Menu

Η Sylvie Guillem αποχαιρετά μια λαμπρή καριέρα

  • Κατηγορία Νέα

Η πρίμα μπαλαρίνα και μία από τις σπουδαιότερες χορεύτριες της εποχής μας, η κορυφαία Σιλβί Γκιλέμ, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει την τελευταία της παγκόσμια περιοδεία αποχαιρετώντας το κοινό.

Η Sylvie Guillem έγινε η πιο νέα «danseuse etoile» στην ιστορία του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού σε ηλικία 19 ετών όταν την ξεχώρισε ο θρυλικός Rudolf Nureyev. Μερικά χρόνια αργότερα η Guillem αποφάσισε να φύγει από το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού και να μεταβεί στο Λονδίνο, αφήνοντας έκπληκτο τόσο τον Rudolf Nureyev όσο και το γαλλικό έθνος. Μάλιστα ο τότε υπουργός τεχνών της Γαλλίας κλήθηκε να δώσει λόγο για το γεγονός αυτό στο γαλλικό Κοινοβούλιο, ενώ ο γαλλικός Τύπος χαρακτήρισε την αποχώρηση της Guillem από τη Γαλλία ως «εθνική καταστροφή».

Η Guillem ακολούθησε τη δική της λαμπρή πορεία στο χορό χωρίς να συμβιβάζεται. Δεν σταμάτησε ποτέ να εξελίσσεται μεταπηδώντας από το κλασικό μπαλέτο στο σύγχρονο χορό με μοναδική ποιότητα και επιτυχία. Έγινε γνωστή και ως «Mademoiselle No» λόγω των αρνητικών απαντήσεων που έδινε σε πολλές προτάσεις που δεχόταν κατά τη διάρκεια της καριέρας της. Έχει ένα μοναδικό σώμα με υπέροχα άκρα και χαρακτηριστική ευλυγισία κάτι το οποίο την καθιστά ξεχωριστή αποσπώντας το θαυμασμό τόσο του κοινού όσο και πολλών παγκοσμίου φήμης χορευτών.

Γεννημένη σε μια εργατική συνοικία του Παρισιού τον Φεβρουάριο του 1965 από πατέρα μηχανικό αυτοκινήτων και μητέρα γυμνάστρια, η Guillem ξεκίνησε να ασχολείται με τη γυμναστική και σε ηλικία 11 ετών επιλέχθηκε προκειμένου να κάνει εντατική προπόνηση για να εκπροσωπήσει τη χώρα της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εκείνη αρνήθηκε και στράφηκε στο κλασικό μπαλέτο γεγονός το οποίο έμελλε να της αλλάξει τη ζωή. Μάλιστα η ίδια επιμένει ότι δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στο μπαλέτο και στη γυμναστική. «Ήμουν όπως οποιοσδήποτε άλλος έκανε αθλητισμό στο σχολείο», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Αυτό ήταν όλο. Κάτι που έκανα ως παιδί. Δεν είχε καμία σχέση με το μπαλέτο.»

Όμως όταν ήταν 12 ετών ακολουθώντας την υπόδειξη του δασκάλου της, η Guillem άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα μπαλέτου. Η ίδια θυμάται ότι πολλά από αυτά που της ζητήθηκε να κάνει ήταν "γελοία". Εκείνη όμως επέμενε με συνέπεια σύντομα να γίνει μαθήτρια της διάσημης καθηγήτριας χορού, Claude Bessy.

Τη λαμπρή περίοδο του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, όπου σημείωνε εξαιρετική επιτυχία με τον θρυλικό Rudolf Nureyev στη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του διάσημου θιάσου μπαλέτου, η Guillem επιλέχθηκε από τον ίδιο τον Nureyev για να γίνει κορυφαία χορεύτρια του συγκροτήματος. Όμως ως μέλος του θιάσου η Guillem δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί δεν ήταν ευτυχισμένη. Η ίδια αναφέρει για τη συγκεκριμένη περίοδο: «Ήθελα να είμαι ελεύθερη. Δεν μπορούσα να περάσω τη ζωή μου εκπληρώνοντας τις επιθυμίες των άλλων. Υπάρχουν πολλοί κανόνες εδώ. Ο Nureyev δεν ήθελε να αμφισβητηθεί».

Η απόφαση της να αποχωρήσει από τη Γαλλία το 1989 και να μεταβεί στο Λονδίνο προκάλεσε σάλο και δημιούργησε πολλά ερωτήματα. Έγινε κορυφαία χορεύτρια του Βασιλικού Μπαλέτου του Λονδίνου και ακολούθησε τη δική της ξεχωριστή καριέρα στο χορό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώην μπαλαρίνα και καλλιτεχνική διευθύντρια της Royal Opera House, Deborah Bull, είπε χαρακτηριστικά: «Η Sylvie έσπασε το κατεστημένο και επαναπροσδιόρισε το πώς θα μπορούσε να είναι μια μπαλαρίνα μετά τη Margot Fonteyn».

Η Guillem τα τελευταία 10 χρόνια έχει απομακρυνθεί από το κλασικό μπαλέτο και έχει στραφεί προς το σύγχρονο χορό συνεργαζόμενη με το Μπαλέτο Sadler’s Wells του Λονδίνου. Πρόσφατα ανακοίνωσε την απόφαση της το 2015 να πραγματοποιήσει την τελευταία της περιοδεία αποχαιρετώντας το παγκόσμιο κοινό της. Είπε χαρακτηριστικά: «Είναι πια η ώρα να κάνω την τελευταία μου υπόκλιση. Το 2015 θα κάνω την αποχαιρετιστήρια παγκόσμια περιοδεία μου ως χορεύτρια με μια νέα παραγωγή για να πω «αντίο». Με ευγνωμοσύνη και πολλή συγκίνηση... Αγάπησα κάθε λεπτό αυτών των 39 χρόνων που χορεύω. Γιατί σταματάω; Γιατί θέλω να τελειώσω την καριέρα μου όσο ακόμα νιώθω ευτυχία κάνοντας αυτό που κάνω με περηφάνια και πάθος».

Η Sylvie Guillem θα ξεκινήσει την αποχαιρετιστήρια περιοδεία της, η οποία έχει τίτλο «Life in Progress», στις 31 Μαρτίου 2015 από την Μόντενα της Ιταλίας. Το πρόγραμμα της περιοδείας περιλαμβάνει έργα των διάσημων χορογράφων Akram Khan, Russell Maliphant και Mats Ek. Η περιοδεία θα κάνει στάση στο Λονδίνο το Μάιο και θα ολοκληρωθεί στο Τόκιο το Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

 

Πηγές πληροφοριών: telegraph.co.uk, ethnos.gr, naftemporiki.gr

Πηγή εικόνας: maya-ballet.ru

επιστροφή στην κορυφή