Menu

Μπαλέτο - Πως οι νόμοι της φυσικής συνδέονται με τις κινήσεις χορού

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια επιστήμη βρίσκεται πίσω από μια πιρουέτα ή ένα grande jeté; Ίσως θα θέλατε πάντα να μάθετε πως ένας χορευτής μπορεί να εκτελεί με δεξιοτεχνία μια περιστροφή chaîné.

Ένα βίντεο έρχεται να δώσει εξηγήσεις για αυτά τα ερωτήματα που απασχολούν κάθε χορευτή. Οι μπαλαρίνες Sam και Stephanie χρησιμοποιούν πολλούς μυς ταυτόχρονα για να δώσουν την κατάλληλη ώθηση από το έδαφος. Θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι κάνουν τις κινήσεις με δύναμη ώστε η ανοδική αντίδραση να υπερβαίνει τη δύναμη της βαρύτητας επιτρέποντας στα σώματα τους να πετάξουν στα ύψη.

Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Πρέπει η Sam και η Stephanie να ελέγξουν το κέντρο βάρους τους και να εξασφαλίσουν μια ομαλή και χαριτωμένη προσγείωση στο έδαφος μετά από ένα άλμα.

Τι ισχύει για το relevé στις pointe; Αυτή η κίνηση απαιτεί εξαιρετική ισορροπία και συντονισμό. Το βάρος τους σώματος θα πρέπει να βρίσκεται σε αυτή την περίπτωση ακριβώς πάνω τις μύτες των pointe, οι οποίες είναι ως σημεία στήριξης. Ο χορευτής μπορεί να διατηρήσει την ισορροπία του μόνο όταν αυτά τα σημεία βρίσκονται σε ευθεία γραμμή.

Στο βίντεο επίσης παρουσιάζεται μια από τις πιο πολύπλοκες κινήσεις του μπαλέτου που είναι τα fouette. Θυμηθείτε τη Λίμνη των Κύκνων που η κίνηση εκτελείται 32 φορές σε επανάληψη. Ο χορευτής πρέπει να έχει τον πλήρη έλεγχο σε αυτή τη θέση και να προσαρμόζει το σώμα του συνεχώς. Επίσης πρέπει να αποκτά ώθηση από το έδαφος με συγκεκριμένο τρόπο προκειμένου να εξασφαλίσει ότι το κέντρο βάρους παραμένει πάνω από το πόδι του.

Βεβαίως ο χορευτής μπορεί να αγνοεί και τη φυσική. Αλλά αυτό δεν καθιστά τον τρόπο που χορεύει λιγότερο επιστημονικό.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: video.scroll.in

Πολυμέσα

επιστροφή στην κορυφή