Menu

Η τέχνη της κατασκευής των παπουτσιών μπαλέτου

Οι πουέντ, δηλαδή τα παπούτσια που φορούν οι μπαλαρίνες για να χορεύουν, είναι κατασκευασμένες με μεγάλη δεξιοτεχνία. Το μπροστινό τους μέρος είναι σκληρό έτσι ώστε η μπαλαρίνα να μπορεί να χορεύει στις μύτες των ποδιών της. Είναι επενδεδυμένες με σατέν ύφασμα. Η κατασκευή τους χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνική και ακρίβεια και γίνεται από εξειδικευμένους ανθρώπους. Οι κατασκευαστές δημιουργούν διάφορους τύπους πουέντ καθώς κάθε χορεύτρια πρέπει να επιλέξει τον τύπο παπουτσιού που εφαρμόζει καλύτερα στα πόδια της.

Γενικά οι πουέντ διαθέτουν δύο βασικά χαρακτηριστικά:

Ένα κουτί στο μπροστινό τμήμα του παπουτσιού που περιβάλλει και υποστηρίζει τα δάχτυλα των ποδιών. Αυτό το κουτί είναι κατασκευασμένο από στρώσεις χαρτιού και υφάσματος κολλημένες μεταξύ τους. Για την κατασκευή του κουτιού άλλες εταιρείες χρησιμοποιούν πλαστικό και άλλες καουτσούκ.

Ένα κομμάτι από άκαμπτο υλικό (shank) που στηρίζει την καμάρα του ποδιού όταν η χορεύτρια χορεύει στις πουέντ, το οποίο είναι συνήθως κατασκευασμένο από δέρμα, πλαστικό, χαρτόνι ή στρώματα κόλλας και υφάσματος (λινάτσα).

Επίσης οι πουέντ έχουν δερμάτινη σόλα (sole) και καλύπτονται από σατέν ύφασμα που προσδίδει όμορφη αισθητικά εμφάνιση στο παπούτσι. Οι πουέντ είναι πιο συχνά διαθέσιμες σε ανοιχτό ροζ χρώμα (σομόν). Έπειτα οι μπαλαρίνες προσθέτουν κορδέλες για να στερεώσουν τα παπούτσια σωστά στα πόδια τους και να χορεύουν με ασφάλεια.

Όπως προαναφέρθηκε οι πουέντ κατασκευάζονται στο χέρι και με μια ιδιαίτερη τεχνική. Οι Jack Flynn και Nick David γύρισαν ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ από το εργοστάσιο κατασκευής της εταιρείας Freed του Λονδίνου για να μας δώσουν εικόνα από τη διαδικασία κατασκευής, το εργοστάσιο και τους εξειδικευμένους τεχνήτες που εργάζονται εκεί.

 

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο video που παρουσιάζει την τέχνη που κρύβεται πίσω από τα διάσημα παπούτσια χορού. Δείτε το video παρακάτω

 

Πηγές πληροφοριών: sploid.gizmodo.com, el.wikipedia.org, ifanti.gr

Πηγή εικόνας: sploid.gizmodo.com

Πολυμέσα

επιστροφή στην κορυφή