανίλο Ζέκα  (Tζων)

 

Μαρία Κουσουνή  (Mαρίνα)

 

Αλεξάντερ Νέσκωβ  (Mανωλιός)  

 

Σταυρούλα Καμπουράκη (Oρτάνς)

 

Συμμετέχουν η Ορχήστρα, η Χορωδία, οι Α’ Χορευτές, οι Σολίστ, οι  Κορυφαίοι και το Corps de ballet της ΕΛΣ 

 

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στο:

http://www.nationalopera.gr/gr/event/zorbas/

 

Πηγή πληροφοριών: nationalopera.gr

επιστροφή στην κορυφή