Menu

Απόλυτη Πρίμα Μπαλαρίνα: Ο κορυφαίος τίτλος στο Μπαλέτο

  • Κατηγορία Νέα

Πρόκειται για μια σπάνια τιμή που ορισμένες μόνο μπαλαρίνες έχουν λάβει στην ιστορία του μπαλέτου. Ο τίτλος της Απόλυτης Πρίμα Μπαλαρίνας απονέμεται στις κορυφαίες μπαλαρίνες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην παγκόσμια σκηνή του χορού.

Αρχικά τον τίτλο εμπνεύστηκαν οι δάσκαλοι μπαλέτου της εποχής του πρώιμου Ρομαντικού Μπαλέτου και αποδίδεται στην μπαλαρίνα που έχει το μεγαλύτερο ταλέντο από άλλες κορυφαίες μπαλαρίνες.

Η ιστορία του τίτλου

Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του τίτλου ως διάκριση από θίασο μπαλέτου ήταν το 1894, όταν ο κορυφαίος Γάλλος καθηγητής μπαλέτου Marius Petipa τον έδωσε στην Ιταλίδα μπαλαρίνα Pierina Legnani. Τότε ήταν η σπουδαιότερη κορυφαία μπαλαρίνα σε όλη την Ευρώπη.

Η δεύτερη μπαλαρίνα που έλαβε τον τίτλο ήταν η Mathilde Kschessinska. Ο Petipa, ωστόσο, δεν συμφωνούσε στο να κρατήσει τον τίτλο καθώς θεωρούσε ότι ενώ ήταν μια σπουδαία μπαλαρίνα τον απέκτησε λόγω των διασυνδέσεων που είχε με τις Ρώσικες Αυτοκρατορικές Αυλές.

Οι Ρωσίδες μπαλαρίνες που έλαβαν τον τίτλο ήταν η Galina Ulanova και η Maya Plisetskaya. Επίσης η γεννημένη στην Ελβετία Αμερικανίδα μπαλαρίνα Eva Evdokimova άρχισε να αναγνωρίζεται ως Απόλυτη Πρίμα Μπαλαρίνα όταν χόρευε ωςguest με το Μπαλέτο Kirov τη δεκαετία του 1970 μέχρι που έλαβε τον τίτλο από την τότε διευθύντρια του θιάσου Natalia Dudinskaya.

Άλλες μπαλαρίνες που έχουν λάβει τον τίτλο είναι Anneli Alhanko από τη Σουηδία, η Alicia Alonso

από την Κούβα, η Alessandra Ferri από την Ιταλία, η Alicia Markova και η Margot Fonteyn από την Αγγλία.

Η μοναδική Γαλλίδα μπαλαρίνα που έλαβε τον τίτλο ήταν η Yvette Chauviré.

Επίσης ο Nureyev έδωσε τον τίτλο της Απόλυτης Αμερικανίδας Πρίμα Μπαλαρίνας στην Cynthia Gregory, αλλά είναι κάτι που δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα. Άλλη μια μπαλαρίνα που δεν κράτησε τον τίτλο ήταν η Anna Pavlova, ίσως η πιο γνωστή μπαλαρίνα στην ιστορία.

Στη Νότια Αφρική, η μόνη μπαλαρίνα που έλαβε τον τίτλο της Απόλυτης Πρίμα Μπαλαρίνα ήταν η Phyllis Spira.

Από τότε που η Evdokimova θεωρήθηκε διεθνώς αναγνωρισμένη και όχι μόνο ως Αμερικανίδα χορεύτρια και οι ΗΠΑ δεν έδωσαν ειδικά κάποιο τίτλο της Απόλυτης Πρίμα Μπαλαρίνας, ο τίτλος για μια Αμερικανίδα μπαλαρίνα που χορεύει για έναν θίασο συχνά θεωρείται ότι ανήκε στην Cynthia Gregory που χόρευε με το American Ballet Theatre.

Στη σημερινή εποχή τον τίτλο έχουν λάβει η Sylvie Guillem, η Darcey Bussell στο Royal Ballet του Λονδίνου και η Ρωσίδα Πρίμα Μπαλαρίνα Svetlana Zakharova του Μπαλέτου Μπολσόι.

 

Ποιες μπαλαρίνες πήραν τον τίτλο στην ιστορία του μπαλέτου

Pierina Legnani (Ιταλία)

Έγινε Απόλυτη Πρίμα Μπαλρίνα του Θεάτρου Mariinsky κατόπιν αιτήματος του Marius Petipa

Mathilde Kschessinska (Ρωσία)

Έγινε Απόλυτη Πρίμα Μπαλρίνα του Θεάτρου Mariinsky. Είναι γνωστό ότι ο Marius Petipa είχε προσπαθήσει να εμποδίσει την προώθησή της.

Alicia Markova (Βρετανία)

Ήταν κορυφαία μπαλαρίνα του Εθνικού Μπαλέτου της Αγγλίας και συνιδρυτής του Royal Ballet στο οποίο ήταν η πρώτη πρίμα μπαλαρίνα.

Galina Ulanova (Ρωσία)

Η πρώτη μπαλαρίνα που έλαβε τον τίτλο την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης στη Ρωσία μετά την μετακίνηση της στο Bolshoi Ballet.

Alicia Alonso (Κούβα)

Χόρευε με τον συγκεκριμένο τίτλο με το Εθνικό Μπαλέτο της Κούβας το οποίο έχει ιδρύσει η ίδια.

Maya Plisetskaya (Ρωσία)

Έγινε Απόλυτη Πρίμα Μπαλαρίνα του Bolshoi Ballet την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης στη Ρωσία ως διάδοχος της Galina Ulanova.

Eva Evdokimova (Βουλγαρία)

Έλαβε τον τίτλο της Απόλυτης Πρίμα Μπαλαρίνας την εποχή που χόρευε ως guest με το Θέατρο Mariinsky τη δεκαετία του 1970.

Margot Fonteyn (Ηνωμένο Βασίλειο)

Έγινε Απόλυτη Πρίμα Μπαλαρίνα του Royal Ballet το 1979.

Anneli Alhanko (Σουηδία)

1984

Phyllis Spira (Νότια Αφρική)

1984

Yvette Chauviré (Γαλλία)

1984

Nina Ananiashvili (Γεωργία)

Alessandra Ferri (Ιταλία)

1992

Svetlana Zakharova (Ρωσία)

2008

 

Πηγή: en.wikipedia.org

επιστροφή στην κορυφή