Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φθινοπωρινό Γκαλά 2014 του New York City Ballet: Μια γιορτή του μπαλέτου και της μόδας

Φθινοπωρινό Γκαλά 2014 του New York City Ballet: Μια γιορτή του μπαλέτου και της μόδας

Μια βραδιά γεμάτη λάμψη, μουσική, χορό και εντυπωσιακές εμφανίσεις αναμένεται να είναι για μία ακόμη χρονιά το Γκαλά που σηματοδοτεί το άνοιγμα της διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων Φθινοπωρινής Σεζόν του New York City Ballet. Συγκεκριμένα το Fall Gala του New York City Ballet για το 2014 θα λάβει χώρα την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου στο David H. Koch Theater στο Lincoln Center, δηλαδή στον επίσημο χώρο όπου δίνονται οι παραστάσεις του διάσημου θιάσου μπαλέτου της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για μια γιορτή του χορού και της μόδας με ένα πρόγραμμα που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς μεταξύ άλλων χορογραφιών περιλαμβάνει και τρία νέα μπαλέτα που θα παρουσιαστούν σε παγκόσμια πρεμιέρα τη συγκεκριμένη βραδιά. Μάλιστα φέτος οι χορογράφοι θα παρουσιάσουν τα έργα τους στο Fall Gala NYCB 2014 με κοστούμια που έχουν σχεδιαστεί σε συνεργασία με μεγάλα ονόματα του κόσμου της μόδας καθιστώντας τις παραγωγές ακόμα πιο ενδιαφέρουσες και εντυπωσιακές.

Αναλυτικότερα σε ότι αφορά το πρόγραμμα του Φθινοπωρινού Γκαλά NYCB, θα παρουσιαστούν τα εξής μπαλέτα: «Morgen» σε χορογραφία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του NYCB και διάσημου χορογράφου, Peter Martins, με κοστούμια σχεδιασμένα από την διάσημη σχεδιάστρια μόδας, Carolina Herrera, μια νέα χορογραφία του καταξιωμένου Βρετανού χορογράφου, Liam Scarlett, με κοστούμια σχεδιασμένα από την σχεδιάστρια του οίκου μόδας Alexander McQueen, Sarah Burton, μια νέα χορογραφία του χορευτή του corps de ballet του NYCB, Troy Schumacher, με κοστούμια σχεδιασμένα από τον σχεδιαστή που δουλεύει κυρίως στη Νέα Υόρκη, Thom Browne, μια νέα  χορογραφία του Σολίστ του NYCB, Justin Peck, με κοστούμια σχεδιασμένα από την σχεδιάστρια που δουλεύει κυρίως στο Λονδίνο, Mary Katrantzou και «This Bitter Earth» σε χορογραφία του καταξιωμένου χορογράφου, Christopher Wheeldon, με κοστούμια σχεδιασμένα από τον θρυλικό σχεδιαστή Valentino Garavani.

Η Φθινοπωρινή Σεζόν 2014 του NYCB θα διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 19 Οκτωβρίου στα πλαίσια τις οποίας θα παρουσιαστούν πολλές αξιόλογες παραστάσεις.

Η Sarah Jessica Parker, η διάσημη ηθοποιός, παραγωγός, φιλάνθρωπος και παράλληλα αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του NYCB, η οποία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ιδέας για τη διοργάνωση μιας ξεχωριστής βραδιάς- γκαλά στο NYCB, στα πλαίσια της οποίας θα συναντιούνται ο κόσμος του μπαλέτου με τον κόσμο της μόδας, θα είναι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μία από τους πρόεδρους της εκδήλωσης. Επίσης πρόεδροι του Fall Gala 2014 θα είναι η σχεδιάστρια κοσμημάτων Cindy Chao, ο διαφημιστής μόδας Trey Laird και η σύζυγός του Jennifer καθώς και η Γενική Οικονομική Διευθύντρια της εταιρείας JPMorgan Chase & Co. και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του NYCB, Marianne Lake.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα του Fall Gala 2014 περιλαμβάνει τα εξής:

