Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι διαφορές του χορού μεταξύ Ευρώπης και Νέας Υόρκης

Οι διαφορές του χορού μεταξύ Ευρώπης και Νέας Υόρκης

Η χορεύτρια Jennifer Kohli γράφει από τη Νέα Υόρκη όπου ταξίδεψε από την Ελβετία για να κάνει μαθήματα επαγγελματικού μπαλέτου και μοιράζεται την εμπειρία της από τα δύο μέρη.

Η νεαρή χορεύτρια που έχει φτάσει σε προ-επαγγελματικό επίπεδο στο μπαλέτο μεγάλωσε στην Ελβετία. Ταξιδεύοντας συχνά στη Νέα Υόρκη για να συνεχίσει την προπόνηση της στο χορό παρατήρησε ότι ο χορός έχει πολλές ομοιότητες αλλά και διαφορές.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά που έχουν οι χορευτές στη Νέα Υόρκη είναι το πάθος και η αφοσίωση στην μορφή τέχνης την οποία υπηρετούν. Κάθε μέρα έχουν ενέργεια και προθυμία να μάθουν στα στούντιο χορού γεγονός το οποίο είναι σημαντικό για να γίνει κάποιος επαγγελματίας. Φαίνεται ότι υπάρχει ένα μεγάλο επίπεδο ενέργειας στη Νέα Υόρκη παρατηρεί η Jennifer Kohli συγκρίνοντας με την πατρίδα της, την Ελβετία.

Αυτό ίσως εξηγείται από την μεγάλη ανταγωνιστικότητα που υπάρχει στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, όπου οι χορευτές πρέπει να αγωνιστούν σκληρότερα για συμβάσεις που φαίνεται να μην είναι τόσο ασφαλείς όσο εκείνες που προσφέρονται στην Ευρώπη.

Μια άλλη διαφορά που η νεαρή χορεύτρια παρατηρεί είναι το μέγεθος των (αμειβομένων και μη αμειβομένων) ευκαιριών χορού, παραστάσεων και κατάρτισης που είναι διαθέσιμα. Ανεξάρτητα από τις διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις, σίγουρα στην Ελβετία η χορευτική σκηνή είναι πολύ μικρή. Είναι δύσκολο να βρει κάποιος μαθήματα επαγγελματικού επιπέδου.

H Jennifer Kohli αναφέρει: «Στη Βέρνη, την πρωτεύουσα της Ελβετίας δεν υπάρχουν εντατικά μαθήματα επαγγελματικού μπαλέτου αλλά πρέπει κάποιος να ταξιδέψει μέχρι τη Ζυρίχη, τη Λωζάννη ή τη Βασιλεία για μάθει επαγγελματικό χορό.

Γνωρίζω ότι αυτό δεν συμβαίνει σε κάθε πόλη της Ευρώπης επειδή άλλες πόλεις όπως το Λονδίνο και το Βερολίνο σίγουρα έχουν πολλά να προσφέρουν. Όμως από την εμπειρία μου νομίζω ότι τίποτα δεν συγκρίνεται με την ποκιλομορφία της Ευρώπης.

Στη Νέα Υόρκη υπάρχουν σπουδαίοι δάσκαλοι, ευκαιρίες και μαθήματα γύρω από κάθε γωνιά. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί χορευτές ταξιδεύουν στη Νέα Υόρκη για να ακολουθήσουν μια ελεύθερη σταδιοδρομία, η οποία από την άλλη πλευρά κάνει την αναζήτηση εργασίας πολύ ανταγωνιστική.

Είναι σίγουρα σημαντικό για ένα χορευτή να βιώνει τον ενθουσιασμό και την έμπνευση της Νέας Υόρκης μια φορά στην καριέρα του, αλλά ίσως αυτός ο τύπος του καθημερινού ανταγωνισμού δεν είναι για όλους.

Όπως μπορείτε να δείτε υπάρχουν κάποιες διαφορές ανάμεσα στη μεγάλη αμερικανική χορευτική πρωτεύουσα και σε μια μικρότερη ευρωπαϊκή πόλη. Αλλά επειδή ο κόσμος του χορού είναι πολύ μικρός και συνδεδεμένος νομίζω ότι είναι ευκολότερο να προσαρμόσουμε και να μοιραστούμε τις απόψεις και τις εμπειρίες μας πέρα από τα σύνορα.»

 

Πηγή: thewonderfulworldofdance.com

balleton.gr