Menu

«Η Σταχτοπούτα» από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

  • Κατηγορία Νέα

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει την εντυπωσιακή παραγωγή «Η Σταχτοπούτα» του Γιόχαν Στράους του νεότερου σε χορογραφία Ρενάτο Τζανέλλα από τις 24 Απριλίου και για έξι μόνο παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σε ότι αφορά την ιστορία του μπαλέτου, δεν είναι ευρέως γνωστό ότι ο Γιόχαν Στράους ο νεότερος, γνωστός και ως «βασιλιάς του βαλς», λίγο πριν φύγει από τη ζωή συνέθεσε μουσική για ένα μπαλέτο. Ο συνθέτης πέθανε το 1899 και δεν πρόλαβε να δει την πρεμιέρα του έργου του το 1901. Κατά συνέπεια τη μουσική σύνθεση του μπαλέτου ανέλαβε να ολοκληρώσει ο καταξιωμένος συνθέτης Γιόζεφ Μπάγερ, γνωστός για τα μπαλέτα που συνέθεσε και σημείωσαν μεγάλη επιτυχία εκείνη την εποχή.

Έτσι φέτος με αφορμή την συμπλήρωση εκατό ετών από το θάνατο του συνθέτη και τη συμπλήρωση ογδόντα ετών από το 1919, την τελευταία χρονιά που παρουσιάστηκε το μπαλέτο στην Κρατική Όπερα της Βιέννης για την οποία το συνέθεσε ο Στράους, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ, Ρενάτο Τζανέλλα, αποφάσισε να ανεβάσει εκ νέου την παραγωγή. Να σημειωθεί ότι ο Ρενάτο Τζανέλλα, ο οποίος διατέλεσε και ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπαλέτου της Κρατικής Όπερας της Βιέννης, πρότεινε τη δική του ανάγνωση για το μπαλέτο που είναι εμπνευσμένη από δύο στοιχεία. Το πρώτο στοιχείο ήταν ότι η παραγωγή συνέπιπτε με την στροφή του αιώνα καθώς κατά την πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του μπαλέτου ο κόσμος διάβαινε το κατώφλι του 20ου αιώνα, ενώ κατά την αναβίωση του το 1999 αυτό του 21ου αιώνα. Το δεύτερο στοιχείο που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Ρενάτο Τζανέλλα ήταν ο κόσμος της μόδας και για το λόγο αυτό συνεργάστηκε με έναν από τους διασημότερους κορυφαίους σχεδιαστές μόδας, τον Κριστιάν Λακρουά. Ο Λακρουά έχει μεγάλη εμπειρία στο θεατρικό κοστούμι καθώς έχει σχεδιάσει για όπερα, μπαλέτο και θέατρο, για πολλές παραγωγές που παρουσιάστηκαν στην Όπερα του Παρισιού και στην Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης. Σε ότι αφορά τα σκηνικά της παράστασης, ο Λακρουά ακολουθώντας την βασική ιδέα του Τζανέλλα να υπάρχουν στοιχεία που να παραπέμπουν στην αρχική παραγωγή , για να σχεδιάσει τα σκηνικά της παράστασης εμπνεύστηκε από τα σχέδια που είχε φιλοτεχνήσει ο Άντον Μπριόσκι για την πρώτη παραγωγή της Κρατικής Όπερας της Βιέννης.

Έτσι η εντυπωσιακή παράγωγή του μπαλέτου «Η Σταχτοπούτα» του Γιόχαν Στράους του νεότερου θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 24, 25, 26, 28, 29, 30 Απριλίου 2015 από το Μπαλέτο της ΕΛΣ. Συμμετέχουν οι Α’ Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι και το Corps de Ballet της ΕΛΣ. Επίσης την Ορχήστρα της ΕΛΣ θα διευθύνει ο Αρχιμουσικός, Ηλίας Βουδούρης.

Πληροφορίες Παράστασης

Η Σταχτοπούτα

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Πρεμιέρα 24 Απριλίου 2015

24, 25, 26, 28, 29, 30 Απριλίου 2015

Ώρα έναρξης: 20:00 μ.μ.

 

Μουσική: Γιόχαν Στράους ο νεότερος

Χορογραφία - φωτισμοί: Ρενάτο Τζανέλλα

Μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης

Σκηνικά - κοστούμια: Κριστιάν Λακρουά


Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στους συνδέσμους:

http://www.nationalopera.gr/gr/event/i-stahtopouta-sto-megaro-mousikis-athinon/

http://www.megaron.gr/default.asp?pid=5&la=1&evID=2659

 

Πηγή πληροφοριών: nationalopera.gr

Πηγή εικόνας: nationalopera.gr

επιστροφή στην κορυφή