Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμβουλές για όσους ξεκινούν σε μεγαλύτερη ηλικία τα μαθήματα μπαλέτου

Συμβουλές για όσους ξεκινούν σε μεγαλύτερη ηλικία τα μαθήματα μπαλέτου

Η μπαλαρίνα Stefanie Roper δεν ξεκίνησε μαθήματα μπαλέτου έως ότου γίνει 20 ετών. Παρά την προφανή της ευκολία συνάντησε πολλές προκλήσεις. “Θυμάμαι ένα δάσκαλο να μου λέει: Γεια σου, είσαι πολύ μεγάλη”, αναφέρει χαρακτηριστικά. Και έπρεπε να ξεπεράσει τα εμπόδια καθώς μπήκε στον χώρο του μπαλέτου. “Οι άνθρωποι μιλούσαν για το πόσο καλά ήταν τα πόδια μου και δεν κατάλαβα τι σήμαινε αυτό για τους πρώτους τέσσερις μήνες” θυμάται η Roper γελώντας. Αλλά βρήκε ένα σύμβουλο στο Utah Valley University, που ήταν φοιτητής και επέμενε. Τώρα, έξι χρόνια αργότερα το βιογραφικό της περιλαμβάνει μια συνεργασία με το BHdos, τη δεύτερη εταιρεία του Ballet Hispanico.

Φαίνεται ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες χορευτές μπαλέτου άρχισαν να παρακολουθούν μαθήματα μπαλέτου από πολύ μικρή ηλικία, ειδικά οι γυναίκες. Για εκείνους που δεν ανακάλυψαν το μπαλέτο μέχρι να τελειώσουν το δημοτικό σχολείο, μπορεί να αισθάνονται ότι είναι αδύνατο να φτάσουν στο επίπεδο των προχωρημένων φοιτητών. Κι όμως δεν είναι αδύνατο. Όσοι ξεκινούν σε μεγαλύτερη ηλικία το μπαλέτο αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια, αλλά η καλή προσαρμογή και η σκληρή δουλειά μπορούν να οδηγήσουν στην γρήγορη εξέλιξη ακόμη και αν δεν βρίσκονται στις τάξεις μιας εταιρείας μπαλέτου.

Είναι πολύ αργά;

Το πρώτο πράγμα που ρωτάω τους μεγαλύτερους αρχάριους μαθητές είναι: Ποιος είναι ο σκοπός σας;” λέει η Natalie Wright, η οποία βρίσκεται και διδάσκει στο Conservatory West στο LA. H Wright βλέπει πολλούς χορευτές να ξεκινούν μπαλέτο σε ηλικία 10 και 12 ετών και λένε ότι το πιο δύσκολο πράγμα που αντιμετωπίζουν είναι η προσαρμογή των προσδοκιών τους. “Είναι φυσικό να θέλεις να γίνεις μπαλαρίνα και είμαι πολύ ξεκάθαρη με όσους ξεκινούν σε μεγαλύτερη ηλικία τα μαθήματα ότι δεν είναι εύκολο να επιτύχουν αυτή τη φαντασία”, αναφέρει.

Εάν ο στόχος σας είναι να γίνετε επαγγελματίας χορευτής μπαλέτου, θα πρέπει να έχετε φυσικό ταλέντο και μια ευκολία για να φτάσετε εκεί, ειδικά αν ξεκινήσετε μετά την εφηβεία. Η κορυφαία χορεύτρια της Σχολής του Pittsburgh Ballet Theatre, Janet Popeleski, που δεν είχε ξεκινήσει σοβαρά το μπαλέτο μέχρι την ηλικία των 12 ετών, αλλά συνέχισε να χορεύει με το American Ballet Theatre, το Pittsburgh Ballet Theatre και αρκετούς άλλους θιάσους μπαλέτου, αναφέρει τα βασικά πράγματα που χρειάζονται για όσους ξεκινούν μεγαλύτεροι το μπαλέτο και έχουν το κατάλληλο σώμα για μπαλέτο. Αλλά προσθέτει, “η αποφασιστικότητα μπορεί να σας οδηγήσει σε υψηλό επίπεδο. Αν έχετε ταλέντο και αποφασιστικότητα δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπορέσετε να πετύχετε.”

