Menu

Το μπαλέτο «Άμλετ» στη Νέα Σκηνή του Θεάτρου Bolshoi

  • Κατηγορία Νέα

Το Θέατρο Bolshoi της Μόσχας φέτος το Μάρτιο θα φιλοξενήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του μπαλέτου «Άμλετ» που βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Ο «Άμλετ» θα παρουσιαστεί σε έξι παραστάσεις στη Νέα Σκηνή του Bolshoi Theatre από τις 11 έως τις 15 Μαρτίου 2015. Πρόκειται για ένα μπαλέτο δύο πράξεων, το οποίο δημιουργήθηκε από τον σκηνοθέτη Declan Donnellan, τον σκηνογράφο Nick Ormerod και τον χορογράφο Radu Poklitaru. Να σημειωθεί ότι οι τρεις Βρετανοί καταξιωμένοι καλλιτέχνες που δημιούργησαν το μπαλέτο έχουν συνεργαστεί ξανά παρουσιάζοντας και άλλες υψηλού επιπέδου παραγωγές όπως το μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», το οποίο παρουσιάστηκε σε πρεμιέρα στο Κρατικό Ακαδημαϊκό Θέατρο Μπολσόι της Ρωσίας το 2003. Επίσης το έργο συνοδεύεται από την επιβλητική μουσική του Dmitry Shostakovich.

Οι δημιουργοί του μπαλέτου έχουν κάνει κάποιες αλλαγές στα πλαίσια της προσαρμογής του γνωστού έργου του Σαίξπηρ του 1603 σε παραγωγή χορού για το κοινό.

Υπόθεση του μπαλέτου «Άμλετ»

Σκηνή 1η

Ο Άμλετ θυμάται μια γιορτή γενεθλίων της παιδικής του ηλικίας παρόντων των αυλικών στο Κάστρο του Έλσινορ. Θυμάται τον πατέρα και τη μητέρα του, τον Βασιλιά και τη Βασίλισσα της Δανίας. Θυμάται τον βασιλικό σύμβουλο, τον Πολώνιο και τα δύο παιδιά του, την Οφηλία και τον Λαέρτη. Θυμάται επίσης τον θείο του, τον Κλαύδιο. Ο νεαρός Άμλετ χορεύει με την νεαρή Οφηλία. Ο Γιόρικ ένας διάσημος κλόουν εισέρχεται και χορεύει μαζί του.

Σκηνή 2η  

Το παρόν.

Ο Άμλετ και η Οφηλία βρίσκονται μαζί και εξερευνούν τα αισθήματα που έχει ο ένας για τον άλλο.

Σκηνή 3η

Οι αυλικοί αποχαιρετούν τον Άμλετ, ο οποίος φεύγει από το Έλσινορ για να σπουδάσει στη Βιτεμβέργη. 

Σκηνή 4η

Η Οφηλία τρελαίνεται καθώς ξέρει από τον αδελφό της Λαέρτη και τον πατέρα της Πολώνιο ότι δεν έχει καμία ελπίδα με τον Πρίγκιπα Άμλετ.

Σκηνή 5η

Ο Βασιλιάς ξαφνικά αρρωσταίνει και πεθαίνει. Η Βασίλισσα μένει μόνη της και πενθεί για το σύζυγό της. Ο Κλαύδιος, ο αδελφός του Βασιλιά, εμφανίζεται και παρηγορεί τη χήρα Βασίλισσα. 

Σκηνή 6η

Ο Κλαύδιος παντρεύεται την μητέρα του Άμλετ, Γερτρούδη. Αρχικά οι αυλικοί είναι επιφυλακτικοί, αλλά σταδιακά ο Κλαύδιος κερδίζει την υποστήριξή τους και ο γάμος τους γιορτάζεται. Ο Άμλετ επιστρέφει και βλέπει ότι έχουν σφετεριστεί τη θέση του. Η μητέρα του εξακολουθεί να είναι η Βασίλισσα, αλλά ο θείος του έχει γίνει τώρα ο νέος Βασιλιάς της Δανίας. 

Σκηνή 7η

Ο Άμλετ έχει μείνει μόνος του. Ξαφνικά εμφανίζεται το φάντασμα του πατέρα του και ο πρώην Βασιλιάς της Δανίας δείχνει ότι ο θάνατος του δεν προκλήθηκε από φυσικά αίτια όπως όλοι πίστευαν αλλά στην πραγματικότητα δολοφονήθηκε από τον Κλαύδιο που του χορήγησε ένα δηλητήριο. Το φάντασμα λέει στον Άμλετ να τον εκδικηθεί.

