Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον σύγχρονο χορό

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον σύγχρονο χορό

Ο σύγχρονος χορός εμφανίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και είναι ένα στιλ χορού που εστιάζει στην προσωπική ερμηνεία ενός χορευτή αντί των δομημένων βημάτων που χαρακτηρίζουν το κλασικό μπαλέτο. Οι χορευτές σύγχρονου χορού απορρίπτουν τους περιορισμούς του κλασικού μπαλέτου και οι κινήσεις τους προέρχονται από την έκφραση των εσωτερικών συναισθημάτων τους. Κατά τη διάρκεια του 1900, οι Ευρωπαίοι χορευτές άρχισαν να επαναστατούν ενάντια στους άκαμπτους κανόνες του κλασικού μπαλέτου.

Σε αντίθεση με τις δομημένες τεχνικές, τα κοστούμια και τα παπούτσια του μπαλέτου, εκείνοι οι χορευτές υποστήριζαν ένα πιο χαλαρό στυλ χορού. Οι πρωτοπόροι του σύγχρονου χορού χόρευαν συχνά με γυμνά πόδια και ανάλαφρα κοστούμια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες αρκετοί χορευτές άνοιξαν το δρόμο για τον αμερικανικό σύγχρονο χορό, όπως η θρυλική χορεύτρια Martha Graham.

Χαρακτηριστικά του σύγχρονου χορού

Ο σύγχρονος χορός ενθαρρύνει τους χορευτές να χρησιμοποιούν τα συναισθήματά και τις διαθέσεις τους προκειμένου να σχεδιάσουν τα δικά τους βήματα και χορογραφίες. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους χορευτές να εφευρίσκουν νέα βήματα χορού αντί να ακολουθούν ένα δομημένο κώδικα τεχνικής όπως στο μπαλέτο.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του σύγχρονου χορού σε αντίθεση με το μπαλέτο είναι η σκόπιμη χρήση της βαρύτητας. Ενώ οι κλασικοί χορευτές προσπαθούν να αψηφήσουν την βαρύτητα, οι σύγχρονοι χορευτές χρησιμοποιούν το σωματικό τους βάρος για την ενίσχυση της κίνησης. Επίσης οι χορευτές σύγχρονου χορού απορρίπτουν την κλασική στάση του μπαλέτου επιλέγοντας να κάνουν σκόπιμα κινήσεις στο πάτωμα.

Εάν κάποιος παρακολουθεί για πρώτη φορά μαθήματα σύγχρονου χορού είναι φυσικό να αναρωτιέται τι είδους ρούχα και παπούτσια θα πρέπει να φορέσει. Ενώ ορισμένα στούντιο έχουν αυστηρές απαιτήσεις ένδυσης στα μαθήματα συνήθως οι περισσότεροι χορευτές προτιμούν να φορούν κορμάκι με καλσόν ή και κάποιου είδους φούστα. Όσο για τα παπούτσια πολλοί σύγχρονοι χορευτές προτιμούν να φορούν παπούτσια από δέρμα ή καμβά ενώ άλλοι δεν φορούν καθόλου.

Η σύγχρονη χορεύτρια Martha Graham

H Martha Graham θεωρείται μια από τις σημαντικότερες πρωτοπόρους του αμερικανικού σύγχρονου χορού. Για να εκφράσει τα συναισθήματα του ανθρώπου ανέπτυξε τη δική της γλώσσα της κίνησης. Δημιούργησε μια νέα τεχνική χορού παρόμοια με το κλασικό μπαλέτο αλλά με αρκετές διαφορές. Έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στις βασικές κινήσεις του ανθρώπου με επίκεντρο τις κινήσεις της συρρίκνωσης και της απελευθέρωσης. Οι κινήσεις της Graham ήταν πιο απότομες και ακανόνιστες. Ο χορός της είχε σκοπό να εκφράσει να ανθρώπινα συναισθήματα μέσω της κίνησης. Το γενναίο όραμα της Graham για το σύγχρονο χορό έχει κερδίσει πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις.

Σύγχρονος χορός σήμερα

Ο σύγχρονος έχει γίνει ένα κορυφαίο είδος στον κόσμο του χορού σήμερα. Υπάρχουν πολλά τμήματα διδασκαλίας σύγχρονου χορού σε σχολές χορού. Κάποιοι χορευτές πιστεύουν ότι ο σύγχρονος χορός τους δίνει την δυνατότητα να απολαύσουν το μπαλέτο χωρίς την αυστηρή έμφαση στην τεχνική και ισορροπία. Πολλοί διαγωνισμοί χορού ξεχωρίζουν τους χορευτές για την ικανότητα τους στο σύγχρονο χορό. Οι χορευτές σύγχρονου χορού χρησιμοποιούν το χορό για να εκφράσουν τα εσωτερικά συναισθήματα τους, συχνά για να έρθουν πιο κοντά με τον εσωτερικό εαυτό τους. Πριν επιχειρήσει να δημιουργήσει μια χορογραφία ένας χορευτής σύγχρονου χορού αποφασίζει ποια συναισθήματα θέλει να μεταφέρει στο κοινό. Ο χορευτής θα επιλέξει την μουσική που σχετίζεται με την ιστορία που θέλει να διηγηθεί στο κοινό και θα επιλέξει ένα κοστούμι που να εκφράζει τα συναισθήματά του.  

Πηγή: thoughtco.com

balleton.gr