Παρότι δεν είναι εύκολο ένας καθυστερημένος αρχάριος να γίνει επαγγελματίας χορευτής, αυτό δεν σημαίνει ότι η μελέτη του μπαλέτου δεν αξίζει τον κόπο.” Μιλάω με τους πρώην μαθητές μας και αν έχουν προχωρήσει επαγγελματικά στο μπαλέτο ή σε άλλη καριέρα, μπορούν όλοι να αναφέρουν τρόπους που η εκπαίδευση τους τους βοήθησε να πετύχουν αναπτύσσοντας μια καλή ηθική, αντοχή και χάρη”, αναφέρει η Popeleski.

Αποκτήστε τη σωστή εκπαίδευση

Εάν ανακαλύψατε το μπαλέτο αργά αλλά ο στόχος σας είναι μια επαγγελματική σταδιοδρομία βρείτε μια καλή σχολή χορού τώρα. “Τα πρώτα δύο χρόνια εκπαίδευσης είναι τα πιο σημαντικά, ανεξάρτητα από το πότε ξεκινάτε”, λέει η Natalie Wright. Η Popeleski επισημαίνει ότι οι μεγαλύτεροι χορευτές που ξεκινούν μπαλέτο χωρίς προηγούμενη εκπαίδευση είναι συχνά καλύτεροι από τους φοιτητές που έχουν λάβει μέτρια εκπαίδευση για πολλά χρόνια. “Οι κακές συνήθειες είναι δύσκολο να σταματήσουν”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Wright ξεκινά όλους τους μεγαλύτερους αρχάριους σε μια τάξη με 7χρονους. “Τους λέω να αφήσουν στην άκρη τους εγωισμούς και να απορροφήσουν ότι μπορούν, σαν σφουγγάρι”, αναφέρει. “Πολλοί παραπονιούνται ότι είναι βαρετό στην αρχή επειδή οι βασικές αρχές του μπαλέτου είναι δύσκολες, αλλά κυριολεκτικά πρέπει να μάθουν πως να σταθούν σωστά.” Η Wright επισημαίνει επίσης ότι είναι καλύτερο να μετακινήσετε έναν φοιτητή σε ένα επίπεδο αν προχωρήσει γρήγορα από το να τον αποθαρρύνετε με μια υποβάθμιση αν δεν μάθει τα βασικά. Ακόμη και μετά την εξέλιξη σε προχωρημένο επίπεδο, λέει η Wright, είναι καλύτερα να συνεχίσετε να παρακολουθείτε τάξεις κατώτερου επιπέδου για να αποκαταστήσετε αυτές τις θεμελιώδεις δεξιότητες.

Επικεντρωθείτε στις δυνατότητές σας

Παρόλο που μπορεί να απογοητευτείτε επειδή βρίσκεστε να χορεύετε δίπλα σε μικρά παιδιά, μην αποθαρρύνεστε: Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αρχάριοι έχουν κάποια εγγενή πλεονεκτήματα. “Οι μεγαλύτεροι φοιτητές συχνά ανεβαίνουν γρήγορα στα επίπεδα, επειδή τείνουν να είναι πιο δυνατοί και πιο αφοσιωμένοι από τους νεότερους”, λέει η Wright. Είχε ένα μαθητή που ξεκίνησε στα 12 και πέρασε τέσσερα επίπεδα σε ένα χρόνο εξαιτίας της εστιασμένης προσοχής του.

Μην αφήνετε την ηλικία να σας αποθαρρύνει και να σας πηγαίνει πίσω. Επικεντρωθείτε στις δυνατότητες σας και δουλέψτε σκληρά. Η Popeleski, η οποία έγινε δεκτή στη σχολή του American Ballet μόλις τρία χρόνια από την εκπαίδευσή της, διαπίστωσε ότι η ύπαρξη του αουτσαίντερ την ώθησε να εργαστεί σκληρότερα. “Πάντα ένιωθα ότι έπρεπε να προλάβω”, θυμάται, “και αυτό είναι ένα μεγάλο κίνητρο”. Η μπαλαρίνα Stefanie Roper αισθάνεται ακριβώς το ίδιο.

Πηγή: dancespirit.com

 

balleton.gr