Menu

Το Μπαλέτο Μπολσόι σηματοδοτεί την 60η επέτειο από την περιοδεία ορόσημο στο Λονδίνο

  • Κατηγορία Νέα

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι Ρώσοι χορευτές του Μπαλέτου Μπολσόι έκαναν το καθήκον τους να ξεπαγώσουν τις σχέσεις Ανατολής – Δύσης παρουσιάζοντας τις πρώτες παραστάσεις στο Βρετανικό κοινό που μέχρι τότε δεν είχε παρακολουθήσει κάτι παρόμοιο.

Αυτή την εβδομάδα, το Bolshoi Ballet επιστρέφει σηματοδοτώντας την 60η επέτειο από το γεγονός που αποτέλεσε θρίαμβο της τέχνης πάνω στη γεωπολιτική σε μια χρονιά που η Βρετανία σείστηκε από την κρίση του Σουέζ και η Σοβιετική Ένωση εισέβαλε στην Ουγγαρία.

Το γεγονός ξεκίνησε πολύ παράξενα” σημειώνει η πρώην πρίμα μπαλαρίνα Marina Kondratyeva, φέρνοντας στη μνήμη της το ιστορικό ταξίδι.

Το αεροπλάνο με το οποίο ταξιδεύαμε προσγειώθηκε σε διαφορετικό αεροδρόμιο (σε μια αεροπορική βάση έξω από το Λονδίνο) και είπαν ότι 26 κατάσκοποι είχαν προσγειωθεί και αυτό ήταν όλο που ανέφερε ο Τύπος” ανέφερε η Kondratyeva στο Reuters κατά τη διάρκεια προβών στη Μόσχα όπου καθοδηγούσε τους κορυφαίους χορευτές.

Σε μια κρίσιμη χρονιά που η δυσπιστία στις σχέσεις Μόσχας – Λονδίνου ήταν πολύ μεγάλη η πιθανότητα ακύρωσης των παραστάσεων.

Παρ' όλα αυτά ο Βρετανός δημοσιογράφος Clement Crisp θυμάται ότι οι άνθρωποι έκαναν ουρά για να βγάλουν εισιτήρια όλο το εικοσιτετράωρο για μέρες, περιμένοντας την καλοκαιρινή βροχερή ημέρα στη Βρετανία που θα απολαύσουν τον διάσημο θίασο να χορεύει στο Βρετανικό έδαφος.

Το κοινό εντυπωσίασε η θρυλική πρίμα μπαλαρίνα Galina Ulanova, η οποία ερμήνευσε τον κύριο ρόλο στο μπαλέτο “Romeo and Juliet” στο Covent Garden. “Η κορυφαία χορεύτρια του θιάσου μας ...έκανε απίστευτη εντύπωση στο κοινό του Λονδίνου”, αναφέρει χαρακτηριστικά η Marina Kondratyeva.

Ο Crisp που σήμερα είναι κριτικός τέχνης στους Financial Times, συναντήθηκε με την Galina Ulanova χρόνια αργότερα και του είπε ότι οι χορευτές ανησυχούσαν για την υποτονική αντίδραση του κοινού.

Ξέρεις πόσο παράξενο είναι; Το κοινό ήταν τόσο ήσυχο κατά τη διάρκεια της Πρώτης Πράξης” του είχε πει.

Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε, ήμασταν πολύ προβληματισμένοι. Γιατί να επικρατεί τέτοια ησυχία; Γιατί να επικρατεί τέτοια ησυχία;”

Η απάντηση; “Επειδή ήμασταν όλοι εκστασιασμένοι, καθόμασταν εκεί και παρακολουθούμε προσηλωμένοι όλα μέσα” δήλωσε ο Crisp. “Αλλά φυσικά στο τέλος της βραδιάς ακολούθησε χειροκρότημα 45 λεπτών. Και ανέβαινε και ανέβαινε...”

Το Μπαλέτο Μπολσόι μπορεί να βοηθήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων Ρωσίας – Βρετανίας” δηλώνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Bolshoi Ballet, Makhar Vaziev.

Νομίζω ότι οι περιοδείες του Μπαλέτου Μπολσόι αλλά και άλλων ταλαντούχων Ρώσων καλλιτεχνών, θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στις αντιλήψεις των ανθρώπων και τη στάση τους απέναντί μας. Αλλά πάντα λέω: Γιατί φοβάστε από εμάς; Εξηγήστε.”

 

Πηγή πληροφοριών: uk.reuters.com

επιστροφή στην κορυφή