Παγκόσμια Πρεμιέρα του Justin Peck με κοστούμια σχεδιασμένα από την Mary Katrantzou

Ο Justin Peck, Σολίστ και πρόσφατα διορισμένος ως Μόνιμος Χορογράφος του NYCB, θα παρουσιάσει σε πρεμιέρα το έβδομο έργο που έχει δημιουργήσει για την εταιρεία σε διάστημα μικρότερο από δυόμισι χρόνια. Το νέο έργο του θα συνοδεύεται από μουσική του César Franck. Έτσι θα αποτελέσει την πρώτη χορογραφία με μουσική του César Franck που έχει συμπεριληφθεί στο ρεπερτόριο του New York City Ballet. Ο Justin Peck είναι μέλος του NYCB από το 2007 που εντάχθηκε στο θίασο ως μέλος του corps de ballet, το 2013 προήχθη σε σολίστ και τον Ιούλιο 2014 έγινε Μόνιμος Χορογράφος του New York City Ballet.

Τα κοστούμια για την νέα χορογραφία του Justin Peck θα είναι σχεδιασμένα από την Ελληνίδα σχεδιάστρια Mary Katrantzou, η οποία εργάζεται στο Λονδίνο. Η Mary Katrantzou γεννήθηκε στην Αθήνα, πήγε στις ΗΠΑ για να σπουδάσει αρχιτεκτονική στο Rhode Island School of Design, πριν μεταβεί στο Central Saint Martins College of Arts and Design στο Λονδίνο απ’ όπου έλαβε Πτυχίο Κλωστοϋφαντουργίας Σχεδιασμού. Μετά την αποφοίτηση της το 2005, η Mary Katrantzou ασχολήθηκε με την εκτύπωση μοτίβων σε ρούχα και αργότερα ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στη μόδα στο Central Saint Martins. Η πρώτη της συλλογή με ρούχα ready-to-wear παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο στην Εβδομάδα Μόδας Άνοιξη/ Καλοκαίρι 2009. Επιπλέον η Mary Katrantzou το 2010 έλαβε το διάσημο Ελβετικό Βραβείο Textiles Award, ενώ το Νοέμβριο του 2011 τιμήθηκε με το Βρετανικό Βραβείο Μόδας για το Ταλέντο της στο Σχεδιασμό Γυναικείων Ρούχων (British Fashion Award for Emerging Talent in Womenswear). Τον Φεβρουάριο 2012 η Katrantzou βραβεύθηκε ως Νέα Σχεδιάστρια της Χρονιάς (Young Designer of the Year) στα Βραβεία Μόδας Elle (Elle Style Awards).

Παγκόσμια Πρεμιέρα του Liam Scarlett με κοστούμια σχεδιασμένα από τη Sarah Burton

Η δεύτερη παγκόσμια πρεμιέρα της βραδιάς θα είναι η νέα χορογραφία του Βρετανού χορογράφου, Liam Scarlett. Ο πρώην χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου, Liam Scarlett δημιούργησε το πρώτο έργο του για τη συγκεκριμένη εταιρεία το 2010 και έτσι το 2012 έλαβε το όνομα του Kαλλιτέχνη του Royal Ballet. Το 2009, o Liam Scarlett συμμετείχε στο Φθινοπωρινό πρόγραμμα του Χορογραφικού Ινστιτούτου της Νέας Υόρκης, το οποίο αποτελεί θυγατρική εταιρεία του New York City Ballet. Αυτό είναι το δεύτερο έργο του Liam Scarlett για το NYCB, μετά την πρεμιέρα του έργου «Acheron», τον Ιανουάριο του 2014.

