Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα κοστούμια του μπαλέτου

Τα κοστούμια του μπαλέτου

Τα κοστούμια διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον κόσμο του μπαλέτου. Συχνά μια παραγωγή όταν ανεβαίνει στη σκηνή παρουσιάζει μια φανταστική εικόνα στο κοινό σαν πραγματική μέσω των σκηνικών.

Υπάρχουν όμως διάφορα είδη κοστουμιών μπαλέτου με βάση την εποχή από την οποία προήλθαν κατά την διάρκεια της ιστορίας και εξέλιξης του μπαλέτου.

Τα στιλ των κοστουμιών του μπαλέτου είναι τα εξής:

Αναγέννησης και Μπαρόκ

Οι ρίζες του μπαλέτου τοποθετούνται χρονολογικά στην εποχή της Αναγέννησης στη Γαλλία και την Ιταλία όπου από το χορό στις αυλές δημιουργήθηκαν και τα πρώτα κοστούμια μπαλέτου. Πρόκειται για τα κοστούμια μπαλέτου του 15ου αιώνα. Βαμβάκι με μετάξι αναμείχθηκαν με άλλα υλικά και δημιουργήθηκαν εξαίσια κοστούμια μπαλέτου.

Δέκατου έβδομου αιώνα

Κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα διάφορα είδη υφασμάτων και σχεδίων χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν τα κοστούμια του μπαλέτου πιο θεαματικά και ευδιάκριτα. Στην περίοδο αυτή μεταξωτά, σατέν υφάσματα και κεντημένα με πραγματικό χρυσό και πολύτιμους λίθους έκαναν ακόμα πιο θεαματικά τα κοστούμια. Επίσης οι γυναίκες φορούσαν βαριά ρούχα και φούστες μέχρι το γόνατο κάτι το οποίο περιόριζε τις κινήσεις τους.

Δέκατου ογδόου αιώνα

Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα τα σκηνικά και τα κοστούμια έμοιαζαν πολύ με εκείνα των Αυλών του 15ου αιώνα αλλά προχώρησαν σε αλλαγές στο μήκος των ρούχων. Το Ευρωπαϊκό μπαλέτο ήταν επικεντρωμένο στην Όπερα του Παρισιού. Έτσι εκείνη την εποχή οι φούστες δημιουργήθηκαν με απόσταση μερικές ίντσες πάνω από το έδαφος σε σχέση με την περίοδο της Αναγέννησης και του δέκατου έβδομου αιώνα. Επίσης τα κοστούμια είχαν περισσότερα σχέδια και χρώματα. Είχαν λουλούδια, βολάν, κορδέλες, δαντέλες και χρώμα σε παστέλ αποχρώσεις του κίτρινου, πορτοκαλί, ροζ και πράσινου που ήταν η βασική χρωματική γκάμα των κοστουμιών του μπαλέτου.

Δέκατου ένατου αιώνα

Στις αρχές του 19ου αιώνα τα εφαρμοστά κοστούμια, οι περίτεχνες κορώνες και οι κορσέδες χρησιμοποιήθηκαν για τις παραστάσεις χορού. Στην περίοδο αυτή τα κοστούμια έγιναν πιο αυστηρά και οι κορσέδες χρησιμοποιήθηκαν για να αναδείξουν τις καμπύλες σε μια μπαλαρίνα. Τα κοσμήματα την περίοδο αυτή έγιναν εξαιρετικά δημοφιλή στα μπαλέτα.

Εικοστού αιώνα

Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα τα κοστούμια του μπαλέτου αντανακλούσαν την επιρροή των Ρώσικων μπαλέτων. Οι φούστες που φορούσαν οι μπαλαρίνες απέκτησαν μήκος μέχρι το γόνατο μέχρι να γίνουν tutu προκειμένου να φαίνεται ο χορός σε pointe και να αναδεικνύεται η τεχνική των χορευτών. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν πιο ζωντανά χρώματα στα σκηνικά και τα κοστούμια. Οι σχεδιαστές χρησιμοποιούσαν χρώματα όπως το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, κ.α, για να δημιουργήσουν μια οπτική έκφραση όταν οι χορευτές χόρευαν στη σκηνή.

Πηγή: en.wikipedia.org

 

 

balleton.gr