Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

O οίκος μόδας Balmain σχεδιάζει κοστούμια για το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού

O οίκος μόδας Balmain σχεδιάζει κοστούμια για το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού

Ο Olivier Rousteing (Ολιβιέ Ρουστέινγκ) σχεδιαστής μόδας και καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου μόδας Balmain που είναι γνωστός για τα εντυπωσιακά ρούχα με ιδιαίτερα σχέδια, συνεργάζεται με το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού και σχεδιάζει ρούχα για τους χορευτές του διάσημου θιάσου.

Έτσι το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τα λαμπερά και διακοσμημένα με μαργαριτάρια κοστούμια του οίκου Balmain στη σκηνή της Όπερας του Παρισιού. Τα κοστούμια σχεδιάστηκαν για το νέο μπαλέτο “Αναγέννηση” του χορογράφου Sébastien Bertaud (Σεμπαστιάν Μπερτό).

Μια Δευτέρα απόγευμα το Μάιο ο Olivier Rousteing, καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Balmain, ο χορογράφος Sébastien Bertaud, το προσωπικό του ατελιέ της Όπερας του Παρισιού και μια ομάδα χορευτών συγκεντρώθηκαν στο Palais Garnier. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό στούντιο ονομαστό για τον Rudolf Nureyev από τα παράθυρά του οποίου φαίνεται ο Πύργος του Άιφελ. Είναι μια κρίσιμη στιγμή: τα πρώτα κοστούμια για το νέο μπαλέτο του Bertaud μόλις έχουν φτάσει από τον Balmain.

Ο σχεδιαστής και ο χορογράφος μοιάζουν με ομάδα και έχουν πολλά κοινά. Σίγουρα θαύμαζαν ο ένας το έργο του άλλου ακόμα και πριν την συνεργασία τους και αυτό φάνηκε όταν ο χορογράφος ζήτησε από το σχεδιαστή να επιμεληθεί τα κοστούμια για το νέο του μπαλέτο “Αναγέννηση” ένα έργο διάρκειας 27 λεπτών με 22 χορευτές επί σκηνής που θα φορούσαν Balmain.

O Bertaud, ο οποίος χορεύει και ως σολίστ στο θίασο μπαλέτου προσέγγισε τον Rousteing γιατί θαύμαζε το μοντέρνο ύφος που προσδίδει στον διάσημο οίκο μόδας και ήθελε να κάνει το ίδιο και στην Όπερα του Παρισιού. “Ήθελα να του προτείνω ένα μπαλέτο του σήμερα” είπε χαρακτηριστικά. “Ως χορογράφος ευθύνομαι για τις επιλογές που ωθούν τη δική μας ταυτότητα στο μέλλον και αναρωτιόμουν ποιος σχεδιαστής θα μπορούσε να το πετύχει αυτό... Και ο Olivier ήταν ο μόνος”. Στο μπαλέτο “Αναγέννηση” οι μπαλαρίνες έχουν κυρίαρχο ρόλο και ο χορογράφος θεώρησε ότι το στρατιωτικό στυλ των κοστουμιών του Rousteing είναι αυτό που ταιριάζει περισσότερο με αυτό που θέλει να παρουσιάσει. “Αυτό είναι το υπέροχο του διάσημου θιάσου μπαλέτου ότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα κλασικό στρατό. Είναι όλα σχετικά με αυτή τη νέα γενιά, τη νέα ενέργεια.”

Τα κοστούμια είναι εξαιρετικά περίπλοκα και άμεσα αναγνωρίσιμα ως Balmain. Υπάρχουν σακάκια σε nude απόχρωση – που είναι και ένα από τα αγαπημένα χρώματα του Rousteing – διακοσμημένα με πέρλες, χάντρες και πούλιες. Οι άντρες χορευτές φορούν καλσόν και τα μυώδη πόδια τους φαίνονται από τις λάμψεις των κρυστάλλων ενώ οι μπαλαρίνες φορούν λαμπερά κορμάκια. Το έργο τέχνης είναι βασικά μια επιστροφή στη συλλογή Balmain για το φθινόπωρο 2012 η οποία ήταν εμπνευσμένη από τα αυγά Fabergé. “Ήθελα τόσο πολύ την αίγλη του δυνατού” λέει ο Rousteing. “Είναι αυτό που αγαπώ”.

Πολλοί από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές της Γαλλίας έχουν συνεργαστεί με το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού συμπεριλαμβανομένων των Coco Chanel, Yves Saint Laurent, Christian Lacroix και ο ίδιος ο Pierre Balmain. Αυτή είναι η ευκαιρία του Rousteing να ακολουθήσει τα βήματα τους και αυτό τον κάνει πολύ χαρούμενο. “Νομίζω ότι αυτό που νιώθεις σε αυτά τα ρούχα είναι ότι είναι πραγματικά υψηλής ραπτικής, γεγονός που είναι για μένα σημαντικό” λέει ο Rousteing.

Η συνεργασία αυτή περιελάμβανε συμβιβασμό και από τις δύο πλευρές. Αν και ο Rousteing έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες του κόσμου, το μπαλέτο ήταν μια νέα εμπειρία. “Προφανώς όταν ντύνεις τη Beyoncé ή τη Rihanna δεν είναι το ίδιο πράγμα” λέει. Αρχικά ήθελε τα κοστούμια του να είναι τόσο περίτεχνα όπως είναι τα κομμάτια του, αλλά το βάρος και η υφή έπρεπε να προσαρμοστεί έτσι ώστε οι χορευτές να μπορούν να κινούνται άνετα. Μερικά από τα κομμάτια έχουν βάρος παραδέχεται ο χορογράφος αλλά κανένας από το καστ δεν δυσκολεύεται να το διαχειριστεί. “Θέλω να διατηρηθεί η καλλιτεχνική πρόθεση του Olivier και εκπαιδεύω τους χορευτές μου ώστε να είναι δυνατοί” λέει ο Bertaud. Είναι σημαντικό για εκείνον ότι η δημιουργηκότητα του Rousteing δεν παρεμποδίζεται.

Το έργο “Αναγέννηση” ανέβηκε στην Όπερα του Παρισιού από 13 έως 18 Ιουνίου 2017.

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε βίντεο από την παράσταση.

Πηγή: vogue.co.uk

Πολυμέσα

balleton.gr