Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οθέλλος: Ένα μπαλέτο τριών πράξεων στο American Ballet Theatre

Οθέλλος: Ένα μπαλέτο τριών πράξεων στο American Ballet Theatre

Σε περισσότερες από 75 σεζόν χορού, το American Ballet Theatre έχει παρουσιάσει εντυπωσιακά έργα του Σαίξπηρ όπως «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Η Τρικυμία», «Όνειρο Θερινής Νυκτός», «Άμλετ» καθώς και «The Moor’s Pavane» εμπνευσμένο από το έργο «Οθέλλος». Έτσι φέτος στα πλαίσια εορτασμού της 75ης επετείου του, το American Ballet Theatre παρουσίασε σε αναβίωση το μπαλέτο «Othello» του διάσημου Αμερικανού χορογράφου, Lar Lubovitch. Πρόκειται για ένα μπαλέτο τριών πράξεων που έχει να παρουσιαστεί από το 2007.

Ο Lar Lubovitch που συμπληρώνει 50 χρόνια καριέρας στο χορό, είναι ένας σύγχρονος χορογράφος που έχει συνεργαστεί με το Broadway και με πολλούς διάσημους θιάσους μπαλέτου. Το έργο του «Οθέλλος» διευρύνει το λεξιλόγιο του μπαλέτου δίνοντας στους χορευτές την ευκαιρία να εξελιχθούν. 

Η μουσική του έργου ανήκει στον διάσημο Αμερικανό συνθέτη Elliot B Goldenthal και εκφράζει την ατμόσφαιρα του έργου. Η μουσική με τη χορογραφία συνυπάρχουν αρμονικά μεταφέροντας το θεατή στο κλίμα του έργου του Σαίξπηρ.

Υπόθεση του έργου «Οθέλλος»

Ο Οθέλλος είναι αξιωματικός του στρατού της Δημοκρατίας της Βενετίας. Κρυφά παντρεύτηκε την όμορφη νεαρή και εύγλωττη Δυσδαιμόνα χωρίς τη συναίνεση του πατέρα της, Βραβάντιου. Όταν ο Ιάγος, ένας κακόβουλος στρατιώτης που είχε φιλοδοξίες για προαγωγή του, βλέπει ότι ο Οθέλλος αντί για αυτόν προάγει τον άπειρο Κάσσιο, θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο εκδίκισης του. Ο Οθέλλος εντελώς ανυποψίαστος πέφτει θύμα. Ο Ιάγος χρησιμοποιεί τον Ροδρίγο, ένα νεαρό και βαθιά ερωτευμένο με τη Δυσδαιμόνα, η οποία όμως δεν ανταποκρίνεται.

Ο Βραβάντιος μαθαίνει για τον κρυφό γάμο και τον Οθέλλο και απευθύνεται στα δικαστήρια κατηγορώντας τον για μάγια καθώς ποτέ δεν πιστεύε ότι θα μπορούσε η κόρη του να αγαπήσει «αυτόν τον ασχημομούρη». Ο Οθέλλος και η Δυσδαιμόνα εκλιπαρούν τον πατέρα της να τους δώσει την ευχή του, γιατί αγαπιούνται αληθινά. Ο Οθέλλος στέλνεται στην Κύπρο για να πολεμήσει τους Τούρκους. Μαζί του ταξιδεύουν και η Δυσδαιμόνα καθώς και ο Κάσσιος μαζί με τον Ιάγο που ακολουθείται από τη γυναίκα του Αιμιλία.

Ο Ιάγος δηλητηριάζει τη σχέση του Οθέλλου λέγοντάς του ότι η γυναίκα του τον απατά με τον Κάσσιο δείχνοντάς του για αποδεικτικό στοιχείο ένα μαντηλάκι που είχε δήθεν βρει. Ο Οθέλλος γεμάτος καχυποψία κατηγορεί τη γυναίκα του για συζυγική απάτη και ψεύδος. Η Αιμιλία όμως του εκμυστηρεύεται την αλήθεια πριν την δολοφονήσει ο Ιάγος. Ο Ιάγος τελικά θα συλληφθεί και το σχέδιό του θα αποκαλυφθεί, ο Οθέλλος όμως αυτοκτονεί από τις τύψεις.

Πηγές πληροφοριών: theupcoming.co.uk, wikipedia.org

Πηγή εικόνας: nytimes.com

balleton.gr