Σκηνή 8η

Ο  Άμλετ φαντάζεται μόνος του ότι σκοτώνει τον θείο του, αλλά αποτυγχάνει όταν έρχεται αντιμέτωπος με τον πραγματικό Κλαύδιο. Τότε ο Άμλετ προσποιείται ότι είναι τρελός. 

Σκηνή 9η

Ο Πολώνιος έχει λάβει ένα πακέτο από ερωτικά γράμματα της Οφηλίας. Τα έχει στείλει ως δόλωμα για να ανακαλύψει αν ο Άμλετ είναι πραγματικά τρελός. Ο Πολώνιος και ο Κλαύδιος κρύβονται. Όμως ο Άμλετ εμφανίζεται και η Οφηλία του δίνει πίσω τα γράμματα. Η Οφηλία τρομάζει και έτσι ο Άμλετ συνειδητοποιεί ότι τον κατασκοπεύουν. Η Οφηλία τον έχει προδώσει. 

Σκηνή 10η

Ο Άμλετ καλεί τους αυλικούς σε μια παράσταση που ανεβάζει στην οποία παρουσιάζεται η δολοφονία του πατέρα του. Ο Κλαύδιος εξοργίζεται και ο Άμλετ νιώθει ότι δικαιώνεται.

Σκηνή 11η

Στην κρεβατοκάμαρα της Βασίλισσας 

Ο Πολώνιος εισέρχεται και σχεδιάζουν με την Γερτρούδη πώς θα διαχειριστούν την περίεργη συμπεριφορά του Πρίγκιπα. Όταν φτάνει ο Άμλετ, ο Πολώνιος κρύβεται πίσω από μια οθόνη. Ο Άμλετ έρχεται αντιμέτωπος με τη μητέρα του και θυμώνει. Τότε εμφανίζεται το φάντασμα του Βασιλιά και σταματά τον γιο του. Ο Άμλετ καταλαβαίνει ότι υπάρχει κάποιος που τον κατασκοπεύει στην κρεβατοκάμαρα της μητέρας του. Πιστεύοντας ότι είναι ο Κλαύδιος πίσω από την οθόνη χτυπά και συνειδητοποιεί ότι έχει σκοτώσει τον Πολώνιο, τον πατέρα της Οφηλίας. 

Σκηνή 12η

Η Οφηλία πέφτει πάνω στο σώμα του πατέρα της. Η Γερτρούδη κλαίει. Ο Άμλετ αποστέλλεται μακριά. 

Σκηνή 13η

Η Οφηλία χάνει τα λογικά της.

Σκηνή 14η

Η Οφηλία πέφτει σ’ ένα ποτάμι και πνίγεται.

Σκηνή 15η

Ένα νεκροταφείο και δύο νεκροθάφτες. Ο Άμλετ επιστρέφει και βλέπει ένα κρανίο κοντά σ’ ένα νέο τάφο. Είναι του Γιόρικ.

Σκηνή 16η

Εμφανίζεται μια νεκρική πομπή. Ο Άμλετ βλέπει ότι είναι της Οφηλίας. Ο Άμλετ και ο Λαέρτης παλεύουν της πάνω από το σώμα. 

Σκηνή 17η

Ο Κλαύδιος ηρεμεί τον Λαέρτη και οργανώνουν μια μονομαχία χρησιμοποιώντας δηλητήριο για να δολοφονήσουν τον Άμλετ. 

Σκηνή 18η

Ο Άμλετ μόνος του είναι στοιχειωμένος από το φάντασμα της Οφηλίας.

Σκηνή 19η

Η Νορβηγία εισβάλλει στη Δανία. Το Έλσινορ προετοιμάζεται για πόλεμο.

Σκηνή 20η

Ο Άμλετ αποχαιρετά τα φαντάσματα του πατέρα του, της Οφηλίας και του Γιόρικ.

Σκηνή 21η

Η μονομαχία. 

Ο Λαέρτης και ο Άμλετ μονομαχούν. Η Βασίλισσα πίνει κατά λάθος από το δηλητήριο. Ο Λαέρτης τραυματίζει τον Άμλετ. Ο Άμλετ σκοτώνει τον Λαέρτη και τον Κλαύδιο.

Σκηνή 22η

Η Γερτρούδη αποχαιρετά το γιο της.

Σκηνή 23η

Ο νορβηγικός στρατός εισβάλλει στη σκηνή.

 

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του Bolshoi Theatre:

http://www.bolshoi.ru/en/performances/812/

 

Πηγή πληροφοριών: jtimes.ru, bolshoi.ru

Πηγή εικόνας: bolshoi.ru

επιστροφή στην κορυφή