Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έφυγε από τη ζωή η κορυφαία μπαλαρίνα Violette Verdy

Έφυγε από τη ζωή η κορυφαία μπαλαρίνα Violette Verdy

Η θρυλική μπαλαρίνα Violette Verdy, κορυφαία χορεύτρια στο New York City Ballet για 20 χρόνια και πρώην καλλιτεχνική διευθύντρια του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού και του Μπαλέτου της Βοστώνης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών όπως ανακοίνωσε το Indiana University Jacobs School of Music.

H Violette Verdy ήταν μια από τις κορυφαίες μπαλαρίνες του 20ου αιώνα που εντάχθηκε στο Μπαλέτο της Νέας Υόρκης (New York City Ballet) το 1958 και ερμήνευσε πάνω από 25 κύριους ρόλους σε μπαλέτα κατά τη διάρκεια της καριέρας της έως το 1977.

Χόρεψε σε πάνω από 100 διαφορετικά μπαλέτα με χορογραφίες περισσότερων από 50 χορογράφων συμπεριλαμβανομένων των κλασικών μπαλέτων "Ζιζέλ", ''Λίμνη των Κύκνων”, “Η Ωραία Κοιμωμένη”, “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” και “Σταχτοπούτα”.

H Verdy εργάστηκε ως καθηγήτρια και προπονήτρια σε περισσότερες από 150 επαγγελματικές εταιρείες και σχολές χορού σε όλο τον κόσμο. Δούλεψε ως προσκεκλημένη κύρια καθηγήτρια στη Σχολή Χορού του American Ballet στην πόλη της Νέας Υόρκης και ως καλλιτεχνική σύμβουλος στην Ακαδημία Américaine de Danse de Paris.

Ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού το διάστημα 1977 - 1980 και η πρώτη που κατείχε θέση σε πανεπιστημιακή σχολή για το μπαλέτο. Εντάχθηκε στη σχολή Jacobs School το 1996.

Εμφανίστηκε στη σκηνή, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση ερμηνεύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία "Μπαλαρίνα" του Ludwig Berger (1950) και στην ταινία της MGM "Το Γυάλινο Γοβάκι" (1955). Ήταν επίσης συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, συμπεριλαμβανομένων των "Of Swans, Sugarplums and Satin Slippers: Ballet Stories for Children" (1991) και "Giselle: A Role for a Lifetime" (1970).

Γεννήθηκε 1 Δεκεμβρίου 1933 στο Pont-l'Abbé στη βορειοδυτική Γαλλία και βαπτίσθηκε Nelly Armande Guillerm από τους γονείς της. Άλλαξε το όνομά της σε Violette Verdy όταν ήταν 15 χρονών.

 

Πηγή πληροφοριών: abcnews.go.com

Πηγή εικόνας: bostonballet.org

 

Διαβάστε επίσης: Violette Verdy: Η χαρισματική μπαλαρίνα και Κορυφαία Καθηγήτρια μπαλέτου

balleton.gr