Menu

Misty Copeland: Η πρώτη Αφροαμερικανή Κορυφαία Χορεύτρια του American Ballet Theatre

  • Κατηγορία Νέα

Η διεθνούς φήμης μπαλαρίνα Misty Copeland έγινε πρόσφατα η πρώτη Αφροαμερικανή κορυφαία χορεύτρια (principal dancer) του American Ballet Theatre στα 75 χρόνια ιστορίας του. Η Copeland προήχθη σε Κορυφαία Χορεύτρια μετά από 14 χρόνια συνεργασίας ως Σολίστ με το διάσημο θίασο.

H Misty Copeland γεννήθηκε στο Kansas City του Missouri το 1982 και είναι η μικρότερη από τα τέσσερα παιδιά από το δεύτερο γάμο της μητέρας της. Η οικογένειά της μετακόμισε στο San Pedro της California, όπου η μητέρα της θα παντρευόταν τον τέταρτο σύζυγό της.

Η Copeland ξεκίνησε να ασχολείται με το μπαλέτο σε ηλικία 13 ετών. Το αθλητικό της σώμα τράβηξε την προσοχή ενός από τους προπονητές της. Έτσι ο δάσκαλος της πρότεινε να παρακολουθήσει δωρεάν μαθήματα μπαλέτου με την Cynthia Bradley στο τοπικό Boys and Girls Club στο San Pedro.

Από την αρχή, το ταλέντο της Copeland ξεχώρισε ανάμεσα σε πολλούς χορευτές. Επίσης παρόλο που συνήθως οι χορευτές χρειάζονται τρία χρόνια για να χορεύψουν με pointe, η Copeland χρειάστηκε μόνο τρεις μήνες. Εντυπωσιασμένη με το ταλέντο της, η Cynthia Bradley την προσκάλεσε να συμμετάσχει στην τοπική σχολή χορού - το San Pedro Dance Center.

Δυστυχώς, η οικογένεια της Copeland μετακόμιζε συνεχώς και τελικά εγκαταστάθηκαν σ' ένα ξενοδοχείο στο Gardena. Ήταν πολύ μακρία για να πηγαίνει στα μαθήματα μπαλέτου και έτσι η μητέρα της Copeland της είπε ότι έπρεπε να τα εγκαταλείψει.

Όταν το έμαθαν η Bradley και ο σύζυγός της, προσφέρθηκαν να στεγάσουν την Copeland κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, προκειμένου να συνεχίσει τα μαθήματα χορού. Η συμφωνία αυτή διήρκησε για τρία χρόνια.

Το 1998, η Copeland δέχτηκε μια πλήρη υποτροφία για το καλοκαιρινό εντατικό πρόγραμμα του Μπαλέτο του Σαν Φρανσίσκο (San Francisco Ballet). Μετά το πρόγραμμα, η μητέρα της Copeland ήθελε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αλλά η Copeland και οι Bradleys διαφώνησαν πιστεύοντας ότι αυτή η αλλαγή θα βλάψει την καριέρα της.

Ακουλήθησε μια μάχη για την επιμέλεια της. Τελικά πήρε την επιμέλεια η μητέρας της και οι Bradleys συμφώνησαν να μην επικοινωνήσουν μαζί της πια.

Ένα χρόνο αργότερα, η Copeland έγινε δεκτή στο καλοκαιρινό εντατικό πρόγραμμα του American Ballet Theatre και αργότερα κλήθηκε να συμμετάσχει στην studio company. H Copeland πήρε την δύσκολη απόφαση να επιστρέψει στην Καλιφόρνια, προκειμένου να τελειώσει το ανώτερο έτος του γυμνασίου.

Στα 18 της, η Copeland επέστρεψε στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει το ABT και έγινε μέλος του Corps de Ballet του θιάσου το 2001. Έτσι στα 24 έγινε η τρίτη Αφροαμερική μπαλαρίνα Soloist στην ιστορία του ABT.

Φέτος έγινε η πρώτη Αφροαμερικανή κορυφαία χορεύτρια στην ιστορία του ABT.

Το ανερχόμενο αστέρι έχει προσελκύσει νέο και διαφορετικό κοινό για μπαλέτο. Έχει χορέψει για τον Prince σε περιοδεία και συμμετείχε σε μια αθλητική καμπάνια για την εταιρεία Under Armour. Το βιβλίο “Life In Motion: An Unlikely Ballerina” και το παιδικό βιβλίο της “Firebird” κυκλοφόρησαν το 2014.

 

Πηγή πληροφοριών: thebradentontimes.com

Πηγή εικόνας: 4kommedia.com

επιστροφή στην κορυφή