Menu

Όταν το μπαλέτο συναντά τη μόδα - Διάσημοι σχεδιαστές δημιουργούν για μεγάλα μπαλέτα

  • Κατηγορία Νέα

Η συνύπαρξη της μόδας και του μπαλέτου μετρά πάρα πολλά χρονιά καθώς κορυφαίοι σχεδιαστές συμπεριλαμβανομένων των: Coco Chanel, Yves Saint Laurent, Pierre Cardin, Valentino Garavani και πολλά άλλα διάσημα ονόματα έντυσαν τους χορευτές μεγάλων θιάσων μπαλέτου σε όλο τον κόσμο. Ας δούμε λοιπόν τα λαμπρότερα παραδείγματα συνεργασίας της μόδας με το μπαλέτο.

Χορός με κοστούμια Chanel

Στις αρχές του 20ου αιώνα, η Coco Chanel ξεκίνησε αυτή την τάση. Το 1924 σχεδίασε κοστούμια για το μπαλέτο “Blue Express” της ομάδας χορού του Sergei Diaghilev. Τα κοστούμια που σχεδίασε ήταν διαφορετικά από τα συνηθισμένα ρούχα χορού, σορτς, φανελάκια, αθλητικά πουκάμισα, κοντές φούστες και κάλτσες, είχαν δηλαδή πιο αθλητικό στιλ. Ο χορός ήταν παράξενος και πολλές φορές άβολος με μια τέτοια στολή. Η Coco ήθελε να διαφοροποιήσει τα ρούχα του μπαλέτου καθιστώντας τα πιο άνετα από ένα σκληρό tutu. Επιπλέον ήταν εκείνη που δημιούργησε τη μόδα στα μαλλιά του κλασικού μπαλέτου, δηλαδή τον σφιχτό κότσο.

Μέχρι σήμερα δεν έχει σταματήσει η συνεργασία του οίκου μόδας με κορυφαίους θιάσους μπαλέτου. Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, τα κοστούμια για το μπαλέτο “Brahms–Schoenberg Quartet” και το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού σχεδιάστηκαν από τον Karl Lagerfeld. Η ιδέα για τη συνεργασία του διάσημου θιάσου με τον Lagerfeld ανήκε στον χορογράφο και πρώην διευθυντή του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, Benjamin Millepied. Ο κορυφαίος σχεδιαστής έχει δημιουργήσει περίπου 100 κοστούμια με ιδιαίτερα μοτίβα, βελούδινα σακάκια και σμόκιν.

Το μπαλέτο “Αναγέννηση” με κοστούμια Balmain

Φέτος το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού χόρεψε με τα κοστούμια που σχεδίασε ο Olivier Rousteing, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Balmain. Συγκεκριμένα ο καταξιωμένος σχεδιαστής δημιούργησε κοστούμια για το νέο μπαλέτο του χορογράφου, Sebastian Bertaud. Πρόκειται για περίτεχνα σακάκια για τους άντρες κεντημένα με πούλιες πέρλες και κορμάκια με χάντρες και κρύσταλλα για τις γυναίκες.

Ήθελα να δώσω έμφαση στη γοητεία” ομολόγησε ο σχεδιαστής. Ο Olivier άντλησε έμπνευση από τα έργα Faberge. Τα διακοσμητικά στοιχεία έκαναν τα κοστούμια πιο βαριά για τους χορευτές αλλά ο χορογράφος προσάρμοσε τη χορογραφία ώστε να μην γίνεται αυτό αντιληπτό.

Η μόδα στο Φθινοπωρινό Gala του Μπαλέτου της Νέας Υόρκης

Το φθινόπωρο το Μπαλέτο της Νέας Υόρκης θα παρουσιάσει σε πρεμιέρα μπαλέτα με κοστούμια από πολλούς σχεδιαστές. Παραδοσιακά το άνοιγμα της νέα σεζόν συνοδεύεται από μια εκδήλωση μόδας, το Φθινοπωρινό Γκαλά. Πρόκειται για μια εκδήλωση που ίδρυσε η Sarah Jessica Parker. Φέτος πέντε σχεδιαστές θα δημιουργήσουν κοστούμια για μπαλέτα όπως οι Monce - Laura Kim και ο Fernando Garcia, Tsumori Chisato και Virgil Abloh. Πέρυσι για το Φθινοπωρινό Fashion Gala δημιούργησαν κοστούμια οι Jason Wu, Dries van Noten, Narciso Rodriguez και Rosie Assoulin.

Το ντεμπούτο του Dior

Αυτό το έτος ο οίκος Dior θα παρουσιάσει κοστούμια για το μπαλέτο. Η καλλιτεχνική διευθύντρια Maria Grazia Chiuri θα ντύσει χορευτές για παραστάσεις του American Ballet Theatre. Τα κοστούμια με ασημί κέντημα και ειδικούς αισθητήρες κάνουν τις κινήσεις των χορευτές να φαίνονται σαν 3D γραφικά.

Πηγή: vogue.ua

επιστροφή στην κορυφή