Τα κοστούμια για τη νέα χορογραφία του Liam Scarlett θα είναι σχεδιασμένα από την Sarah Burton, την διάσημη Βρετανίδα σχεδιάστρια και Creative Director του οίκου μόδας Alexander McQueen. Η Sarah Burton σπούδασε μόδα στο Central Saint Martins College of Arts and Design στο Λονδίνο και εντάχθηκε στην εταιρεία Alexander McQueen το 1996. Το 2000 έγινε Επικεφαλής του Τμήματος Σχεδιασμού για τα γυναικεία ρούχα στον Alexander McQueen και το 2010 προήχθη σε Creative Director του συγκεκριμένου οίκου μόδας, έχοντας παράλληλα εργαστεί στην εταιρεία για περισσότερα από 14 χρόνια. Τον Απρίλιο του 2011, έλαβε παγκόσμια αναγνώριση ως σχεδιάστρια του νυφικού για την HRH Δούκισσα του Cambridge, Catherine Middleton, στο γάμο της με τον HRH Πρίγκιπα William. Επίσης η Sarah Burton έλαβε το βραβείο της Σχεδιάστριας της Χρονιάς στα Βρετανικά Βραβεία Μόδας το Νοέμβριο του 2011. Τον Απρίλιο του 2012 ήταν στους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους του περιοδικού Time και της απονεμήθηκε το Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (OBE) για τις υπηρεσίες της στη Βρετανική βιομηχανία της μόδας το 2012.

Παγκόσμια πρεμιέρα του Troy Schumacher με κοστούμια σχεδιασμένα από τον Thom Browne

Μια ακόμη παγκόσμια πρεμιέρα στο Fall Gala του NYCB θα είναι η νέα χορογραφία του μέλους του corps de ballet του συγκροτήματος, Troy Schumacher. Το έργο θα έχει τη μουσική του Judd Greenstein,  του συνθέτη σύγχρονης κλασικής μουσικής που δουλεύει στο Μπρούκλιν, ο οποίος είναι επίσης συνιδρυτής της δισκογραφικής εταιρείας της Νέας Υόρκης, New Amsterdam Records. Ο Troy Schumacher εντάχθηκε στο NYCB ως μέλος του corps de ballet το 2005 και συμμετείχε στην παρουσίαση του Χορογραφικού Ινστιτούτου της Νέας Υόρκης το Φθινόπωρο 2012. Το 2010 ίδρυσε την ομάδα Schumacher BalletCollective (πρώην Satellite Ballet), μια δημιουργική συνεργασία των καλλιτεχνών, ποιητών, συνθετών, μουσικών, χορογράφων και σχεδιαστών που έχει παρουσιάσει τη συλλογική εργασία πάνω από 30 καλλιτεχνών από την ίδρυσή της.

Τα κοστούμια για τη νέα χορογραφία του Troy Schumacher θα είναι σχεδιασμένα από τον σχεδιαστή Thom Browne που δουλεύει στη Νέα Υόρκη, ο οποίος παρουσίασε την πρώτη ready-to-wear συλλογή του στη Νέα Υόρκη το 2003. Γνωστός για τη δημιουργία ρούχων που βασίζονται σε χειροποίητη ραπτική, οι συλλογές του Browne έχουν εξελιχθεί σε δημιουργίες που έχουν επιστήσει την προσοχή της βιομηχανία μόδας και σχεδιασμού σε όλο τον κόσμο. Έχει τιμηθεί με το βραβείο του Σχεδιαστή Ανδρικών Ρούχων της Χρονιάς από το Συμβούλιο Σχεδιαστών Μόδας της Αμερικής το 2006 και το 2013. Επίσης το 2012 έλαβε το Εθνικό Βραβείο Σχεδιασμού Cooper Hewitt. Οι γυναικείες ready-to-wear συλλογές του Browne άρχισαν να κυκλοφορούν το 2011. Οι συλλογές του Thom Browne είναι διαθέσιμες στα καταστήματα του στη Νέα Υόρκη και το Τόκιο καθώς και σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλο τον κόσμο, όπως τα: Bergdorf Goodman, Barneys New York, Colette και Le Bon Marche στο Παρίσι, Harrods, Selfridges και στο Dover Street Market στο Λονδίνο και το Τόκιο, Isetan, Restir και United Arrows στο Τόκιο.

