Menu

Ποιό είναι το ιδανικό ύψος για έναν επαγγελματία χορευτή

  • Κατηγορία Νέα

Στον κόσμο του κλασικού μπαλέτου, το σώμα είναι το όργανο του χορευτή. Η ενασχόληση με τον επαγγελματικό χορό απαιτεί σκληρή και καθημερινή προπόνηση, σωστή και ενσυνείδητη εξάσκηση του σώματος έτσι ώστε να μπορεί το σώμα να υπακούει το χορευτή σε κάθε του βήμα.

Η προέλευση του κλασικού χορού συνδέεται με το βασιλιά Λουδοβίκο XIV, αλλά η καταγωγή της κλασσικής φιγούρας ή του σωματότυπου του μπαλέτου θεωρείται ότι προέρχεται από μια νεαρή χορεύτρια, την Marie Camargo, η οποία κατά το δέκατο όγδοο αιώνα, έγινε μια εξέχουσα φιγούρα στο θέατρο. Λέγεται ότι ήταν ευκίνητη, με καλλιτεχνικό ταλέντο, τεχνική αρτιότητα και κοντύτερη από τους άντρες χορευτές στη σκηνή. Όπως η Camargo έγινε διάσημη, έτσι και κάθε επίδοξη μπαλαρίνα επιθυμούσε να χορέψει με τον ίδιο θίασο όπως εκείνη. Πριν η Camargo κάνει το ντεμπούτο της στη σκηνή, οι χορευτές της εποχής εκείνης δεν είχαν συγκεκριμένο ύψος, αλλά, λόγω της δημοτικότητας της, η νέα φιγούρα έμελλε να επικρατήσει στο χώρο του μπαλέτου. Έτσι οι χορευτές με ύψος 165 cm έγιναν σύντομα το πρότυπο ύψους στο μπαλέτο για τις επόμενες δεκαετίες. Δυστυχώς πολλές μπαλαρίνες με ύψος 165cm κατέστρεψαν την καριέρα τους συνειδητοποιώντας πως ποτέ δεν θα γίνουν η επόμενη Camargo. Η εταιρεία γνωρίζοντας πόσο δημοφιλής είχε γίνει η Camargo με το ταλέντο της αρνήθηκε να εντάξει στο θίασο νέους χορευτές ψηλότερους από την κορυφαία χορεύτρια του. Ευτυχώς σήμερα για τους ψηλότερους χορευτές, αυτός ο περιορισμός ύψους δεν τηρείται από τους περισσότερους διάσημους θιάσους μπαλέτου στο κόσμο.

Ποιό είναι το ιδανικό σωματικό ύψος για μια μπαλαρίνα σήμερα;

Το ιδανικό ύψος των χορευτών συνήθως καθορίζεται από τις εταιρείες μπαλέτου που επιλέγουν τους χορευτές που θα εντάξουν στο θίασο. Το μέσο ύψος για τις γυναίκες στους περισσότερους θιάσους μπαλέτου είναι περίπου 167 εκατοστά. Ωστόσο, στην Ευρώπη ορισμένες εταιρείες απαιτούν από τις γυναίκες να μην είναι ψηλότερες από το παραδοσιακό 165 cm, ενώ άλλοι θίασοι έχουν ελάχιστο ύψος 173 cm. Μάλιστα σε μια εταιρεία μπαλέτο μια μπαλαρίνα έχει ύψος 184 cm.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι στον επαγγελματικό χορό η σωματική διάπλαση ενός ώριμου χορευτή δεν πρέπει απαραίτητα να είναι (και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι) το ίδιο με το σώμα ενός μαθητή μπαλέτου. Οι εταιρείες θέλουν το ταλέντο και το ταλέντο έρχεται σε όλα τα σχήματα και μεγέθη. Λίγες είναι οι εταιρείες που θα γυρίσουν την πλάτη σε μια εξαιρετικά ταλαντούχα χορεύτρια μόνο και μόνο επειδή δεν έχει τις τέλειες αναλογίες.

 

Πηγή πληροφοριών: danceinforma.com

Πηγή εικόνας: bolshoi.ru

επιστροφή στην κορυφή