Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Sergei Diaghilev: Ένας από τους σημαντικότερους πρωτοπόρους της μοντέρνας τέχνης

Sergei Diaghilev: Ένας από τους σημαντικότερους πρωτοπόρους της μοντέρνας τέχνης

Μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της τέχνης του μπαλέτου, ο Ρώσος ιμπρεσάριος και ιδρυτής των Ρώσικων Μπαλέτων του 20ου αιώνα, ο Sergei Diaghilev τιμάται σήμερα από την Google με ένα ξεχωριστό google doodle.

Ο Σεργκέι Ντιαγκίλεφ (31 Μαρτίου 1872, Ρωσία - 19 Αυγούστου 1929, Βενετία) ήταν ένας κορυφαίος Ρώσος θεατρικός ιμπρεσάριος και κριτικός της τέχνης. Κατόρθωσε με το έργο του να ανανεώσει τη μορφή και το περιεχόμενο του μπαλέτου. Έδωσε μια νέα όψη σε αυτό το είδος θεάματος και σε ολόκληρη τη σύγχρονη τέχνη. Οι πρώτες σπουδές του και τα ταξίδια του τόσο στη Ρωσία όσο και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τον βοήθησαν να αποκτήσει ευαισθησία στα θέματα που αφορούσαν το θέατρο και τη μουσική. Είναι ιδρυτής των φημισμένων Ρώσικων Μπαλέτων (Ballet Russes) ενός από τους σημαντικότερους θιάσους μπαλέτου του 20ου αιώνα. Έχει μείνει στην ιστορία ως κριτικός τέχνης, οραματιστής και πρωτοπόρος στον κόσμο του μπαλέτου. Το έργο του ήταν εξαιρετικά σημαντικό για την μετατροπή του μπαλέτου σε μια σύγχρονη μορφή τέχνης.

Τα Ballet Russes ήταν ένας θίασος μπαλέτου με έδρα το Παρίσι. Από το 1909 έως το 1929 ο συγκεκριμένος θίασος χορού πραγματοποιούσε περιοδείες στη Βόρεια και Νότια Αμερική. Στο θίασο χορευτές ήταν θρυλικοί καλλιτέχνες όπως Anna Pavlova, Adolph Bolm, Vaslav Nijinsky, Tamara Karsavina και Vera Karalli. Θεωρείται ως το Μπαλέτο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μορφή του μπαλέτου τον 20ο αιώνα. Οι παραγωγές που ανέβασε ο θίασος δημιούργησε τεράστια αίσθηση, ανανέωσε τη μορφή του χορού επηρεάζοντας τους εικαστικούς καλλιτέχνες και την εξέλιξη της μουσικής σύνθεσης. Να σημειωθεί ότι ο Σεργκέι Ντιαγκίλεφ ανέθεσε έργα στο πλαίσιο συνεργασίας με σπουδαίους καλλιτέχνες από το χώρο της ζωγραφικής και της μόδας όπως ο Πάμπλο Πικάσο, οΑνρί Ματίς και η Κοκό Σανέλ.

Πηγή: thesun.co.uk

Πηγές εικόνας: GOOGLE, thesun.co.uk

balleton.gr