«Morgen» σε χορογραφία Peter Martins με κοστούμια σχεδιασμένα από την διάσημη σχεδιάστρια μόδας Carolina Herrera

Το πρόγραμμα του Γκαλά της Φθινοπωρινής Σεζόν NYCB, εκτός από τα τρία μπαλέτα που θα ανέβουν σε παγκόσμια πρεμιέρα, περιλαμβάνει επίσης το έργο «Morgen» του σπουδαίου χορογράφου και Καλλιτεχνικού Διευθυντή του θιάσου μπαλέτου, Peter Martins. Ο Peter Martins ξεκίνησε να συνεργάζεται από το 1967 με το New York City Ballet ως προσκεκλημένος καλλιτέχνης. Έπειτα έγινε χορευτής, χορογράφος και καθηγητής μπαλέτου του θιάσου. Ξεκίνησε την καριέρα του ως χορογράφος το 1977 και από τότε έχει δημιουργήσει περισσότερα από 80 μπαλέτα για το New York City Ballet. Το 1983 ο Martins υπηρέτησε ως Επικεφαλής Ballet Master της εταιρείας μαζί με τον κορυφαίο χορογράφο, Jerome Robbins. Το 1989 ανέλαβε την αποκλειστική καλλιτεχνική ηγεσία του NYCB. Επίσης ο Peter Martins είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Πρόεδρος του Τμήματος της Σχολής του American Ballet, της επίσημης σχολής χορού του NYCB καθώς και Συνιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Χορογραφικού Ινστιτούτου της Νέας Υόρκης (New York Choreographic Institute), της θυγατρικής εταιρείας του NYCB που δημιουργήθηκε το 2000 με στόχο την προώθηση της νέας χορογραφίας.

Τα κοστούμια για το έργο «Morgen» του Peter Martins θα είναι σχεδιασμένα από την διεθνούς φήμης σχεδιάστρια μόδας Carolina Herrera. Η συγκεκριμένη χορογραφία δημιουργήθηκε το 2001 με μουσική 10 τραγούδια για σοπράνο και ορχήστρα του συνθέτη Richard Strauss και παρουσιάστηκε τελευταία φορά από το θίασο το 2010.

«This Bitter Earth» του Christopher Wheeldon με κοστούμια σχεδιασμένα από τον θρυλικό σχεδιαστή μόδας Valentino Garavani

Η βραδιά του Fall Gala του NYCB περιλαμβάνει επίσης το έργο «This Bitter Earth» του διεθνούς φήμης χορογράφου Christopher Wheeldon. Πρόκειται για ένα pas de deux με μουσική της Dinah Washington και του Max Richter που παρουσιάστηκε σε πρεμιέρα στο Fall Gala του 2012. Τα κοστούμια για το συγκεκριμένο έργο θα είναι σχεδιασμένα από τον Valentino Garavani.

Ο Christopher Wheeldon εντάχθηκε στο New York City Ballet ως χορευτής το 1993 και δημιούργησε το πρώτο του μπαλέτο για την Εταιρεία το 1997. Το 2000 αποσύρθηκε από το χορό και υπηρέτησε ως πρώτος Μόνιμος Καλλιτέχνης της Εταιρίας κατά τη διάρκεια της σεζόν 2000-2001 πριν γίνει ο πρώτος Μόνιμος Χορογράφος της Εταιρείας, μια θέση που κατείχε μέχρι το 2008. Το 2007 ίδρυσε την ομάδα Wheeldon Morphoses / The Wheeldon Company, υπηρετώντας ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εταιρείας μέχρι τις αρχές του 2010. Επίσης ο Wheeldon έχει δημιουργήσει έργα για το Bolshoi Ballet, το Pennsylvania Ballet, το Βασιλικό Μπαλέτο (Royal Ballet) και το San Francisco Ballet και για πολλούς άλλους διάσημους θιάσους μπαλέτου. Η παραγωγή του «An American in Paris», την οποία σκηνοθετεί και χορογραφεί, θα κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι το Νοέμβριο του 2014 και θα ανέβει στο Broadway το 2015.

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του New York City Ballet:

http://www.nycballet.com/Season-Tickets/Special-Events/Fall-Gala.aspx

 

Πηγή πληροφοριών: broadwayworld.com

Πηγή εικόνας: dancewearcentral.co.uk

balleton.gr