Menu

«Ο τίτλος της κορυφαίας μπαλαρίνας δεν αποτελεί αυτοσκοπό αλλά μια νέα αρχή»

  • Κατηγορία Νέα

Η διάσημη Γαλλίδα κορυφαία μπαλαρίνα Dorothee Gilbert έχει περάσει από όλες τις βαθμίδες διάκρισης στο κλασικό μπαλέτο. Αρχικά εισήχθη στην Σχολή του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού (Paris Opera Ballet school) σε ηλικία 11 ετών και αργότερα προήχθη σε κορυφαία χορεύτρια (danseuse Etoile) του διάσημου θιάσου του Παρισιού. Όμως παρά την διεθνή διάκριση που έχει λάβει, η 32χρονη διάσημη μπαλαρίνα πιστεύει ότι η αναζήτηση για την τελειότητα δεν σταματάει ποτέ για έναν καλλιτέχνη και μιλάει για την εμπειρία της στον χώρο του μπαλέτου. Διαβάστε όλα όσα είπε η διεθνώς διακεκριμένη καλλιτέχνης σε πρόσφατη συνέντευξη της.

Ερώτηση: Μιλήστε μας για τη διαδρομή σας με το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού;

Απάντηση: Ξεκίνησα να παρακολουθώ μαθήματα μπαλέτου σε ηλικία 7 ετών. Στα 10 βρέθηκα σε μια παράσταση μπαλέτου με την μητέρα μου και συνειδητοποίησα ότι θα μπορούσα να κάνω καριέρα στο χορό. Όταν πήγα στη σχολή του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού σε ηλικία 11 ετών αρχικά δεν πέτυχα. Κατάφερα να μπω στη σχολή το επόμενο έτος. Τελείωσα όλες τις τάξεις χορού και έγινα δεκτή στο Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού σε ηλικία 17 ετών.

Ε: Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε αντιμετωπίσει ως μπαλαρίνα;

Α: Όταν έπρεπε να αντικαταστήσω μια κορυφαία χορεύτρια που είχε τραυματιστεί και να χορέψω στην παράσταση «Études». Ήμουν ακόμα sujet (εν μέρη σολίστ και εν μέρη μέλος του corps de ballet) του θιάσου. Το «Études» είναι ένα από τα πιο δύσκολα σε τεχνικό επίπεδο μπαλέτα του κλασικού ρεπερτορίου. Τότε χόρευα στην συγκεκριμένη παράσταση ως μέλος του corps de ballet και ξαφνικά έπρεπε να αλλάξω κοστούμι (tutu), να φορέσω μια κορώνα και να εμφανιστώ στη σκηνή ερμηνεύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο, μια από τις πιο σύνθετες variations του μπαλέτου. Στα παρασκήνια ο δάσκαλός μου είχε περισσότερο άγχος από εμένα.

Ε: Πότε λάβατε τον τίτλο της Etoile μπαλαρίνας του θιάσου και πως το μάθατε;

Α: Μου το είπαν μετά την ερμηνεία μου στο μπαλέτο «Ο Καρυοθραύστης» το 2007. Σκέφτηκα ότι το να είσαι Etoile (Αστέρι) χορευτής σημαίνει τελειότητα καθώς αυτό είχα δει στους κορυφαίους χορευτές όταν ήμουν μικρότερη. Όταν ξύπνησα την επόμενη ημέρα είχα ακόμη τις ίδιες δυνατότητες και αδυναμίες. Δεν υπήρξε μαγικό ραβδί που να με κάνει τέλεια. Ο τίτλος δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μια νέα αρχή – ένα άνοιγμα με νέες προοπτικές.

Ε: Πείτε μας πως προετοιμάζεστε πριν βγείτε στην σκηνή για μια παράσταση;

Α: Έχω κάνει μαθήματα μπαλέτου το πρωί πριν από το φαγητό και ξεκουράζομαι για λίγη ώρα. Κάνω μια θεραπεία χαλάρωσης για να δω την παράσταση θετικά. Το μακιγιάζ, το χτένισμα και το ντύσιμο πραγματοποιείται δύο ώρες πριν την παράσταση και συνήθως χρησιμοποιώ αυτό το χρόνο για προθέρμανση.

 

Πηγή πληροφοριών: thenational.ae

Πηγή εικόνας: tmlserver.co.uk

 

Διαβάστε επίσης:

Dorothée Gilbert: Μια Μπαλαρίνα-Αστέρι με άψογη τεχνική, ευαισθησία και χάρη

επιστροφή στην κορυφή