Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέσσερα διδάγματα από μια Πρίμα Μπαλαρίνα

Τέσσερα διδάγματα από μια Πρίμα Μπαλαρίνα

Η κορυφαία χορεύτρια Julie Kent φέτος ολοκληρώνει μια καριέρα 30 ετών με το American Ballet Theatre αποχαιρετώντας το κοινό στο Metropolitan Opera House. Έτσι σε μια ειλικρινή συζήτηση αναφέρει στο περιοδικό Vanity Fair πώς το μπαλέτο επηρέασε τη ζωή της.

Ο κορυφαίος Mikhail Baryshnikov δήλωσε για εκείνη «γοητευμένος από την εμφάνισή της». Οι New York Times έγραψαν ότι χορεύει με «εκθαμβωτική αίγλη». Επιπρόσθετα στην σημερινή εποχή, η Julie Kent είναι η μοναδική Αμερικανίδα μπαλαρίνα που έχει κερδίσει το διεθνώς αναγνωρισμένο βραβείο χορού Prix Benois de la Danse. Φέτος μετά από 30 χρόνια επιτυχημένης καριέρας με το American Ballet Theatre και μετά από εκατοντάδες παραστάσεις, η Julie Kent αποχαιρέτησε το κοινό στις 20 Ιουνίου παραμένοντας μία από τις πιο εμβληματικές μπαλαρίνες στην πρόσφατη ιστορία.

H Julie Kent έχει ερμηνεύσει πολλούς κύριους ρόλους σε κορυφαία μπαλέτα ως κορυφαία χορεύτρια με το American Ballet Theatre από το 1993. Συγκεκριμένα το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει τους ρόλους: Odette (Λίμνη των Κύκων), Artemis (Άρτεμις), Cinderella (Σταχτοπούτα), Anastasia (Αναστασία), Princess Aurora (Η Ωραία Κοιμωμένη) κ.α. Με αφορμή την αποχαιρετιστήρια παράσταση της, όπου ερμήνευσε το ρόλο της Ιουλιέτας στο μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», η πρίμα μπαλαρίνα αναφέρει στο περιοδικό Vanity Fair τέσσερα πράγματα που της έχει διδάξει το μπαλέτο για τη ζωή ή αλλιώς πώς το μπαλέτο επηρέασε τη ζωή της. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Julie Kent: «δεν έχω αναμνήσεις πριν από το μπαλέτο».

Η ομορφιά μπορεί να σώσει τον κόσμο

Ένα βράδυ, πριν ανέβει στη σκηνή, η Julie Kent βρήκε ένα σημείωμα στο καμαρίνι της από την διάσημη Natalia Makarova, την Ρωσίδα πρίμα μπαλαρίνα που αυτομόλησε στη Δύση το 1970 το διάστημα που χόρευε ως μέλος του Kirov Ballet. «Κάποιος είπε κάποτε ότι η ομορφιά μπορεί να σώσει τον κόσμο» έγραφε «Τι μεγάλη ευθύνη που έχετε». Αυτά τα ποιητικά λόγια έμειναν χαραγμένα στη μνήμη της Julie Kent, καθώς η ομορφιά πιστεύει συνδέεται με ότι εκπέμπει το καλό και αυτό θα μπορούσε να μεταφέρει μέσα από το χορό και τη ζωή της. «Είναι η ομορφιά στην ανθρωπότητα. Ομορφιά υπάρχει στην καλοσύνη. Ομορφιά υπάρχει στην μητρότητα και ομορφιά στη συγχώρεση και ομορφιά στη φροντίδα. Υπάρχει ομορφιά σε όλες τις πτυχές της ζωής», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Και αποτελεί μια απελευθέρωση και μια ανταμοιβή για την ψυχή που μπορείτε να δείτε», συμπληρώνει.

Η επιτυχία έρχεται από πολλά ταλέντα προς μια κατεύθυνση

Αυτή η ειρωνική φράση προέρχεται από μια μπαλαρίνα - από έναν άνθρωπο που αφιερώνει τη ζωή του σε μια μορφή χορού -  όμως η Julie Kent επισημαίνει ότι η ανάπτυξη των ταλέντων της την βοήθησαν να πετύχει. «Πράγματι. . . χρησιμοποιώντας ένα πλήθος ταλέντων που διαθέτετε και εστιάζοντας προς μία κατεύθυνση μπορείτε να πετύχετε και να προχωρήσετε μπροστά», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Δεν αρκεί: να περπατάτε και να είστε πραγματικά ταλαντούχοι και να διαγράψετε μια μεγάλη επιτυχία. Πρέπει να είστε καλός ακροατής, να είστε καλός παρατηρητής, να έχετε ένα ευέλικτο φακό για να δείτε στη ζωή μια πολύ μικρή λεπτομέρεια καθώς επίσης και κάνετε ένα βήμα πίσω για να δείτε μια πολύ μεγαλύτερη, ευρύτερη προοπτική».

Έμφαση στην άσκηση, όχι στο στόχο

Η Julie Kent, η οποία πρωταγωνίστησε στις ταινίες «Χορευτές» και «Κεντρική Σκηνή» εκτός του ότι είναι κορυφαία χορεύτρια του American Ballet Theatre, επισημαίνει ότι διέγραψε μια επιτυχημένη καριέρα χάρη στην προσπάθεια ανάπτυξης των ικανοτήτων της και όχι επειδή είχε κάποιο άστρο. «Θα πρέπει να αφοσιωθείτε στην δουλειά, όχι στο που θέλετε να φτάσετε». Ο θαυμασμός είναι αποτέλεσμα της αδιάκοπης δουλειάς οδεύοντας προς ένα συγκεκριμένο στόχο. Και αν δεν οδηγήσει εκεί; Θα εξακολουθείτε να εξελίσσεστε γιατί θα ασχολείστε με αυτό που αγαπάτε. «Αφήστε τη δουλεία σας να μιλήσει μόνη της», λέει χαρακτηριστικά. «Αν επικεντρωθείτε σε αυτό που κάνετε και αυτό είναι και η δουλειά σας και η ανταμοιβή σας, τότε είστε απλά σε μια πολύ καλύτερη θέση».

Μην ξεχνάτε τα βασικά

Κάθε πρωί, η εξάσκηση μπαλέτου της Julie Kent το ξεκινά με τον ίδιο τρόπο: στην πρώτη θέση, κάνει την ίδια άσκηση που έκανε από οκτώ χρονών.  Πολλές φορές πιστεύουμε ότι έχουμε ξεπεράσει ορισμένα πράγματα που μάθαμε ως παιδιά, όμως η Julie Kent ποτέ δεν χάνει την αίσθηση της κατάπληξης. Προπονείται «με την ελπίδα ότι κάθε μέρα θα κάνει την άσκηση πιο όμορφα», αναφέρει. «Είναι η πηγή της νεότητας», συμπληρώνει.

 

Πηγή πληροφοριών: vanityfair.com

Πηγή εικόνας: telegram.com

balleton.gr