Menu

Το American Ballet Theatre γιορτάζει την 75η επέτειο του με εντυπωσιακές παραστάσεις

  • Κατηγορία Νέα

Φέτος το American Ballet Theatre γιορτάζει την 75η επέτειο του και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με πολλές εντυπωσιακές παραστάσεις. Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων ξεκίνησε στις 18 Μαΐου στο Metropolitan Opera House με ένα Γκαλά Μπαλέτου στο οποίο οι διακεκριμένοι χορευτές του ΑΒΤ παρουσίασαν αποσπάσματα από έργα του ρεπερτορίου του θιάσου.

Πιο αναλυτικά στο Γκαλά Μπαλέτου για την 75η επέτειο του ΑΒΤ παρουσιάστηκε το έργο «Billy the Kid» σε χορογραφία Eugene Loring και σε μουσική Aaron Copeland με λιμπρέτο του Lincoln Kirsten.  Το συγκεκριμένο μπαλέτο παρουσιάστηκε πρώτη φορά από το ΑΒΤ στις 8 Δεκεμβρίου 1940 στο Civic Opera House στο Σικάγο με ερμηνευτές τον Eugene Loring και την Alicia Alonso. Πρόκειται για ένα έργο που ξεφεύγει από τα κλασικά βήματα του μπαλέτου προσεγγίζοντας μια πιο σύγχρονη οπτική του χορού.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με το μπαλέτο του Jerome Robbins «Fancy Free», το οποίο παρουσιάστηκε πρώτη φορά στις 18 Απριλίου 1944 στο Metropolitan Opera House και σηματοδότησε την εμφάνιση του άγνωστου μέχρι τότε συνθέτη, Leonard Bernstein καθώς και την πρώτη φορά που ο Oliver Smith σχεδίασε μοναδικά σκηνικά για το ABT. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μπαλέτο είναι εμπνευσμένο από το μιούζικαλ «On the Town».

Μετά το έργο «Fancy Free», μίλησαν οι καλλιτέχνες Ruth Ann Koesun και Susan Jaffe καθώς και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ABT, Kevin McKenzie. Η λαμπερή βραδιά συνεχίστηκε με άλλα 24 αποσπάσματα από κορυφαία μπαλέτα διάσημων χορογράφων συμπεριλαμβανομένων των Agnes de Mille, Paul Taylor, Twyla Tharp, Antony Tudor, Alexei Ratmansky, Kenneth MacMillan, Natalia Makarova, Jirí Kylián, and George Balanchine και πολλών άλλων. Στη βραδιά ξεχώρισαν η σκηνή «Βασίλειο των Σκιών» από το μπαλέτο «Η Μπαγιαντέρα» σε χορογραφία της Natalia Makarova και η τελευταία σκηνή από το μπαλέτο «Λίμνη των Κύκνων» σε χορογραφία του Kevin McKenzie αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι το corps de ballet του ABT έχει μοναδική δεξιοτεχνία.

Μια άλλη κορυφαία στιγμή του επετειακού γκαλά ήταν η σκηνή από το μπαλέτο «Etudes»του Harold Lander, σε μουσική Knundage Riisager μετά Czerny. Μια ομάδα από έξι μπαλαρίνες και ο σολίστ χορευτής Joseph Gorak παρουσίασαν άψογα Fouettés σε αρμονία. Στη συνέχεια, οι μπαλαρίνες κινούμενες με αργό ρυθμό σχημάτισαν μια διαγώνιο. Η διάσημη μπαλλαρίνα και κορυφαία χορεύτρια του ΑΒΤ, Gillian Murphy, εντυπωσίασε το κοινό με τη δεξιοτεχνία της.

Επίσης παρουσιάστηκαν η 2η Πράξη από το μπαλέτο «Ζιζέλ», το Grand Finale από την 3η Πράξη του μπαλέτου «Η Ωραία Κοιμωμένη» του Tchaikovsky.

Οι παραστάσεις στα πλαίσια του εορτασμού της 75ης επετείου του ΑΒΤ θα συνεχιστούν έως τις 4 Ιουλίου 2015 στο Metropolitan Opera House της Νέας Υόρκης και μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.abt.org/calendar.aspx?startdate=5/1/2015

Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της 75ης επετείου του American Ballet Theatre στην οποία μπορείτε να δείτε μέσα από φωτογραφίες και κείμενα την ιστορία του θιάσου από δεκαετία σε δεκαετία ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.abt.org/75/

Επίσης ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία του American Ballet Theatre που προβλήθηκε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS στις 15 Μαΐου 2015 θα κυκλοφορήσει σε DVD στις 14 Ιουλίου 2015 και θα είναι διαθέσιμο από το online shop του PBS (http://www.shoppbs.org/home/index.jsp).

 

Πηγή πληροφοριών: broadwayworld.com, abt.org

Πηγή εικόνας: creativedrinks.com.au

επιστροφή στην κορυφή